family at the beach

One for all λύσεις δεν υπάρχουν πουθενά. Γιατί να υπάρχουν στις οικογενειακές διακοπές; Οι προτιμήσεις, η ιδιοσυγκρασία, η προσωπικότητα κάθε οικογένειας είναι ξεχωριστές και μοναδικές και είναι αυτές που καθορίζουν την επιλογή του προορισμού, τον τρόπο του ταξιδιού αλλά και το στιλ των διακοπών τους. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος, συμβατικές και αντισυμβατικές επιλογές. Μόνο επιλογές που κάνουν ευτυχισμένο κάθε family group μέσα στη διαφορετικότητά του. Ποια είναι λοιπόν αυτή η «παλέτα» των προφίλ διακοπών της οικογένειας;

Βουνό ή θάλασσα;

Το αιώνιο δίλλημα του καλοκαιριού βρίσκει υπέρμαχους και στις δύο «όχθες» του, παρ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία ατόμων με παιδιά προτιμά τους παραθαλάσσιους προορισμούς. Η αναζωογονητική δροσιά, τα ρυάκια που «χαϊδεύουν» τα αυτιά με το κελάρυσμά τους, το πράσινο που «χορταίνει» το μάτι, η γαλήνια ησυχία της φύσης, είναι λόγοι που κάποιες οικογένειες αγαπούν να καταλύουν στο βουνό ενώ η μαγεία της θάλασσας συγκινεί παραδοσιακά (σε μια χώρα με μπλε παντού) τους λάτρεις του νερού. Υπάρχουν βέβαια στην Ελλάδα και υπέροχοι προορισμοί που συνδυάζουν τέλεια βουνό και θάλασσα δίνοντας τέλος στα διλήμματα.

Κάμπινγκ ή all inclusive;

Πολύ συχνά, όσοι αγαπούσαν να κάνουν camping πριν δημιουργήσουν οικογένεια, θέλουν να συνεχίσουν αυτήν την παράδοση και με τα παιδιά τους, μαθαίνοντάς τους το πνεύμα ελευθερίας και το «γίνομαι ένα με τη φύση». Υπάρχουν βέβαια και οικογένειες που ανακαλύπτουν για πρώτη φορά τον εναλλακτικό αυτό τρόπο διακοπών και γίνονται στη συνέχεια ορκισμένοι campers. Από την άλλη, η άνεση που παρέχει ένα κατάλυμα οικογενειακών προδιαγραφών είναι πολύ σημαντική για κάποιους γονείς, άρα η επιλογή ενός ξενοδοχείου που την παρέχει είναι πάντα η πρώτη τους επιλογή.

Με πρόγραμμα ή freestyle;

«Θα κολυμπήσουμε εδώ, θα φάμε εκεί και μετά θα πάμε βόλτα εκεί». «Ή μήπως να πάμε όπου μας βγάλει ο δρόμος, η όρεξη και η αντοχή μας σήμερα;» Η πρώτη «σχολή» οικογενειακών διακοπών έχει το προτέρημα της αποφυγής των δυσάρεστων εκπλήξεων και απροόπτων που χαρίζει ο προγραμματισμός, η δεύτερη έχει τη μαγεία της ανακάλυψης.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first time dad

«Σαν την Ελλάδα τον Αύγουστο δεν έχει» ή τουρ στην Τοσκάνη;

Σίγουρα το «ελληνικό καλοκαίρι» είναι μία ξεχωριστή κατηγορία διακοπών με άπλετο μελάνι να έχει χυθεί εξυμνώντας τις ομορφιές του. Αυτό το καλοκαίρι δεν το αλλάζουν με τίποτα οι περισσότεροι γονείς με παιδιά. Όμως, υπάρχουν και αυτοί που λατρεύουν τα ταξίδια στο εξωτερικό και επωφελούνται από την καλοκαιρινή τους άδεια (που είναι συνήθως η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέσα στον χρόνο), για να επισκεφθούν με τα παιδιά τους μια ξένη χώρα, να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Αραχτοί στην παραλία ή Μαγγελάνοι;

Άλλοι δύο συνήθεις τύποι οικογενειακών διακοπών: οι γονείς που λαχταρούν να ξεκουραστούν από τις ευθύνες όλης τη χρονιάς και να απολαύσουν στιγμές ατέλειωτης χαλάρωσης, ξαπλώνοντας στην παραλία, διαβάζοντας ήσυχα το βιβλίο τους, παίρνοντας τον μεσημεριανό τους ύπνο κ.λπ. και στον αντίποδα οι πιο περιπετειώδεις οικογένειες που έχουν ταυτίσει τις διακοπές με εξερεύνηση, βόλτες, πεζοπορίες, αθλοπαιδιές κ.λπ.

Της μεικτής παρέας ή του family exclusively;

Δεν είναι αυτονόητο πως οι γονείς παραθερίζουν μόνο με άλλους γονείς, για να έχουν παρέα τα παιδιά και για να έχουν κοινό σημείο επαφής οι ίδιοι. Πολύ συχνά, στις διακοπές της οικογένειας ενσωματώνεται και ο κύκλος της (φιλικός ή συγγενικός) που μπορεί να αποτελείται από άτομα διαφορετικής ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης και αυτό το ανομοιογενές εκ πρώτης όψεως «μείγμα» καταφέρνει να λειτουργήσει τέλεια χαρίζοντας υπέροχες στιγμές διακοπών σε όλους.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι ένας τύπος οικογενειακών διακοπών αποκλείει τον άλλον. Και πειραματισμοί και μείξεις χωρούν από καλοκαίρι σε καλοκαίρι ανάλογα με τη διάθεση της οικογένειας. Εσείς, αναγνωρίζετε τη δική σας σε κάποιον από τους παραπάνω τύπους, τουλάχιστον για το φετινό θερινό σας πλάνο;