Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Πόσο πρέπει να τρώει ένα μωρό 6 έως 12 μηνών;

baby eats

Δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε ότι το θέμα της βρεφικής διατροφής είναι από μόνο του μια πρόκληση και ότι χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι καθοριστική περίοδος για τη συνολική ανάπτυξή του, είναι περίοδος ταχύτατης αύξησης του σώματος με δομικές αλλαγές τόσο στην κίνηση όσο και στη συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη βρεφική ηλικία υπάρχουν ορόσημα της κινητικής εξέλιξης του βρέφους που ξεκινούν από την ικανότητά του να μπορεί να σταθεί χωρίς βοήθεια έως τις πιο υψηλής δεξιότητας κινήσεις όπου προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να φάει ή να πιει. Σε όλο αυτό το φάσμα της ταχύτατης ανθρώπινης εξέλιξης καλούμαστε όχι μόνο να αναγνωρίσουμε τις θρεπτικές ανάγκες του βρέφους αλλά και την κατάλληλη χρονική στιγμή των εναλλαγών της υφής των τροφών αλλά και της ποσότητάς τους.

Έως τώρα έχουμε αρκετά δεδομένα στα χέρια μας βάσει των οποίων γνωρίζουμε ότι η λάθος υφή της τροφής σε συνδυασμό με την περιορισμένη ποικιλία κατά τη βρεφική ηλικία μπορούν να αποτελέσουν αιτία απέχθειας συγκεκριμένων τροφών στην παιδική ηλικία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθυστερημένη μετάβαση από την τελείως πολτοποιημένη τροφή στην πιο σχηματισμένη μαλακή τροφή η οποία έχει συνδεθεί με την απόρριψη φρούτων και λαχανικών στην ηλικία των 7 ετών.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

frezyland do and donts

Μπορεί λοιπόν, για την υφή των τροφών κατά τη βρεφική ηλικία να υπάρχει τεκμηριωμένη κατευθυντήρια οδηγία αλλά σε ότι αφορά στην ποσότητα της τροφής κατά τη βρεφική ηλικία τα δεδομένα είναι πιο θολά αλλά και περιορισμένα. Η απάντηση λοιπόν στο συχνό ερώτημα πόσο φαγητό πρέπει να δίνω από τον 6ο έως τον 12ο μήνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο φανταζόμαστε. Ακόμη, γνωρίζουμε πλέον ότι η σωστή καθοδήγηση στην ποσότητα των τροφών κατά την βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία αποτρέπουν πιεστικές συμπεριφορές σίτισης οι οποίες συνήθως οδηγούν το παιδί σε αδυναμία διαχείρισης της ποσότητα τροφής του μεγαλώνοντας το οποίο μπορεί να μεταφραστεί είτε σε αύξηση βάρους ή σε ελλιπές βάρος για την ηλικία. Επίσης, εφόσον θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα της ποσότητας της τροφής από 6-12 μηνών είναι αναγκαίο να διαχωρίσουμε σε γάλα (μητρικό ή φόρμουλα) και σε στερεές τροφές. Η πιο πρόσφατη τεκμηριωμένη πληροφορία για την ποσότητα τροφής κατά τη βρεφική ηλικία από 6-12 μηνών προέρχεται από μια Αμερικανική μελέτη (2002 Feeding Infants & Toddler Study, FITS) βάσει της οποίας έχουμε μια προσέγγιση της ποσότητας. Διαχωρίζοντας τα μωρά σε 6-8 μηνών και 9-11 η ποσότητα γάλακτος υπολογίζεται μεταξύ 800-900ml μοιρασμένη σε 3 έως 5 γεύματα ανά ημέρα. ενώ για τις στερεές τροφές ξεκινώντας από την ομάδα των δημητριακών υπολογίζεται 4-7κ.σ./ημέρα, για τα λαχανικά από 4-8 κ.σ./ημέρα και για τα φρούτα 4-6κ.σ./ημέρα. Σε ότι αφορά την ομάδα των πρωτεϊνών η οποία μεταβάλλεται με τους μήνες ποιοτικά, από 6-8 μήνες υπολογίζεται σε 30g κόκκινου ή λευκού κρέατος ή οσπρίου/ημέρα ενώ από 9-11 μήνες γίνονται σταδιακά και οι προσθήκες ψαριού και κρόκου αβγού στις ίδιες ποσότητες με το κρέας και γιαουρτιού στα 100g ανά ημέρα. Οι ποσότητες αυτές αφορούν τη μέση ημερήσια κατανάλωση υγειών βρεφών και ανά περίσταση χρειάζεται να γίνονται ανάλογες τροποποιήσεις στην ποσότητα. Περισσότερη τροφή θα πρέπει να σημαίνει περισσότερη ποιοτική τροφή όπως για παράδειγμα αύξηση του όγκου του γεύματος με λαχανικά, φρούτα, γιαούρτι ή γάλα. Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι επειδή αναφερόμαστε σε βρέφη οι προτεινόμενες ποσότητες αποτελούν μια πυξίδα για τον γονιό και ο στόχος είναι να μπορεί να υπάρχει ένα μέτρο πάντα όμως σε συνδυασμό με την ποιότητα των τροφών και την παρακολούθηση της ανάπτυξης του βρέφους.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Βιβλιογραφία:

  1. Fox MK, Reidy K, Karwe V, Ziegler P. Average portions of foods commonly eaten by infants and toddlers in the United States. J Am Diet Assoc. 2006;106(1 Suppl 1):S66–S76. doi:10.1016/j.jada.2005.09.042
  2. Hetherington MM, Cecil JE, Jackson DM, Schwartz C. Feeding infants and young children. From guidelines to practice. Appetite. 2011;57(3):791–795. doi:10.1016/j.appet.2011.07.005
  3. Nicklaus S. Children’s acceptance of new foods at weaning. Role of practices of weaning and of food sensory properties. Appetite. 2011;57(3):812–815. doi:10.1016/j.appet.2011.05.321

 

FREZYLAC

Προβλέποντας και σχεδιάζοντας το μέλλον!

Γνωρίστε την ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής διατροφής που εξασφαλίζει στο βρέφος γερή ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική του υγεία, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

πολύ χρήσιμο!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!