family on the couch

Όποιοι και αν είναι οι κανόνες συμπεριφοράς που μαθαίνετε στα παιδιά ως γονείς, όσο και αν αλλάζουν οι μέθοδοι διαπαιδαγώγησης στο πέρασμα των χρονών, υπάρχουν 5 λέξεις που λειτουργούν πάντα αποτελεσματικά: είναι τα 5 Σ που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τα αρνητικά μοτίβα συμπεριφοράς των παιδιών σε θετικά, ενθαρρύνοντας την ανταπόκρισή τους στο να αρχίσουν να συμπεριφέρονται με αποδεκτούς τρόπους.

1 Σαφήνεια

Δεν είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά γνωρίζουν τους κανόνες συμπροφοράς που πρέπει να ακολουθήσουν. Εξηγήστε τους με κάθε λεπτομέρεια ποια είναι τα όρια και αναφέρετε τις συνέπειες που θα υπάρχουν αν δεν τηρηθούν οι κανόνες (π.χ. στέρηση κάποιας αγαπημένης ενασχόλησης του παιδιού εκείνη τη μέρα). Μιλήστε τους σε γλώσσα που μπορούν να κατανοήσουν, ανάλογα και με την ηλικία τους. Μη θεωρήσετε όμως ότι θα αφομοιώσουν τους κανόνες με την πρώτη! Επαναλάβετέ τους συχνά ή κολλήστε τους στο ψυγείο, για να είναι πάντα ορατοί και υπενθυμιστικοί.

 

2.Σταθερότητα

Κάποιες φορές, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία, για να μείνετε σταθεροί σε όσα συμφωνήσατε με τα παιδιά στο θέμα της συμπεριφοράς τους. Όσο δύσκολο και αν είναι όμως, είναι σημαντικό να μην υποχωρήσετε. Αφενός γιατί έτσι τα παιδιά θα λάβουν μπερδεμένα μηνύματα για το ποια είναι τελικά τα όρια αφετέρου γιατί δεν θα καταφέρουν να αφομοιώσουν τους κανόνες. Αν ωστόσο σκοπεύετε να «χαλαρώσετε» σε κάποια σημεία γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν, άρα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο να διευρυνθούν οι «ελευθερίες» τους, συζητήστε για την αλλαγή του κανόνα, πριν γίνει παράβασή του, ώστε να είναι ξεκάθαρο το νέο τοπίο ορίων. Θυμηθείτε! Κάθε οικογένεια θέτει τους δικούς της κανόνες, γι’ αυτό μην επηρεάζεστε από το πλάνο συμπεριφορών που θέτει ο κοινωνικός, οικογενειακός, φιλικός σας περίγυρος. Μόνο εσείς γνωρίζετε τι λειτουργεί στη δική σας οικογένεια και ποιες είναι οι δικές σας αρχές.

 

3.Συζήτηση

Κουβεντιάστε με το παιδί τον λόγο που εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες και ρωτήστε το πώς νιώθει για όλα αυτά. Επαναλάβετε τη συζήτηση τακτικά ή όταν βλέπετε ότι υπάρχει δυσκολία ή άρνηση τήρησης κάποιων κανόνων. Επίσης, βεβαιωθείτε πως υπάρχει διάδραση μεταξύ σας σε όλο το διάστημα εφαρμογής των κανόνων. Μην ξεχνάτε ότι η οικογένειες είναι «ζωντανοί οργανισμοί» που «πλάθονται» καθημερινά για να ωριμάζουν και να εξελίσσονται. Αν τα παιδιά προβληματίζονται με κάποιους κανόνες ή χρειάζονται βοήθεια, ενθαρρύνετέ τα να σας μιλήσουν ανοιχτά και χωρίς φόβο επίκρισης, ώστε να τα καθοδηγήσετε. Στη διάρκεια της κουβέντας, κρατήστε έναν ήρεμο και καθησυχαστικό τόνο φωνής με ήπιες χειρονομίες.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid playing with woods

 

4.Στήριξη

Κάθε φορά που τα παιδιά ακολουθούν τους κανόνες συμπεριφοράς χωρίς τη δική σας υπενθύμιση ή χωρίς γκρίνια ή διαμαρτυρία, επιβραβεύστε τα. Η ηθική υποστήριξη είναι σημαντική, για να έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σωστά.

 

5.Συνεισφορά

Η δική σας συμβολή έχει σπουδαία σημασία!  Το να ακολουθείτε και εσείς οι ίδιοι τους κανόνες συμπεριφοράς που θέλετε να ακολουθούν τα παιδιά σας, δείχνει πως πραγματικά πιστεύετε στην αξία τους και λειτουργεί ως ένα ενθαρρυντικό, υγιές πρότυπο για τα παιδιά που άλλωστε συνηθίζουν να μιμούνται τις πράξεις των γονιών στα πάντα. Θυμηθείτε πως «τα έργα μιλούν δυνατότερα από τα λόγια» και αν οι συμβουλές σας δεν συνάδουν με τις πράξεις σας, οι δεύτερες είναι που θα «μείνουν» πιθανότατα στα παιδιά, δυσκολεύοντάς τα τηρήσουν υγιείς κανόνες συμπεριφοράς.

 

Παράλληλα με την εφαρμογή των κανόνων συμπεριφοράς για παιδιά, αν χρειαστεί, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού που θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα. Δώστε χρόνο στα παιδιά να αφομοιώσουν τους κανόνες και θυμηθείτε πως τα θεμέλια που βάζετε τώρα θα χτίσουν υγιείς συνήθειες συμπεριφοράς για όλη την ενήλικη ζωή τους.