kid doing a breakdancing pose

Αγγειοπλαστική ή ζαχαροπλαστική; Βοηθήστε το αγγελούδι σας να διαλέξει με τι θέλει να ασχοληθεί στον ελεύθερο χρόνο του και τι θα ταίριαζε στις προτιμήσεις και τα ταλέντα του, ανακαλύπτοντας όλα όσα κερδίζει από κάθε δραστηριότητα.

Ράβε-ξήλωνε

Μήπως το αγγελούδι σας δείχνει ενδιαφέρον προς τα υφάσματα, τις ραφές και τα πατρόν; Αν ναι, τότε τα μαθήματα ραπτικής ίσως είναι ιδανικά για εκείνο. Αυτή η δημιουργική απασχόληση κατ’ αρχάς θα το βοηθήσει να ξεδιπλώσει τη φαντασία του και να «ξεδιψάσει» την έμπνευσή του μέσα από περίτεχνα και πρωτότυπα σχέδια ρούχων. Επίσης, θα του μάθει να κινεί τα χέρια του με ακρίβεια, να συντονίζει μάτια και χέρια όταν χρησιμοποιεί τη ραπτομηχανή και να αναγνωρίζει τη σημασία της υπομονής, για να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα.

Ανέβα στο σανίδι

Το θέατρο είναι μία σπουδαία μορφή τέχνης και τα παιδιά που ασχολούνται με αυτό βγάζουν πολλά  πλεονεκτήματα στο… προσκήνιο. Πέρα του ότι είναι ένας ευχάριστος και παραγωγικός τρόπος να περάσουν την ώρα τους, τα βοηθά να  ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από την έκθεση στο κοινό, κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο στα πιο συνεσταλμένα, εσωστρεφή παιδιά. Επιπλέον, μέσα από τις πρόβες, τα παιδιά μαθαίνουν να βελτιώνουν την άρθρωσή τους, να ενισχύουν τη μνήμη τους, να αναπτύσσουν την ικανότητα αυτοσχεδιασμού τους και βέβαια να λειτουργούν αρμονικά μέσα στην ομάδα.

Νιώσε τον ρυθμό

Χιπ, χοπ, μπαλέτο, λάτιν, παραδοσιακά; Δεν έχει σημασία το είδος αλλά το μεράκι για χορό. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα, τα παιδιά εκτονώνονται και περνούν στιγμές ψυχαγωγίας αλλά επιπλέον γυμνάζουν το σώμα τους με μοναδικό τρόπο: μαθαίνουν να ισορροπούν και να κινούν τα άκρα τους συντονισμένα και βέβαια μαθαίνουν να έχουν υψηλό βαθμό συγκέντρωσης (για να μη χάσουν ούτε βήμα) αλλά και να επιδεικνύουν αντοχή και πειθαρχία.

Γεια στα χέρια σου

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

messy play

Μία από τις δραστηριότητες που αγαπούν ολοένα και περισσότερα  παιδιά τα τελευταία χρόνια είναι η μαγειρική ή η ζαχαροπλαστική. Και όχι άδικα, αφού η ενασχόληση με συνταγές και  πειραματισμούς ωφελεί τους junior σεφ ή ζαχαροπλάστες ποικιλοτρόπως: αρχικά τους μαθαίνει να τρώνε σωστά και υγιεινά. Επίσης, αναπτύσσει τις ικανότητές τους στα μαθηματικά και τη χημεία -μέσα από την εύρεση των αναλογιών των συστατικών και των συνδυασμών τους- και τους διδάσκει την αξία του να ακολουθείς σωστά και μεθοδευμένα βήματα μέσα από οδηγίες, για να επιτύχεις τον στόχο σου.

Εικαστικά και συναρπαστικά

Αν το παιδί σας δεν έχει αφήσει ούτε χαρτί χωρίς δεντράκια, λουλουδάκια και σπιτάκια, ίσως χρειάζεται να σκεφτείτε τα μαθήματα ζωγραφικής. Έτσι, ο εγκέφαλός του θα αναπτύξει τις περιοχές που συνδέονται με τη δημιουργικότητα, θα αναπτυχθεί η ικανότητά του να βλέπει δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον του και η ικανότητά του να συντονίζει μάτια και χέρια. Επιπλέον, το παιδί θα μπορεί να διακρίνει καλύτερα τα όρια (στον καμβά και στη ζωή) και θα μάθει να εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Αν πάλι έχετε στον σπίτι έναν εν δυνάμει αγγειοπλάστη ή γλύπτη, πέρα από όλα τα παραπάνω οφέλη, αν ασχοληθεί με αυτές τις τέχνες, θα μάθει επίσης τα σχήματα και τις τρεις διαστάσεις, ενισχύοντας τη χωροταξική του αντίληψη.

Στη χορωδία ολοταχώς

Άλλα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν μουσικά όργανα και άλλα προτιμούν να τραγουδούν. Όλα τους όμως, επωφελούνται από τα αμέτρητα πλεονεκτήματα του μαγικού κόσμου της μουσικής: μεταξύ άλλων, διεγείρεται η αισθητηριακή τους ανάπτυξη και η λογική τους σκέψη, χτίζεται η ακουστική τους μνήμη και ενισχύεται η έκφραση των συναισθημάτων τους. Αν μάλιστα μιλάμε για κλασική μουσική, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη περισσότερα οφέλη για τα παιδιά που τους χαρίζουν μία πολύτιμη κληρονομιά ικανοτήτων για την υπόλοιπη ζωή τους.

Σήμερα πηλό αύριο χορό;

Στην ηλικία του δημοτικού, τα παιδιά εξερευνούν ακόμη τα «θέλω» τους. Έτσι, μπορεί να μεταπηδούν συνεχώς από δραστηριότητα σε δραστηριότητα. Μην απορήσετε αν αυτό συμβεί και στο δικό σας παιδί και μην προσπαθήσετε να το πιέσετε να ασχοληθεί με κάτι που δεν θέλει, ακόμη και αν πιστεύετε πως είναι η σωστή επιλογή, βάσει της έμφυτης κλίσης του. Με τη δική σας υποστήριξη, ενθάρρυνση και καθοδήγηση, θα βρει σύντομα τη δραστηριότητα για παιδιά δημοτικού που του ταιριάζει και το «γεμίζει».