girl opening gift

Δεκάχρονα παιδιά. Ίσως η πιο δύσκολη ηλικία για δώρα.

Αφενός γιατί τα 10χρονα είναι πια μεγάλα για να τους προσφέρει κανείς τα κλασικά «παιδικά παιχνίδια» όπως λούτρινα, κούκλες, αυτοκινητάκια κ.λπ. αφετέρου γιατί στην ηλικία αυτή τα παιδιά έχουν αναπτύξει προσωπικό γούστο και είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς τις προτιμήσεις τους (ειδικά αν είναι παιδιά που δεν γνωρίζουμε καλά). Ένας καλός μπούσουλας, για να επιλέξουμε ταιριαστά δώρα για παιδιά 10 ετών, εν όψει μάλιστα των Χριστουγέννων, είναι να απαντήσουμε τις 5 παρακάτω ερωτήσεις.

  • Είναι αγόρι ή κορίτσι;

Το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή δώρου. Συνήθως στα αγόρια και τα κορίτσια δεν αρέσουν τα ίδια πράγματα και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με στερεοτυπικές κοινωνικές αντιλήψεις αλλά και με τη διαφορετική νευροβιολογική δομή των δύο φύλων, όπως μάλιστα υποστηρίζει μία σημαντική επιστημονική έρευνα*. Υπάρχει όμως πάντα και η ασφαλής οδός ενός ουδέτερου unisex δώρου.

  • Έχει το παιδί κάποιο χόμπι ή έχει δείξει ενδιαφέρον για κάτι;

Αυτή είναι μία χρήσιμη πληροφορία, για να επιλέξετε ένα δώρο που ταιριάζει στα ενδιαφέροντα του παιδιού. Εάν, για παράδειγμα, κάνει συλλογή από κάτι, ίσως έχει νόημα να την εμπλουτίσετε δωρίζοντάς του κάποιο έξτρα κομμάτι. Επίσης τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν συχνά μία ενασχόληση που αγαπούν π.χ. σπορ, μουσική, ζωγραφική, χειροτεχνίες,  ρομποτική, σκάκι, πλέξιμο… άρα μπορείτε να τους προσφέρετε ένα αντικείμενο σχετικό με το χόμπι τους.

  • Κάνατε “γκάλοπ”;

Τα συνομήλικα παιδιά που υπάρχουν στο κοντινό σας περιβάλλον (τα δικά σας παιδιά, οι φίλοι τους, τα ανίψια σας) μπορούν να γίνουν μία καλή «τράπεζα» πληροφοριών αφού συνήθως πιάνουν τον παλμό των ενδιαφερόντων παιδιών ίδιας ηλικίας. Ρωτήστε τα τι δώρο πιστεύουν ότι θα άρεσε σε ένα δεκάχρονο αγόρι ή κορίτσι και κινηθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

  • Τι προτείνουν οι γονείς;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

teen with his mom and the principal

Οι γονείς των παιδιών που θα λάβουν το δώρο σας είναι η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών σας. Μη διστάσετε λοιπόν να τους ρωτήσετε τι θα ήταν χρήσιμο στο παιδί στην παρούσα φάση ή τι θα του πρόσφερε ευχαρίστηση. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μη σας αναφέρουν συγκεκριμένες προτάσεις δώρων από ευγένεια όμως μπορείτε να τους εξηγήσετε πως θα νιώθατε ακόμη μεγαλύτερη χαρά και θα είχε αξία για εσάς να προσφέρατε στο παιδί κάτι που πραγματικά θα του άρεσε, θα το ωφελούσε ή που θα κάλυπτε συγκεκριμένες ανάγκες του.

  • Τι εγκρίνουν οι γονείς;

Πριν αποφασίσετε το δώρο σας προς ένα 10χρονο παιδί, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε και ποιοι είναι οι κανόνες που έχει ορίσει η συγκεκριμένη οικογένεια σχετικά με την απασχόληση/ανάπτυξη/φροντίδα των παιδιών. Η επιλογή, για παράδειγμα, ενός tablet, όταν οι γονείς έχουν επιλέξει να μην  απασχολείται το παιδί με ηλεκτρονικές συσκευές μάλλον δεν θα ήταν μία συνετή λύση δώρου. Ένας διάλογος με τους γονείς μπορεί και σε αυτή την ερώτηση να σας διαφωτίσει.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως κατάλληλο δώρο δεν είναι μόνο το ακριβό δώρο. Τα δώρα συναισθηματικής αξίας είναι συχνά τα πολυτιμότερα. Πάνω απ’ όλα, είναι η χειρονομία που μετράει και το κίνητρο σας να προσφέρετε κάτι με όλη σας την καρδιά και όλη σας την αγάπη.

 

*Alexander GM, Hines M. Sex differences in response to children’s toys in nonhuman primates (cercopithecus aethiops sabaeus) Evolution and Human Behavior. 2002;23:467–479.