Από τη πρώτη στιγμή που συνειδητοποιείτε τη εγκυμοσύνη, είναι φυσικό να αρχίσετε να  μιλάτε στο μωρό σας και να ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να ακουμπάει τη κοιλιά σας και να του μιλάει. Είναι αυτές οι πρώτες μαγικές στιγμές της σύνδεσής σας και η αρχή  της μοναδική σας σχέσης.

Συνεχώς όμως υπάρχει μια ερώτηση στο μυαλό σας, που σας τριβελίζει: «Με ακούει άραγε τώρα το μωρό;» Αρχικά θα λέγαμε ότι τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης  τα μωρά δεν δέχονται τα ακουστικά ερεθίσματα με το τρόπο που φανταζόμαστε. Αλλά αυτό δεν θα κρατήσει πολύ αφού στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το μωρό σας μπορεί να ανιχνεύσει εξωτερικούς ήχους. Οι φωνές, οι μελωδίες και οι θόρυβοι που ακούει στη μήτρα, στην πραγματικότητα, το βοηθούν να συνηθίσει το περιβάλλον στο οποίο θα έρθει μετά τη γέννηση του.

Πώς αναπτύσσεται η ακοή του μωρού;

Γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το μωρό σας είναι μόλις 5mm αλλά τα κύτταρα του πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς και δημιουργούν τις δομές του εγκεφάλου, του προσώπου, των ματιών, των αυτιών και της μύτης.

Στην 9η εβδομάδα, θα εμφανιστούν οι μικρές προεκβολές των αυτιών του μωρού σας που θα είναι ορατές κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος σας. Παρ’όλο που δεν βρίσκονται ακόμη στην τελική τους θέση, σταδιακά θα ανέβουν και θα γίνουν αυτά τα υπέροχα αυτάκια, που θα θέλετε συνεχώς να πειράζετε μόλις γεννηθεί.

Θα ακολουθήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διεργασιών, όπου το εσωτερικό αυτί θα συνδεθεί με τους νευρώνες του εγκέφαλου που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία των ήχων. Στη 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το αυτί του μωρού σας έχει αναπτυχθεί αρκετά καλά ώστε να αρχίσει να ανιχνεύει ήχους και στις 20 εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να τα δούμε σχηματισμένα πια, κατά τη διάρκεια του μεγάλου ελέγχου ανατομίας (β επιπέδου). Γύρω στις 27 έως 30 εβδομάδες, τα μωρά θα  ανταποκριθούν  μέσα από την κίνηση σε ήχους που ακούν έξω από το ενδομήτριο περιβάλλον.

Πότε  θα ξεκινήσει να ακούει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Γύρω στην 18 εβδομάδα της εγκυμοσύνης, περίπου στον 5 μήνα δηλαδή,  οι  ανατομικές δομές στο αυτί του μωρού σας, θα  είναι αρκετά καλά σχηματισμένες  ώστε το μωρό σας να αρχίσει να ακούει κάποιους περιορισμένους ήχους. Μερικοί από αυτούς είναι ήχοι που προέρχονται από το ίδιο σας το σώμα, όπως το γουργούρισμα του στομάχου ή ο ήχος  της αναπνοής μας.

Τις επόμενες εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, το μωρό σας θα ακούει όλο και περισσότερο τον έξω κόσμο και θα εξοικειώνεται με τα ακουστικά ερεθίσματα. Από την 27η έως την 30η εβδομάδα, τα μωρά ξεκινούν να αντιδρούν σε φωνές και έντονους ήχους που ακούν στη μήτρα. Στη 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, σχεδόν στον 8ο μήνα, το ακουστικό νεύρο έχει αναπτυχθεί πια πλήρως, και πολύ συχνά θα παρατηρείτε κίνηση του μωρού, εάν ακουστεί κάποιος έντονος θόρυβος.

Πότε μπορεί το μωρό σας να σας ακούσει;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman with little shoes

Όταν είστε έγκυος, ο πιο γνώριμος ήχος  για το μωρό σας είναι η δική σας φωνή. Όταν μιλάτε, ο ήχος της φωνής σας αντηχεί μέσα στο σώμα σας, ενισχύεται και φτάνει στο περιβάλλον του μωρού μέσα στη μήτρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρδιακός ρυθμός ενός εμβρύου αυξάνεται όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του, υποδηλώνοντας ότι το μωρό σας αντιλαμβάνεται αυτό το γνώριμο ερέθισμα.

