Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

baby walker

Οι στράτες ή περπατούρες σχεδιάστηκαν, για να προσφέρουν στα βρέφη κινητικότητα πριν την κατακτήσουν από μόνα τους.

Γιατί τις προτιμούν οι γονείς;

Την περίοδο που το μωρό αρχίζει να κάνει προσπάθειες να σταθεί όρθιο αλλά και να κάνει τα πρώτα του βήματα, οι γονείς συχνά επιλέγουν τη στράτα-περπατούρα, πιστεύοντας πως έτσι θα βοηθήσουν το παιδί να στηριχτεί καλύτερα και να κατακτήσει την αυτόνομη βάδιση.  Επίσης, θεωρούν πως η στράτα είναι ένας ψυχαγωγικός τρόπος απασχόλησης για το παιδί όσο οι ίδιοι έχουν μία παράλληλη ασχολία.  Για όλους αυτούς τους λόγους, η στράτα αποτελεί συχνά και ένα προσφιλές δώρο προς το βρέφος.

Ισχύει ότι βοηθούν το μωρό να περπατήσει πιο γρήγορα;

Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι οι περπατούρες προάγουν την ικανότητα της βάδισης και την κινητική ανάπτυξη, μελέτες αναδεικνύουν ότι η χρήση τους μπορεί να καθυστερήσει παροδικά την ψυχοκινητική ανάπτυξη του βρέφους.

Ποιους κινδύνους κρύβουν;

Οι γονείς που τοποθετούν το μωρό τους στη στράτα, έχουν μία εσφαλμένη εντύπωση ασφάλειας. Όμως ένα παιδί που κινείται με περπατούρα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 1 μέτρο/δευτερόλεπτο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορα ατυχήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει καταγραφεί μία αύξηση ατυχημάτων που προέρχονται κυρίως από πτώσεις σε σκάλες ή τραυματισμών από την προσέγγιση σε εστίες θερμότητας, αιχμηρά αντικείμενα καθώς και σε βλαπτικές ουσίες.

Οι αριθμοί μιλούν

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

infant walking

Από το 1990-2014 εκτιμάται ότι 230.676 παιδιά <15 μηνών επισκέφθηκαν τμήματα επειγόντων περιστατικών στις Η.Π.Α. εξαιτίας τραυματισμού σε στράτες. Ανάλογα αποτελέσματα σημειώνονται σε άλλες χώρες. Επιπλέον, στις Η.Π.Α. από το 2004-2008 οι περπατούρες σχετίσθηκαν με 8 διαφορετικές αιτίες θνησιμότητας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το  γεγονός ότι στον Καναδά, έχει πλέον απαγορευτεί η κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων.

Ενημέρωση και επαγρύπνηση

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να παρέχονται συνεχώς οδηγίες προφύλαξης και εκπαιδευτικά προγράμματα γονέων για τη χρήση της περπατούρας και να έχουν καθιερωθεί αυστηρότερες κατασκευαστικές προδιαγραφές που οδήγησαν σε μείωση ατυχημάτων ωστόσο είναι σημαντικό να θυμούνται οι γονείς πως η χρήση της στράτας παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τραυματισμού των μικρών παιδιών.

Αντί στράτας τι;

H στράτα δεν είναι το μοναδικό παιχνίδι που επιτρέπει στο παιδί να κινείται και να παίζει. Από το 1994 που τέθηκαν σε εφαρμογή τα ακίνητα τραπέζια δραστηριοτήτων, σημειώθηκε μείωση των σχετικών ατυχημάτων. Καθώς τα παιχνίδια αυτά δεν μετακινούνται (ωστόσο συνήθως περιέχουν περιστρεφόμενο κάθισμα δίνοντας τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες) αποτελούν  μία εναλλακτική ασφαλή λύση που προσφέρει δημιουργική απασχόληση μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. American Academy of Pediatrics. Committee on Injury and Poison Prevention Injuries associated with infant walkers. Pediatrics. 2001;108(3):790–792
  2. Shields BJ, Smith GA. Success in the prevention of infant walker-related injuries: an analysis of national data, 1990-2001. Pediatrics. 2006;117(3).
  3. Rodgers GB, Leland EW. An evaluation of the effectiveness of a baby walker safety standard to prevent stair-fall injuries. J Safety Res. 2005;36(4):327–332pmid:16150459
  4. Leland EW. A retrospective benefit-cost analysis of the 1997 stair-fall requirements for baby walkers. Accid Anal Prev. 2008;40(1):61–68pmid:18215533

Baby Line

Αγνή βρεφική φροντίδα!

Γνωρίστε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση του μωρού σας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Η παιδίατρος μας μας την απαγόρευσε όντως γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους.. Χαρακτηριστικά είπε ότι “λειτουργεί σαν δεκανικι, μην αφήνοντας το μωρό να περπατήσει μόνο του”..


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Ποια είναι τα ακίνητα τραπέζια δραστηριότητων ?

Η παιδίατρος μας είπε να τον βάζουμε για λίγο και όχι συνέχεια

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!