boy checking temperature

Το κλίμα αυτής της περιόδου που ζούμε έχει δημιουργήσει αυξημένη αγωνία σε πολλούς γονείς για την υγεία των παιδιών τους. Κάθε άσχημο γεγονός όμως έχει πάντοτε και μια πολύ θετική όψη. Και αυτό είναι ένα μάθημα και για μεγάλους και για παιδιά που θα μας βοηθήσει να αποδεχτούμε ότι η ζωή έχει μία δική της δυναμική και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στα γεγονότα βγάζοντας πάντα από μέσα μας τον καλύτερο εαυτό.

Στη διάρκεια λοιπόν αυτής της πανδημίας που ζούμε έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σχετικά με τον τρόπο ζωής μας τα τελευταία χρόνια ο οποίος έβλαψε την υγεία μας καθώς επίσης και τη φύση γύρω μας. Αυτό αφορά τη διατροφή μας, τη σωματική άσκηση, τη συμπεριφορά μας γενικότερα και τη διαχείριση του καθημερινού στρες. Όταν απειλούνται κρίσιμα αγαθά όπως η υγεία είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε όχι τον πανικό αλλά την άριστη τακτική του προληπτικού ελέγχου με βάση τα διεθνή κριτήρια σε όλες τις ηλικίες. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν μιλάμε για την υγεία των παιδιών μας όπου ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός μιας και το ανοσοποιητικό τους είναι ακόμη ανώριμο. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις ακόμη και αυτήν την περίοδο και ας μην είναι χειμώνας.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν το ανώτερο αναπνευστικό στα παιδιά είναι το κοινό κρυολόγημα, η λαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η ωτίτιδα. Ο κλασικός τρόπος μετάδοσης αυτών των λοιμώξεων γίνεται με δύο οδούς, ή με σταγονίδια από τις εκκρίσεις που παράγονται από τον βλεννογόνο του αναπνευστικού ή με άμεση επαφή με όποιον νοσεί. Αν αυτόν τον μηχανισμό είναι δύσκολο να τον εξηγήσεις στους ενήλικες και να τους πείσεις να εφαρμόσουν βασικά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης αυτών των λοιμώξεων τότε για τα μικρά παιδιά ίσως φαντάζει εξωπραγματικό. Και όμως, αυτά τα ατίθασα μικρά πλασματάκια πολλές φορές μας εκπλήσσουν θετικά με τη συνεργασία τους, αν έχουμε σοβαρά επιχειρήματα, και βέβαια αν δουν ότι εμείς εφαρμόζουμε έμπρακτα ό,τι τα συμβουλεύουμε.

Η ωτίτιδα

Αρχίζει συνήθως μετά από μια ιογενή ρινοφαρυγγίτιδα με μπούκωμα, πονόλαιμο και στη συνέχεια μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να μεταφερθεί η φλεγμονή και προς το μέσο ους.

Το κοινό κρυολόγημα

Χαρακτηρίζεται κυρίως από βήχα, φτάρνισμα και καταρροή, μπορεί να υπάρχει και έντονο μπούκωμα ή πυρετός, διαταραχές στην όσφρηση και τη γεύση, εξάντληση και ταλαιπωρία, συμπτώματα όμως που έχουν μια σταδιακή βελτίωση και κάνουν τον λεγόμενο κύκλο με διάρκεια συνήθως 4-7 μέρες.

Η αμυγδαλίτιδα

Εκδηλώνεται με πονόλαιμο, πυρετό, κακοσμία, βήχα και πολλές φορές διόγκωση και των τραχηλικών λεμφαδένων. Είναι πολύ χρήσιμη η βοήθεια του strep test στην διάγνωση αν είναι ιογενής ή μικροβιακή.

Η λαρυγγίτιδα

Συνήθως υπάρχει πυρετός, αλλαγή στη χροιά της φωνής, πονόλαιμος και κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει δύσπνοια.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth

Όλες αυτές οι λοιμώξεις κατά 80% περίπου είναι ιογενείς και η αρχική θεραπεία τους είτε από τον παιδίατρο ή από τον Ωτορινολαρυγγολόγο συνιστάται σε πλύσεις της μύτης, αντιπυρετικά, βλεννολυτικά σε κάποιες περιπτώσεις, αντιϊσταμινικά ή εισπνεόμενα spray ή κορτιζόνη.
Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση της αντιβίωσης πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη, γιατί είναι γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα από την άσκοπη χορήγησή της.

Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες που διευκολύνουν την μετάδοση και ανάπτυξη αυτών των λοιμώξεων είναι ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, η κακή υγιεινή των χεριών και του στόματος, η κακή διατροφή και η έλλειψη φρούτων και λαχανικών, ο κακός αερισμός στο σπίτι, η χρήση ως κύρια θέρμανση του A/C  καθώς και η παρουσία υψηλών επιπέδων υγρασίας. Άλλοι παράγοντες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η παρουσία υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και κάποια χρόνια νοσήματα όπως η κυστική ίνωση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Επιβάλλεται στην περίπτωση των παιδιών που αρρωσταίνουν συχνά ακόμη και από απλές ιογενείς λοιμώξεις να γίνεται ένας ολοκληρωμένος έλεγχος από τον παιδίατρο και τον ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να εντοπιστούν αυτοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες και να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι ιογενείς λοιμώξεις στο αναπνευστικό μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και βέβαια δεν είναι ευθύνη των γονιών να τα αξιολογήσουν και να πάρουν αποφάσεις και ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας από τον κορωνοϊό που ζούμε τώρα. Ο ρόλος του παιδιάτρου είναι κομβικός και είναι ο μόνος κατάλληλος να καθοδηγήσει ιατρικά τους γονείς με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο ώστε να αποφευχθεί ο πανικός, ότι για κάθε ίωση που περνάει το παιδί τους μπορεί να είναι υπεύθυνος ο κορωνοϊός.

Θυμηθείτε πως αυτή τη δύσκολη περίοδο, η διεθνής ιατρική κοινότητα εργάζεται σκληρά και μεθοδικά για την ανεύρεση μεθόδων πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της νέας αυτής ίωσης. Σε αυτό τον αγώνα αυτό που εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε είναι υπακοή, αποδοχή και εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

  1. Αφήνω στην είσοδο του σπιτιού τα παπούτσια μου.
  2. Πλένω καλά τα χέρια μου μόλις μπω στο σπίτι, πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
  3. Δεν σκαλίζω τη μύτη μου, την πλένω και δεν την φυσάω δυνατά.
  4. Δεν τρώω νύχια και πετσάκια.
  5. Πλένω τακτικά τις πιτζάμες και τα ρούχα μου.
  6. Βήχω και φταρνίζομαι στον αγκώνα μου.
  7. Δεν τρώω, ούτε πίνω με σκεύη άλλου.
  8. Όχι αγκαλιές, χειραψίες και φιλιά.
  9. Μαθαίνω να φτιάχνω εύκολα και υγιεινά snack, τρώω φρούτα και λαχανικά.
  10. Γυμνάζομαι, κρατάω το σώμα και το μυαλό μου υγιή

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.