xmas table

Ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν έχει μόνο πεντανόστιμα φαγητά και ποτά για το «στη υγειά της νέας χρονιάς», ούτε μόνο σερβίτσια με γκι και καμπανούλες και γυαλιστερά σουπλά. Αν δεν έχει πρώτα απ’ όλα τα παρακάτω, ακόμα και τα πιο γευστικά μενού δεν είναι το ίδιο απολαυστικά.

 

1.Ανθρώπους που θέλουν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι 

Οι Γιορτές είναι πάντα μια αφορμή να συγκεντρώνεται ολόκληρη η οικογένεια μαζί με φίλους στο ίδιο τραπέζι, να ανταλλάσσουν ευχές και δώρα και να γεύονται τα υπέροχα φαγητά και επιδόρπια των ημερών. Πόσες φορές όμως δεν αποδεχόμαστε ένα κάλεσμα ή προσκαλούμε στο δικό μας πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ανθρώπους μόνο για κοινωνικούς ή άλλους λόγους; Στο πνεύμα αγάπης των γιορτών, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας ενώνει όλους αλλά το ιδανικό είναι τις ιδιαίτερες αυτές μέρες να μπορούμε να τις περάσουμε με πραγματικά αγαπημένα πρόσωπα, χωρίς να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας.

 

2.Ανάλαφρες κουβέντες

Ειδικά στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια, και κυρίως όταν συναντάμε ανθρώπους που είχαμε καιρό να δούμε, συνήθως η κουβέντα στρέφεται γύρω από όλα όσα χάσαμε από τη ζωή τους όλο αυτό το διάστημα. Έτσι, όπως είναι φυσικό, αναλύονται και μη ευχάριστα θέματα. Επειδή όμως οι γιορτές έρχονται μια φορά τον χρόνο και είναι συνυφασμένες με τη χαρά και την αισιοδοξία, ας κρατήσουμε καλύτερα τις πιο βαριές κουβέντες για αργότερα και ας χαρούμε την πρώτη μέρα του χρόνου με ανάλαφρες συζητήσεις που θα μας αποφορτίσουν.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

woman applies cream on her shoulder

 

3.Αποδέσμευση από τα… ρολόγια

Όταν τα καλέσματα «πέφτουν βροχή» για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς είναι πάντα ευχάριστο αφενός γιατί νιώθουμε πως μας αγαπούν και μας σκέφτονται αφετέρου γιατί θα συναντήσουμε πολλούς από τους αγαπημένους μας. Αν όμως επιλέξουμε να τιμήσουμε πάνω από έναν οικοδεσπότες, τότε αναγκαστικά, συρρικνώνουμε τον χρόνο παραμονής μας στο ένα γιορτινό τραπέζι, για να προλάβουμε να παρευρεθούμε και αλλού. Κοιτάζοντας όμως διαρκώς το ρολόι, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αγχωθούμε και ενδεχομένως να μην απολαύσουμε όσο θα θέλαμε το γεύμα και όλη τη «ζεστή» ατμόσφαιρα του τραπεζιού. Αντίθετα, αν επιλέξουμε να αποδεχθούμε ένα από τα καλέσματα εξηγώντας φυσικά στους υπόλοιπους οικοδεσπότες πως θα θέλαμε πολύ, αν ήταν δυνατόν, να τους τιμήσουμε όλους αλλά δυστυχώς είναι ανέφικτο λόγω χρόνου, θα μπορέσουμε να χαρούμε τη μέρα χωρίς την πίεση του ρολογιού. Και βέβαια, δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις που αρνηθήκαμε το κάλεσμα. Πάντα κάποιος θα έχει προτεραιότητα έναντι άλλου (σε όλα τα πράγματα στη ζωή). Οι άνθρωποι που μας αγαπούν θα καταλάβουν και δεν θα νιώσουν προσβεβλημένοι.

4.Συζήτηση για τα New Year Plans

Γίνεται να μπαίνει το 2023 και να το αφήσουμε στην τύχη του; Σίγουρα θα υπάρχουν και πράγματα που θα συμβούν έξω από τον έλεγχο και τη δικαιοδοσία μας, υπάρχουν όμως και αυτά που θα προγραμματίσουμε με χαρά για το νέο έτος. Δεν αξίζει να αφιερώσουμε την πρώτη μέρα συζητώντας τα με τους υπόλοιπους ομοτράπεζους (τουλάχιστον αυτά που θέλουμε ή μπορούμε να μοιραστούμε), για να μας συγχαρούν ή να μας πουν τη γνώμη τους κ.λπ.; Αν ισχύει το ρητό «όπως σε βρει την πρώτη μέρα ο χρόνος, έτσι θα σε βρει και την υπόλοιπη χρονιά», ας μας βρει ενθουσιώδεις οραματιστές!

 

Και τώρα που η ερώτηση «Τι πρέπει να έχει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;» απέκτησε νέα οπτική (και προοπτική), θα απολαύσουμε πολλά παραπάνω από τη γαστρονομική του μόνο διάσταση. Καλή Πρωτοχρονιά!