baby with sunglasses

Από τη μία η γλυκιά προσμονή, από την άλλη η φυσιολογική αγωνία. Όσο πλησιάζει η ώρα για τις πρώτες διακοπές με το μωρό, είναι λογικό να αγχώνονται ως έναν βαθμό τους γονείς. Ποια είναι τα 4 πιο συχνά ερωτήματα που περνούν από το μυαλό της μαμάς, πριν πακετάρει βαλίτσες και πώς μπορεί να καθησυχάσει τους προβληματισμούς της, ώστε να χαρεί στο έπακρο τις καλοκαιρινές στιγμές με το μωρό;

 

  • «Θα του αρέσει η θάλασσα;»

Για τις «ορέξεις» των μικρών κολυμβητών, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Για πολλά μωρά η πρώτη επαφή με το νερό είναι μια ευχάριστη εμπειρία που τους θυμίζει το υδάτινο περιβάλλον στην κοιλιά της μαμάς ενώ άλλα βρέφη τρομάζουν μπαίνοντας στη θάλασσα. Οι ειδικοί συνιστούν να βρέχετε πρώτα τα ποδαράκια, τα χέρια, την κοιλιά και την πλάτη του ή να αφήνετε το μωρό να πλατσουρίσει τα πόδια του στο νερό, μέχρι να εξοικειωθεί με αυτό. Σημαντικοί είναι και άλλοι περισπασμοί στην παραλία που μπορεί να τρομάξουν το βρέφος, όπως ο θόρυβος από τους άλλους λουομένους, οπότε για τις πρώτες βουτιές προτιμήστε μία πιο ήσυχη παραλία. Όλα αυτά όμως, εφόσον έχει επιβεβαιώσει ο παιδίατρός σας πως το μωρό σας μπορεί να μπει στη θάλασσα και έχετε ενημερωθεί και για τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στο νερό.

 

 

  • «Και αν επηρεάσει τον ύπνο του η αλλαγή περιβάλλοντος;»

Η ρουτίνα ύπνου είναι σημαντική για τα μωρά, αφού επηρεάζει και την ανάπτυξη και την ηρεμία τους. Φροντίστε λοιπόν να τηρείτε και στις διακοπές ένα πρόγραμμα ύπνου όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτό που ακολουθούσατε στο σπίτι.  Μην ξεχνάτε επίσης να κάνετε στο μωρό ξεκάθαρη τη διαφορά ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, κλείνοντας περσίδες/ρολά/παντζούρια, όταν νυχτώνει. Και βέβαια, η κλασική «καροτσάδα» είναι η σίγουρη λύση για να κοιμηθεί το αγγελούδι σας  σαν πουλάκι, όπου και να βρίσκεται.

 

  • «Θα κρυώνει; Θα ζεσταίνεται; Μήπως και τα δύο; »

Για να απαντηθεί το ερώτημα, σκεφτείτε αρχικά «πού» θα παραθερίσετε. Στη θάλασσα η θερμοκρασία είναι υψηλότερη απ’ το βουνό, όμως συχνά, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ο υδράργυρος πέφτει απότομα όταν νυχτώνει. Για να καλύψετε λοιπόν όλα τα «σενάρια» στις διακοπές με το μωρό, γεμίστε τη βαλίτσα και με τιραντάκια και με  ζακετάκια. Σε γενικές γραμμές, θυμηθείτε τον άτυπο κανόνα που λέει ότι ένα βρέφος χρειάζεται συνήθως ένα παραπάνω ρούχο από ό,τι ο ενήλικας στις ίδιες συνθήκες. Υπάρχει φυσικά και ο αποδεδειγμένα χρυσός κανόνας του «layering», του βρεφικού δηλαδή ντυσίματος σε στρώσεις, ώστε να προσθαφαιρείτε ρούχα μέσα στη μέρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Το Α και το Ω ωστόσο, είναι να «ακούσετε» τι έχει να πει το ίδιο το σώμα του μωρού. Για να καταλάβετε τη θερμοκρασία του, ακουμπήστε τον αυχένα που είναι συνήθως το πρώτο σημείο που ιδρώνει, όταν ζεσταίνεται το μωρό.

 

  • «Κι αν συμβεί κάτι;»

Πριν φύγετε για διακοπές με το μωρό, επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας για έναν τυπικό έλεγχο και για να σας δώσει οδηγίες για τυχόν απρόοπτα στη διάρκεια των διακοπών. Φυσικά, θα έχετε μαζί σας και το τηλέφωνό του, σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε. Μην ξεχάσετε όμως να οργανώσετε και το μίνι φαρμακείο με τα απαραίτητα είδη βρεφικής περιποίησης που θα πάρετε μαζί σας. Τέλος, βεβαιωθείτε πως κοντά στην περιοχή όπου θα παραθερίσετε υπάρχει νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο, για παν ενδεχόμενο.

 

Οργανωθείτε, ενημερωθείτε, εξοπλιστείτε και καλές διακοπές με το μωρό με 4 λιγότερες έγνοιες και 1.004 στιγμές οικογενειακής ευτυχίας που θα κρατήσετε για πάντα στο καλοκαιρινό σας άλμπουμ!