Η επικοινωνία με το μωρό σας, ξεκινάει ήδη από το ενδομήτριο περιβάλλον και κρατάει για πάντα. Μέσα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης χτίστε ρουτίνες όπως να διαβάζετε φωναχτά κάποιο βιβλίο ή να λέτε μια ιστορία στο μωρό. Να ακούτε τη αγαπημένη σας μουσική ή να τραγουδάτε όλα αυτά θα βοηθήσουν εσάς και το μωρό να συνδεθείτε και θα είναι οι πρώτες γνώριμες μνήμες  μόλις γεννηθεί.

Ο σύντροφός σας θα μπορούσε να έχει συμμετοχή σε αυτές τις ρουτίνες αλλά θα χρειαστεί από πλευράς σας να τον ενθαρρύνετε. Η αμέσως πιο γνώριμη φωνή μετά τη δική σας ανήκει σίγουρα στον μελλοντικό μπαμπά. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, παρατηρούμε πολύ συχνά τα νεογέννητα να στρέφουν το κεφάλι τους προς τη πλευρά του μπαμπά μόλις ακούσουν τη φωνή τους. Αυτή η σχέση ξεκινά ήδη από το περιβάλλον της μήτρας. Έρευνες έρχονται να  ενισχύσουν ότι τα νεογνά αντιδρούν διαφορετικά σε λέξεις και ήχους που επαναλαμβάνονταν καθημερινά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και εξοικειώθηκαν με αυτούς, σε σύγκριση με τους ήχους που δεν άκουσαν ποτέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι μπορώ να κάνω κάθε μέρα με το μωρό μέσα στη μήτρα ενισχύοντας της επαφή:

  • Διαβάζω φωναχτά βιβλία
  • Λέω μια ιστορία
  • Ακούω τη αγαπημένη μου μουσική
  • Μιλάω μαζί με το σύντροφό μου προς το μέρος της κοιλίας
  • Φοράω μενταγιόν Bola (παράγει ήχο)

Πώς ακούει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Η μήτρα είναι το περιβάλλον προστασίας του μωρού αλλά παράλληλα είναι αυτό το μέρος που προετοιμάζει το μωρό για τον ερχομό του στο εξωμήτριο περιβάλλον και για αυτές τις αλλαγές που θα δεχθεί. Το μωρό βρίσκεται μέσα στον αμνιακό σάκο που είναι γεμάτος με το αμνιακό υγρό σε θερμοκρασία 37 βαθμών. Το αμνιακό υγρό βοηθά το μωρό να βρίσκεται σε μια αίσθηση συνεχούς κίνησης που συμβάλλει στην νευρομυϊκή  του ανάπτυξη αλλά και στον τρόπο που δέχεται τα ερεθίσματα. Έτσι, τα πρώιμα ακουστικά  ερεθίσματα  το μωρό σας τα δέχεται σε ένα περιβάλλον ασφαλείας και σταδιακά εξοικειώνεται με αυτά. Αρά το μωρό μας, ακούει με μια παρόμοια αίσθηση που έχουμε και εμείς όταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό, φυσικά όμως όχι με την ίδια πίεση. Μην ξεχνάτε ότι η ακοή του μωρού σας είναι ολοκληρωμένη όταν γεννιέται, και έχει πολλές μνήμες από το ενδομήτριο περιβάλλον.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε στα μωρά στη εγκυμοσύνη;

Τα μωρά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ακούνε καθημερινά και λαμβάνουν τόσο πολύτιμα ερεθίσματα  που συμβάλουν στη υγιή ανάπτυξή τους. Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι αυτό που προκύπτει, απ’ όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι ότι στη μήτρα τα μωρά  γίνονται ενεργητικοί δέκτες  και βρίσκονται σε εγρήγορση και  διαδικασίας εξοικείωσης  σε ό,τι αφορά το εξωτερικό τους περιβάλλον.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.