Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

pregnant woman meeting doctor

«Είναι σωστό να ρωτήσω κάτι τέτοιο;» «τι θα σκεφτεί ο γιατρός για μένα;» «κι αν είναι χαζή η απορία μου;». Αυτά σκέφτονται πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη, θυσιάζοντας, λόγω ντροπής, την πολύτιμη γνώση που θα τους χάριζαν οι απαντήσεις στις παρακάτω λογικές και καθόλου παρεξηγήσιμες ερωτήσεις.

Αν κάνω σεξ, θα το νιώσει το μωρό μου ή μπορεί ακόμα και να το βλάψω;

Το μωρό είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο ενώ στην είσοδο της μήτρας υπάρχει ένα παχύ στρώμα βλέννας που προστατεύει το μωρό από τυχόν μικρόβια που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη μήτρα και να το βλάψουν. Σε κάθε περίπτωση, η διείσδυση θεωρείται ασφαλής, εάν και εφόσον δεν συντρέχουν συγκεκριμένοι ιατρικοί λόγοι για τους οποίους θα σας ενημερώσει ο μαιευτήρας σας.

 

 Στην εγκυμοσύνη, πρέπει να χρησιμοποιώ προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή;

Όσο παράξενο και αν σας ακουστεί, το σεξ χωρίς προφυλάξεις στην εγκυμοσύνη μπορεί να κρύβει κινδύνους. Κι αυτό γιατί, ακόμη και στη διάρκεια της κύησης, υπάρχει πάντα η δυνατότητα μετάδοσης Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) ή λοιμώξεων που  μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο σε εσάς όσο και στο έμβρυο. Ειδικά μάλιστα, αν δεν έχει ελεγχθεί ο σύντροφός σας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τις επαφές σας.

 

Να ανησυχήσω που η διάθεσή μου για σεξ στην εγκυμοσύνη αλλάζει συνεχώς;

Η μεταβολή της σεξουαλικής σας διάθεσης κατά την εγκυμοσύνη είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει. Οι ορμονικές μεταβολές, οι αλλαγές στο σώμα σας, οι μεταπτώσεις στην ψυχολογία σας, ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, οι συνθήκες στην εργασία σας είναι παράγοντες που επηρεάζουν την επιθυμία σας για ερωτική συνεύρεση. To σημαντικό είναι να μοιράζεστε με τον σύντροφό σας την ανάγκη που έχετε σε κάθε στιγμή της κύησης και αυτή να γίνεται σεβαστή.

 

Είναι λογικό να έχω «μικρές διαρροές» όταν φτερνίζομαι ή όταν γελάω;

Μπορεί να νιώθετε περίεργα όταν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά, τουλάχιστον, θα νιώσετε καλύτερα αν μάθετε πως δεν είστε η μόνη! Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη εμφανίζουν ακράτεια όταν βήχουν, φτερνίζονται, γελούν ή γυμνάζονται. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένες σωματικές κινήσεις ασκούν περισσότερη πίεση στην ουροδόχο κύστη η οποία ούτως ή άλλως πιέζεται από το ίδιο το έμβρυο, καθώς αυτό μεγαλώνει. Μία από τις μεθόδους που συνιστούν συχνά οι γιατροί σ’ αυτή την περίπτωση είναι οι ασκήσεις Kegel που ενδυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους στην περιοχή της λεκάνης. Ζητήστε από τον γυναικολόγο σας να σας καθοδηγήσει στην τεχνική των συγκεκριμένων ασκήσεων -εάν και εφόσον εγκρίνει την εφαρμογή τους στην περίπτωσή σας- και μπορεί να απαλλαγείτε από την αμήχανη ακράτεια τη λάθος ώρα στα λάθος μέρη.

 

Πώς θα καταλάβω αν έσπασαν τα νερά ή αν είναι απλώς «διαρροή»;

Όταν σπάσουν τα νερά σας, θα νιώσετε μια απότομη ροή υγρού. Το αμνιακό αυτό υγρό είναι ζεστό, άοσμο και δεν μοιάζει με ούρα στην όψη ή την οσμή. Αν η ροή όμως δεν είναι τόσο έντονη, μπορεί εύκολα να μπερδευτείτε και να νομίσετε πως πρόκειται για ακράτεια.  Γι’ αυτό, επιβάλλεται να ακολουθήσει αμέσως μία εξέταση από τον μαιευτήρα σας που είναι ο ειδικός για να επιβεβαιώσει τι από τα δύο συνέβη τελικά.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

unhappy pregnant

 

