Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Παλίνδρομη Κύηση και Επόμενη Εγκυμοσύνη

husband cuddling pregnant wife

H απώλεια μιας κύησης πριν τις 13 εβδομάδες, δηλαδή κατά το 1ο τρίμηνο, καλέιται πρώιμη απώλεια της κύησης (παλίνδρομη κύηση) ή αυτόματη αποβολή. Αυτή, συνήθως είναι μεμονωμένο συμβάν και οι περισσότερες γυναίκες θα κυοφορήσουν με επιτυχία στο μέλλον. Οι επαναλλαμβανόμενες (καθέξιν) αποβολές είναι σπάνιες.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (ΑCOG), έπειτα από μία αποβολή δεν απαιτείται η διενέργεια κάποιας εξέτασης. Η γονιμότητα και η ωορρηξία επανέρχεται 15 ημέρες μετά την αποβολή. Σε αυτό το διάστημα αποφεύγεται η επαφή για να μη προκληθεί μόλυνση στη μήτρα.  Αν η τεκνοποίηση είναι επιθυμητή, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, να αποτρέπεται η άμεση έναρξη προσπαθειών. Εντούτοις, συχνά συστήνεται να έρθει τουλάχιστον η πρώτη περίοδος, ώστε να είναι εφικτός ο υπολογισμός της ηλικίας στη νέα εγκυμοσύνη.[1]

Διαφορετική προσέγγιση πάνω στο θέμα αυτό έχει η παγκόσμια οργάνωση υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία, η άμεση σύλληψη αμέσως μετά από μία αποβολή πρέπει να αποτρέπεται για διάστημα έξι (6) μηνών, επειδή σε αυτό το διάστημα αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ελλειποβαρούς εμβρύου και αναιμίας της επιτόκου. [2]

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman holding her belly

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τυχαιοποιημένες μελέτες προκειμένου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Σε όλες το συμπέρασμα είναι ότι  έπειτα από μία πρώιμη αποβολή, και μόλις παρέλθει ένα διάστημα 15 ημέρων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποτρέψουμε το ζευγάρι από τη προσπάθεια μιας νέας κύησης. Παραπέρα, η άμεση σύλληψη έχει καλύτερες πιθανότητες για επιτυχημένη έκβαση της κύησης. [3-5].

Βιβλιογραφία

  1. https://www.acog.org/-/media/For-Patients/faqpdf
  2. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/70914/9789241548434_eng.pdf?sequence=1
  3. Karen C. Schliep, Emily M. Mitchell, Sunni L. Mumford, Rose G. Radin, Shvetha M. Zarek, Lindsey Sjaarda, Enrique F. Schisterman, Trying to Conceive After an Early Pregnancy Loss: An Assessment on How Long Couples Should Wait. Obstet Gynecol. 2016 Feb; 127(2): 204–212. doi:10.1097/AOG.0000000000001159
  4. Julie DaVanzo, Lauren Hale, Mizanur Rahman. How long after a miscarriage should women wait before becoming pregnant again? BMJ Open. 2012; 2(4): e001591.. doi: 10.1136/bmjopen-2012-001591
  5. https://www.webmd.com/baby/news/20100805/study-no-need-delay-pregnancy-after-miscarriage#1
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Είμαι κ εγώ μια από τις μέλλουσες μανούλες που έχουν ζήσει την δυσάρεστη εμπειρία της παλίνδρομης κύησης στην 9 βδομάδα. Με την βοήθεια του γιατρού μου και του συζύγου μου το ξεπεράσαμε και έπειτα από την πρώτη μου περίοδο έμεινα αμέσως έγκυος και αυτή τη στιγμή διανύω την 11 εβδομάδα και χαίρουμε άκρας υγείας και το έμβρυο και εγώ. Πολύ χρήσιμο άρθρο και πολύ αισιόδοξο για κάθε γυναίκα που έχει βιώσει μια τέτοια κατάσταση.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!