kids room with chairs and toys

Μοιάζει απλή υπόθεση αλλά δεν είναι. Το παιδικό ίσως είναι το πιο δύσκολο δωμάτιο του σπιτιού για διακόσμηση, αφού χρειάζεται να συνδυάζει πέρα από την αισθητική και τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια αλλά και την πολυμορφικότητα με έπιπλα και διακοσμητικά που θα τροποποιούνται/προσθαφαιρούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.  Αν είστε στη διαδικασία να διακοσμήσετε για πρώτη φορά ή να ανακαινίσετε το παιδικό δωμάτιο, αξίζει να αποφύγετε τις παρακάτω «παγίδες».

1. Μην παραλείπετε την παράμετρο «προτιμήσεις/χόμπι των παιδιών»   

Τα παιδιά σας θα περάσουν πολύ σημαντικό μέρος της μέρας τους στο δωμάτιό τους. Έτσι, είναι σημαντικό να νιώθουν όμορφα στον χώρο, να τους αρέσει η διακόσμηση, τα χρώματα, τα έπιπλα και να αντανακλά ο χώρος την προσωπικότητά τους. Επιπλέον, οι αγαπημένες τους ασχολίες θα μπορούσαν να δώσουν μία νότα εξατομικευμένου χαρακτήρα. Αν για παράδειγμα το αγγελούδι σας είναι δεινός σκόρερ, θα ήταν ωραίο να στολίσετε μια γωνιά με τα μετάλλια και τα κύπελλά του. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, κουβεντιάστε με τα παιδιά σας, μοιραστείτε μαζί τους τις επιλογές σας και δείτε αν συμφωνούν. Φυσικά, ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να έχει γνώσεις interior design όμως αν κάτι δεν του αρέσει εξαρχής, αν π.χ. δεν αγαπά καθόλου το γκρι χρώμα που επιλέξατε, θα ήταν χρήσιμο να ακούσετε την πλευρά του.

2. Μην υποτιμάτε το εφήμερο των προτιμήσεών τους

Το γούστο των παιδιών στη διακόσμηση του δωματίου τους αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη (κυριολεκτικά). Έτσι, το να ξοδέψετε χρήματα για να φτιάξετε ένα ολόκληρο θεματικό δωμάτιο βασισμένο στη Βασίλισσα των Πάγων ή τον Αραχνο-Άνθρωπο όταν τα παιδιά αύριο θα τους «προδώσουν»  με την αγαπημένη Γουρουνίτσα ή τα Ηρωικά Κουταβάκια, είναι μάλλον άσκοπο. Μπορείτε όμως να αξιοποιήσετε τη θεματική των κινουμένων σχεδίων σε μικρά αντικείμενα/αξεσουάρ και διακοσμητικά που αφαιρούνται εύκολα από το ντεκόρ, όπως μαξιλάρια, πουφ, αφίσες, λούτρινα, κουτιά αποθήκευσης  κ.λπ.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

laughting father tickling his daughter

3. Μην ξεχνάτε την cozy γωνιά

Ωραία τα συναρπαστικά, περιπετειώδη παιχνίδια αλλά θυμηθείτε και την απαραίτητη «φωλίτσα χουχουλιάσματος» που θα γίνει το καταφύγιο των παιδιών για να κάτσουν να χαλαρώσουν, να αποτραβηχτούν από τη δράση στο υπόλοιπο δωμάτιο, να κουρνιάσουν ή ακόμα και να κοιμηθούν.  Για να σηματοδοτήσετε αυτήν τη γωνιά, επιλέξτε ένα μαλακό πουφ, μια σκηνή, ένα μεγάλο-κουτί-σπιτάκι ή απλώς ένα χαλάκι.

4. Μη θεωρήσετε πως ένα ωραίο παιδικό είναι απαραίτητα ακριβό

Σίγουρα το να ανακαινιστεί εξ ολοκλήρου ένα παιδικό δωμάτιο έχει κάποιο κόστος, ειδικά αν περιλαμβάνει και νέα κρεβάτια, γραφεία, ντουλάπες, συρταριέρες. Όμως, ακόμα και με μικρές αλλαγές/προσθήκες/προσαρμογές χαμηλού κόστους μπορείτε να δώσετε εντελώς διαφορετικό αέρα στον χώρο. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά οικονομικά είδη (μαξιλάρες, ριχτάρια, αποθηκευτικά κουτιά, καθρέπτες κ.λπ.) που μπορείτε να αξιοποιήσετε, για μία διακόσμηση παιδικού δωματίου χωρίς να σπάσετε τον κουμπαρά.

Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο: μην κάνετε τίποτα που δεν ανταποκρίνεται στη δική σας αισθητική και επιθυμία απλώς και μόνο γιατί είναι τελευταία τάση στο kids room decoration ή γιατί είναι επιλογή της πιο γνωστής influencer στα σόσιαλ μίντια. Το πιο ωραίο παιδικό δωμάτιο είναι αυτό που δημιουργήσατε με το γούστο σας και την ψυχή σας. Καλή διακόσμηση!