Είναι φυσιολογικό να υποφέρω από αιμορροΐδες;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα έχει ανάγκη από αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της μήτρας. Η ροή αυτή όμως μπορεί να αυξήσει την πίεση στις φλέβες της πρωκτικής περιοχής, δημιουργώντας τις γνωστές, δυσάρεστες και επώδυνεςειδικά όταν κάθεστε- αιμορροΐδες. Αν μάλιστα υποφέρετε και από δυσκοιλιότητα, ένα ακόμα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, λόγω της πίεσης στην περιοχή, το πρόβλημα των αιμορροΐδων επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει να υπομείνετε το «βασανιστήριο». Συζητήστε το πρόβλημα με τον γιατρό σας ο οποίος ενδεχομένως σας συστήσει μία καταπραϋντική κρέμα που θα σας ανακουφίσει από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

 

Κι αν συμβεί κάποιο «ατύχημα» καθώς σπρώχνω στον τοκετό;

Είναι αλήθεια πως οι μυϊκές κινήσεις τη στιγμή που σπρώχνετε για να βγει το μωρό σας, είναι οι ίδιες μυϊκές κινήσεις που συμβαίνουν όταν νιώθετε την ανάγκη αφόδευσης. Όμως, σκεφτείτε πως πριν τον τοκετό θα προηγηθεί κλύσμα. Και αν ακόμα συμβεί κάποιο «ατύχημα», είστε στα κατάλληλα χέρια. Τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και οι μαίες έχουν δει χιλιάδες φορές αντίστοιχα περιστατικά και είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να τα αντιμετωπίσουν. Ηρεμήστε λοιπόν. Ούτε ντροπή, ούτε αμηχανία για μία βιολογική λειτουργία τόσο φυσιολογική. Υπάρχουν, εξάλλου, τόσα άλλα πιο σημαντικά θέματα στη διάρκεια του τοκετού να σας απασχολήσουν!

 

Πώς θα ξέρω αν είναι αρκετά μαλακές οι θηλές μου για να θηλάσω;

Κανονικά, οι θηλές πρέπει να είναι ελαστικές, μαλακές και ανθεκτικές για τον θηλασμό, όμως κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ξεφλουδίζουν και σκάνε. Στην περίπτωση αυτή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορεί να χρειάζεστε ένα απαλό μασάζ στην περιοχή με κάποια ειδική μαλακτική κρέμα, ώστε οι θηλές να παραμείνουν μαλακές και ο θηλασμός σας να είναι όσο πιο βελούδινος γίνεται.

Όσο αναλυτικές και αν ήταν οι παραπάνω απαντήσεις, μην ξεχνάτε πως μόνο ο γυναικολόγος και η μαία σας είναι τα κατάλληλα πρόσωπα για να λύσουν αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα κάθε σας απορία για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και να σας ανακουφίσουν από τυχόν άγχη και ανησυχίες. Και ξέρετε κάτι;  Θα το κάνουν με χαρά, χωρίς να σας κρίνουν ή να σας χαρακτηρίσουν. Εξάλλου, δεν είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία έγκυος με τα ίδια ερωτηματικά. Βάλτε λοιπόν στην άκρη την αμηχανία και τον δισταγμό σας και κατανοήστε πως όταν μιλάμε για την καλή σας υγεία και ψυχολογία, δεν υπάρχει χώρος για ταμπού. Καλή λευτεριά… από τα δεσμά της ντροπής και καλή ενημέρωση.

 

 

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

αυτη η εγκομοσυνη, γεματη αποριες ημουνα!!!

Κάθε μέρα έχω κ μια καινούργια απορία. Διαβάζοντας τα άρθρα εδώ λύνω πολλές. Η πιο επίμονη από όλες είναι το ατύχημα κατά τις εξωθήσεις, ελπίζω να ξεπεράσω την ντροπή που νιώθω τώρα καθώς σκέφτομαι την πιθανότητα αυτή. χαχαχχαχα…

Καλέ αν δεν ρωτήσεις στην εγκυμοσύνη πότε θα ρωτήσεις♥️

Πολυ χρησιμα!


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Στην εγκυμοσύνη μας δημιουργούνται και οι πιο παράξενες απορίες. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να τις εκφράσουμε στον γιατρό μας!!! Εξ άλλου είναι συνηθισμένος σε αυτές.. ?

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!