kid room

Όλο σας περνάει από το μυαλό και όλο φεύγει. Η σκέψη του να αλλάξετε διακόσμηση στο παιδικό δωμάτιο είναι πάντα εκεί, καιρό τώρα, όμως ποτέ δεν είστε σίγουροι αν είναι τώρα το σωστό timing. Αν είστε και τώρα στη φάση που αμφιταλαντεύεστε, οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να ξαναδιακοσμήσετε το παιδικό ή μπορείτε να δώσετε μία ακόμα παράταση.

 

Υπάρχουν λόγοι ασφάλειας και εργονομίας, πέρα από τους αισθητικούς;

Ειδικά αν συντρέχουν λόγοι επικινδυνότητας (π.χ. με αντικείμενα ή έπιπλα που δεν έχουν στερεωθεί καλά, πρίζες που δεν έχουν καλυφθεί κ.λπ.) αυτά τα σημεία θέλουν την προσοχή σας, ακόμα και αν δεν αλλάξετε εξ ολοκλήρου τον χώρο.

 

Αλλάζει το παιδί/ιά σας ηλικιακή/αναπτυξιακή βαθμίδα;

Αν το δωμάτιο εξυπηρετούσε τέλεια ένα μικρότερο παιδί αλλά τώρα το μικρό σας μεταπήδησε σε νέα ηλιακή φάση με άλλες ανάγκες, τότε ίσως είναι χρήσιμο να υλοποιήσετε τώρα τη διακόσμηση, για να ανταποκριθείτε στα νέα δεδομένα.  Μπορεί π.χ. τώρα που το παιδί πηγαίνει στο δημοτικό να χρειάζεστε και μία γωνία για το γραφείο του.

 

Είναι «μωρουδίστικο» το δωμάτιο αλλά μεγαλύτερο το παιδί;

Ένας ακόμα καλός λόγος να πείτε τώρα «ναι» στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου. Στην περίπτωση που το δωμάτιο αποπνέει μια «μωρουδίλα» ασύμβατη με τη ηλικία του παιδιού,  μπορείτε να ξεκινήσετε τις αλλαγές σταδιακά: αρχίστε από τα μικρά π.χ. διακοσμητικά, παιχνίδια κ.λπ. πριν περάσετε μετά στα μεγάλα, όπως το βάψιμο των τοίχων ή η τοποθέτηση ταπετσαρίας, η αλλαγή επίπλων και κουρτινών.

 

Ήρθε ή θα έρθει νέο μέλος στην οικογένεια;

Αν περιμένετε νέο μωράκι και αυξηθούν σύντομα οι «κάτοικοι» του παιδικού, θα χρειαστεί αν γίνουν έστω κάποιες μικρές τροποποιήσει, για να φιλοξενηθεί το νέο μέλος. Εκτός, αν αποφασίσετε ότι η κούνια/το λίκνο του μωρού θα τοποθετηθούν αρχικά σε άλλο δωμάτιο (π.χ. στο δικό σας υπνοδωμάτιο, για ασφάλεια, επίβλεψη και διευκόλυνση στο βραδινό τάισμα).

 

Διαμαρτύρεται το παιδί για το στιλ διακόσμησης;

Το να εκφράζει το παιδί συνεχώς τη δυσφορία του για την εικόνα του δωματίου του, είναι κάτι που χρειάζεται να λάβετε υπόψη. Εξάλλου είναι ο δικός του προσωπικός χώρος. Ακόμα και αν δεν το ενθουσιάζει η διακόσμηση, τουλάχιστον ας μην το απωθεί!

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first time dad

 

Υπάρχει κάποια αφορμή για επιβράβευση και εορτασμό;

Η επαναδιακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορεί να είναι το τέλειο δώρο του παιδιού για κάποιο επίτευγμά του: τις καλές επιδόσεις στο σχολείο, το μετάλλιο στην κολύμβηση, το υπέροχο έργο τέχνης του στα εικαστικά…

 

Από το 1 ως το 10, πόσο ενοχλεί εσάς η εικόνα του δωματίου;

Κάθε φορά που μπαίνετε στο παιδικό, θέλετε να βγείτε αμέσως; Σας «χτυπούν στο μάτι» τόσες πολλές μικρές λεπτομέρειες που επηρεάζουν τη συνολική σας άποψη για τον χώρο; Πιθανότατα  ο μόνος τρόπος να τον δείτε με άλλο μάτι, είναι να τον δείτε με άλλο setup.

 

Πώς είναι τα οικονομικά σας αυτήν την περίοδο;

Ακόμα και οι λιγότερο δαπανηρές διακοσμήσεις, δεν παύουν να έχουν ένα κόστος. Όμως αν προέχουν στον οικονομικό προϋπολογισμό άλλα έξοδα, μπορεί να χρειάζεται να «παγώσετε» τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου για λίγο ακόμα.

 

 

Έχετε τον χρόνο να αναλάβετε όλα τα στάδια του project «ανακαίνιση»; (Έρευνα για ιδέες, αγορά, τοποθέτηση [ή επίβλεψη, αν γίνει από άλλον;] )

Η ανανέωση του χώρου μας, μας φτιάχνει τη διάθεση. Όμως απαιτεί και κάποιο χρόνο αφοσίωσης, για να δρομολογηθεί και να ολοκληρωθεί σωστά. Αν τώρα οι ρυθμοί της ζωής σας είναι τόσο γρήγοροι που μετά βίας προλαβαίνετε τα βασικά, καλύτερα να αναβάλλετε τη διακόσμηση για κάποιους μήνες αργότερα.

 

Σκεφτείτε ξανά το ζήτημα της διακόσμησης με οδηγό τις παραπάνω απαντήσεις και αποφασίστε το καλύτερο για την περίπτωσή σας. Θυμηθείτε απλώς πως οι χαρούμενες στιγμές δεν έχουν προτιμήσεις: αγαπούν και τα ολοκαίνουργια και το μεταβατικά παιδικά δωμάτια.