baby eating fruits

Πολύχρωμα, ενίοτε γλυκά, θρεπτικά, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και φυτικές ίνες, τα φρούτα αποτελούν φυσική πηγή σακχάρων στην ανθρώπινη διατροφή από την πρώτη κιόλας στιγμή της εισαγωγής των πρώτων στερεών τροφών κατά τη βρεφική ηλικία. Συνήθως, τα περισσότερα μωρά θα αποδεχτούν ευχάριστα τα πρώτα φρούτα και αυτό κατά ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται τόσο στη γλυκιά τους γεύση όσο και στην εγγενή τάση του βρέφους προς τη γλυκιά γεύση, ωστόσο υπάρχουν αρκετά μωρά τα οποία ξαφνικά μπορεί να αρχίσουν να αρνούνται τη σούπερ θρεπτική φρουτόκρεμά τους. Καταρχάς, δεν χρειάζεται άγχος και πανικός ότι τα φρούτα έφυγαν ως επιλογή από το μενού, διότι ένα ποσοστό 20% με 50% των παιδιών μπορεί να εμφανίσει μη επιλεκτική συμπεριφορά απέναντι σε πληθώρα τροφών και μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για την εισαγωγή των πρώτων τροφών.

Ειδικά ένα βρέφος μπορεί να έχει αρκετούς λόγους για τους οποίους ξαφνικά αρνείται τα φρούτα του. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για ένα ανώριμο πεπτικό σύστημα το οποίο μπορεί να δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα φρούτα εκείνη τη στιγμή αλλά επειδή εξελίσσεται ταχύτατα, αυτό αλλάζει από στιγμή σε στιγμή. Μία από τις συνηθέστερες αιτίες μπορεί να είναι η οδοντοφυΐα δηλαδή το γνωστό «το μωρό βγάζει δόντια» το οποίο ανάλογα με το βρέφος σημαίνει διαφορετικός πόνος, ανησυχία και σε ό,τι αφορά στα φρούτα μάλλον σημαίνει όξινες τροφές που πιθανόν τσούζουν λίγο τα ήδη ερεθισμένα ούλα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι μια παροδική αδιαθεσία ή λοίμωξη μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη αλλά και την επιθυμία του βρέφους για συγκεκριμένες τροφές. Έχουμε δεδομένα τα οποία συνηγορούν ότι ακόμα και η διατροφή της μητέρας κατά την κύηση πιθανά επηρεάζει τις γευστικές επιλογές τους βρέφους.  Αυτό που χρειάζεται να μην ξεχνάμε είναι ότι υπάρχει και η πιθανότητα να μην υπάρχει καμία αιτία πίσω από την άρνηση προς τα φρούτα και να είναι απλώς μια περαστική φάση καθαρά ιδιοσυγκρασιακής φύσεως της γεύσης του βρέφους.

Δεν αρνούμαστε ότι τα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αλλά για μια σύντομη φάση άρνησης μπορούν να αντικατασταθούν από τα πολύτιμα και ισάξια λαχανικά. Αυτό σημαίνει περισσότερη ποικιλία λαχανικών στα γεύματα του βρέφους αλλά και προσφορά μια κρέμας λαχανικών αντί φρούτου στο αντίστοιχο γεύμα. Το ζήτημα δεν είναι η γλυκύτητα αλλά η θρέψη την οποία μπορείτε να καλύψετε αυξάνοντας την ποικιλία των λαχανικών ως μια πρόσκαιρη λύση.

Τι δεν κάνουμε:

Δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να γλυκάνουμε περισσότερο τη φρουτόκρεμα με ζάχαρη ή μέλι*, αντιθέτως προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τα φρούτα σε άλλες τροφές όπως γάλα ή τα συνδυάζουμε με avocado ή με σιτηρά τα οποία φυσικά έχουμε ήδη εισάγει στη διατροφή του βρέφους. Ποτέ δεν γινόμαστε πιεστικοί με την τροφή: αν το βρεφάκι μας γυρίζει το πρόσωπό του/της προς άλλη κατεύθυνση από εκείνη του φρούτου δεν πιέζουμε. Ακόμη και αν μας φαίνεται ότι έφαγε ελάχιστο από το φρούτο. Όσο μικρότερα είναι τα βρέφη τόσο πιο έντονα δουλεύουν οι μηχανισμοί κορεσμού-πείνας και δεν χρειάζεται να τους παραβιάζουμε. Τους δίνουμε χρόνο και δοκιμάζουμε αργότερα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε:  

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby gymnastics

Προσπαθήστε να βοηθήσετε  το βρέφος σας να επικεντρωθεί στο φαγητό εκείνης τη στιγμής. Κλείστε τηλεοράσεις -φυσικά μακριά και από κινητά τηλέφωνα- και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο φαγητό κάνοντάς το ίδιο ακόμα και παιχνίδι. Οπωσδήποτε δεν βιάζουμε το βρέφος να τελειώσει γρήγορα το γεύμα του αλλά είναι σημαντικό να οριοθετούμε χρονικά το γεύμα και να μην ξεπερνάει τα 20 λεπτά. Μοιραστείτε τα φρούτα σας με το μωράκι σας έτσι ώστε να λειτουργήσετε ως παράδειγμα και ως μέσο ασφάλειας για την κατανάλωση μιας νέας τροφής. Επιτρέψτε στα μικρά σας να αγγίξουν τα φρούτα τους, φυσικά με ασφάλεια, αν πρόκειται για πρώτες τροφές, αλλά για τα λίγο μεγαλύτερα μωρά 9 μηνών και άνω δώστε τους τη δυνατότητα να πιάσουν το κουτάλι ή και το φρούτο με τα χέρια τους και να δοκιμάσουν. Επιμείνετε διακριτικά και με υπομονή, έχουμε πληθώρα δεδομένων τα οποία μας υποδεικνύουν ότι ορισμένα βρέφη αλλά και νήπια χρειάζονται έως 10-15 φορές να δοκιμάσουν ένα τρόφιμο μέχρι να το αποδεχτούν. Μην απορρίπτετε το φρούτο και με υπομονή επαναφέρετέ το ως δοκιμή, ακόμα και αν αποτυχαίνει.

Η βρεφική ηλικία είναι μια περίοδος ταχύτατης αύξησης και ανάπτυξης του ανθρώπου με αποτέλεσμα το σήμερα να ξεπερνιέται γρήγορα από το αύριο. Όπως εκπλησσόμαστε ευχάριστα από τις πρώτες λέξεις, τα πρώτο μπουσούλημα του μωρού έτσι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε από της αναπάντεχες αλλαγές στις διατροφικές του/της επιθυμίες. Ένας από τους πολλούς ρόλους ως γονείς είναι και η προσφορά ασφαλούς, υγιεινής τροφής ενώ ο ρόλος του βρέφους είναι να επιλέξει πόσο θα φάει επομένως χρειάζεται καλή συνεργασία με υπομονή και επιμονή και τα φρούτα θα επανέλθουν στο μενού των μικρών μας φίλων.

 

* Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφολογικό Οδηγό, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση μελιού από βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

  • Murray RD. Savoring Sweet: Sugars in Infant and Toddler Feeding. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 3:38-46.
  • Borowitz SM. First Bites-Why, When, and What Solid Foods to Feed Infants. Front Pediatr. 2021;9:654171.