kid playing in the house

Όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, οι στιγμές που θα περνάτε στο σπίτι με τα παιδιά θα είναι περισσότερες. Επειδή οι ώρες αυτές δεν είναι πάντα «παιχνίδι και χαρά», συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς, όταν καλούνται να απασχολήσουν τα παιδιά με παιχνίδι στο σπίτι.

 

1. «Μαμά/μπαμπά, βαρέθηκα»

Είναι χαρακτηριστικό των παιδιών να χάνουν το ενδιαφέρον τους γρήγορα. Ειδικά όταν βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο με συγκεκριμένα παιχνίδια με τα οποία έχουν παίξει ξανά και ξανά, είναι ακόμα πιο εύκολο να δημιουργηθεί αίσθηση ανίας που συνήθως συνοδεύεται από παράπονα, γκρίνια και κακή διάθεση. Αν ξέρετε ότι σκοπεύετε να περάσετε πολύ χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι, εξοπλιστείτε από πριν: ανοίξτε ντουλάπες και συρτάρια και «ξετρυπώστε» τυχόν κρυμμένα «εφεδρικά» παιχνίδια, για να έχετε αρκετά «πολεμοφόδια». Θα βοηθούσε επίσης να έχετε φτιάξει από πριν μια λίστα αυτοσχέδιων παιχνιδιών, για τις ώρες πλήξης που κανένα παζλ και κανένα τρενάκι δεν θα φαίνονται ενδιαφέροντα.

 

2.  «Ηρεμία, παιδιά»

«Πώς να απασχολήσω τα παιδιά στο σπίτι, όταν κάνουν διαρκώς επικίνδυνες αταξίες;» Μια ακόμα δυσκολία που μπορεί να προκύψει, ειδικά αν τα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας ή νήπια που ανακαλύπτουν τον κόσμο και έχουν διάθεση να εξερευνήσουν τα πάντα με «άγριες διαθέσεις». Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να δώσετε κίνητρο στα παιδιά να μείνουν σε έναν οριοθετημένο χώρο. Φτιάξτε, για παράδειγμα τη σκηνή του Ινδιάνου ή τη σπηλιά της αρκούδας με σεντόνια και μαξιλάρια. Πόσες αταξίες μπορούν να γίνουν με δύο μαξιλάρια;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid with parent playing

 

3. Εμφύλιος   

Ο κοινός χρόνος μπορεί να φέρει προστριβές. Ακόμα και αδέλφια που γενικά δεν τσακώνονται, όταν μείνουν για πάρα πολύ ώρα μαζί, μπορεί να αρχίσουν να τσακώνονται, ακόμα και με ασήμαντη αφορμή. Φροντίστε από πριν να είναι ακριβοδίκαια μοιρασμένα τα παιχνίδια και όταν χρειαστεί η παρέμβασή σας σε ενδεχόμενη «σύρραξη», θυμηθείτε τη μέθοδο του αντιπερισπασμού που συνήθως «πιάνει». Τραβάει το ένα παιδί τον Τέντι από τα χέρια του άλλου;  Πείτε: «τι θα λέγατε να παίξουμε ένα  φανταστικό παιχνίδι-έκπληξη;».

 

 4. «Μαμά, μπαμπά έλα κι εσύ!»

Όσο τα παιδιά απασχολούνται με δημιουργικό παιχνίδι, οι γονείς συχνά επωφελούνται για να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή μπορεί να χρειάζεται να εργαστούν εξ αποστάσεως.  Όμως τα παιδιά διεκδικούν στον απόλυτο βαθμό τον χρόνο των μεγάλων και κάποιες φορές δεν κάθονται καν να παίξουν μόνα τους, αν δεν έρθουν και οι γονείς. Το σημαντικό είναι όσο συμμετέχετε στο παιχνίδι τους, ακόμα και αν είναι για περιορισμένο χρόνο, να είστε πλήρως αφοσιωμένοι στη στιγμή,  χωρίς άλλους περισπασμούς (κινητό, τηλεόραση κ.λπ.). Ακόμα και μισή ώρα ποιοτικού χρόνου μαζί τους, θα τα χαροποιήσει, θα τα καθησυχάσει και θα σας απαλλάξει ίσως από τη διαρκή διεκδίκηση, για να αφοσιωθείτε και εσείς για λίγο στις δικές σας ασχολίες.

Αψηφήστε τις δυσκολίες με εφευρετικότητα και πρακτικότητα, επικεντρωθείτε στα «θετικά» του χρόνου που θα περάσετε στο σπίτι παρέα με τα παιδιά και στο τέλος, όλοι με έναν μαγικό τρόπο θα περάσετε καλά.