Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Αποστείρωση Πιπίλας: Πώς γίνεται και μέχρι πότε;

baby sleeping

Αν ανήκετε στους γονείς εκείνους των οποίων τα μωρά χρησιμοποιούν πιπίλα, τότε σίγουρα θα έχετε βάλει στη ζωή σας την αποστείρωση. Βέβαια, η αποστείρωση είναι μια διαδικασία αναγκαία για όσους δίνουν συμπλήρωμα γάλακτος στο μωρό τους ή μητρικό γάλα αντλημένο με θήλαστρο. Η αποστείρωση πιπίλας επιβάλλεται για να προστατέψει το ανοσοποιητικό αλλά και το πεπτικό σύστημα του βρέφους από βακτήρια και μικρόβια τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει λόγω ανωριμότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί το έντερο του νεογέννητου, το βασικό όργανο προστασίας ενάντια στα μικρόβια, δεν έχει ακόμα την απαραίτητη μικροβιακή χλωρίδα που βοηθάει στην εύκολη πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Έτσι, τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν εντερικές ενοχλήσεις, ακόμα και γαστρεντερίτιδες.

Μέχρι πότε όμως αποστειρώνουμε τις πιπίλες;

Οι απόψεις διίστανται. Άλλοι παιδίατροι συστήνουν να σταματήσει η αποστείρωση στον 4ο μήνα, άλλοι στον 5ο και άλλοι στον 6ο. Γενικά, πάντως, από τη στιγμή που το μωρό σας αρχίζει να βάζει πράγματα στο στόμα του, δηλαδή μόλις εισέλθει στη στοματική φάση, αλλά και μόλις ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να αποστειρώνετε τα μπιμπερό και τις πιπίλες. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που θα σας συμβουλεύσει δεν είναι άλλος από τον παιδίατρό σας. Σημειώνουμε, επίσης, ότι για τα πρόωρα μωρά η αποστείρωση πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον δυο μήνες ακόμα.

Και πώς γίνεται η αποστείρωση;

Μπορείτε να αποστειρώσετε τις πιπίλες με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με απλό βρασμό των σκευών, αλλά μάλλον πιο πρακτική αποδεικνύεται η αποστείρωση με τη χρήση ηλεκτρικών αποστειρωτών ατμού.  Σε κάθε περίπτωση, πριν από κάθε αποστείρωση πρέπει να πλένετε τις πιπίλες προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Αφού τις ξεπλύνετε καλά και τις αφήσετε να στεγνώσουν, είναι έτοιμες να αποστειρωθούν. Αν επιλέξετε την κλασική αποστείρωση με βρασμό, χρειάζεστε απλά ένα μεγάλο με νερό τόσο που θα τις καλύπτει. Αφήνετε τις πιπίλες να βράσουν για 20 περίπου. Αν επιλέξετε τη μάλλον πιο πρακτική αποστείρωση με μηχάνημα ατμού, τις πιπίλες μαζί με ό,τι άλλο θέλετε να αποστειρώσετε στις ειδικές υποδοχές του αποστειρωτή και προσθέτετε την αναγραφόμενη στις οδηγίες χρήσης ποσότητα νερού, που θα μετατραπεί σε ατμό και θα τα αποστειρώσει. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τις αφαιρείτε με ειδική λαβίδα και τις τοποθετείτε στην αποστειρωμένη επίσης θήκη τους.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby boy sleeping

Φυσικά, πριν από το πλύσιμο της πιπίλας φροντίστε να έχετε πλύνει πολύ καλά τα χέρια σας.

Εσάς το δικό σας μωράκι φοράει πιπίλα;

Baby Line

Αγνή βρεφική φροντίδα!

Γνωρίστε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση του μωρού σας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Στο πρωτο παιδι τρεχαμε να αποστειρωσουμε στο δευτερο ειμαστε πιο χαλαροι!!!!

Δεν έχουμε δώσει ακόμα πιπίλα ( 1 μηνός) αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας σε περίπτωση που δωθεί να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Έξυπνο άρθρο αναλύει τις απορίες κάθε νέας μανούλα σχετικά με το μεγάλο θέμα που ταλαντευει κάθε μαμά σχετικά με την αποστείρωση!!!

Ναι φοράει πιπίλα! Την έμαθε όταν ξεκίνησε να πίνει γάλα σκόνη στις 27 ημέρες διότι νοσηλεύτηκα για αφαίρεση χολής.


Συνολικός αριθμών σχολίων:8

Ξεκίνησε τώρα να φοράει πιπίλα, την αποστειρωνουμε πριν αλλά αμέσως έρχεται σε επαφή με κάτι άλλο εφόσον την βγάζει. Ε δεν την αποστειρωνουμε ξανά, μόνο αν πέσει κάτω

Καταπλικτικος συμβουλές βοηθάτε πολύ τους νέους γονείς!!!

εχω τέσσερα παιδιά ηλικίες απο 8 το μεγαλύτερο Και το μικρότερο 3 μηνών και νοιωθω τοσο δυνατη να εχω αλλα τοσα!

πολυ ωραια σελίδα

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!