father and son playing online games

Στην εποχή της έξυπνης τεχνολογίας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα «έξυπνα παιχνίδια». Από επιτραπέζια και μαθηματικούς γρίφους online, μέχρι high-tech παζλ και σταυρόλεξα για smart λύτες, οι επιλογές είναι άπειρες. Αν σας ενδιαφέρει να μπουν τα παιδιά σας στον κόσμο του smart gaming ή έχουν ήδη ξεκινήσει να ασχολούνται με το «σπορ», οι παρακάτω αλήθειες θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

 

    1.Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.

Από τη μία, τα smart games έχουν και εποικοδομητικό χαρακτήρα: βοηθούν τα παιδιά να «ακονίσουν» τη στρατηγική τους σκέψη, να αναπτύξουν την ικανότητα εύρεσης λύσεων, να εκπαιδευτούν στη λογική επαγωγή συμπερασμάτων, να εκπαιδευτούν στα μαθηματικά. Αν μάλιστα είναι παιχνίδια που παίζονται με συμπαίκτες, αποτελούν και μία κοινωνική, διαδραστική εμπειρία. Χρειάζεται όμως παράλληλα να τηρείται και ο κανόνας του μέτρου, καθώς η ενασχόληση με την τεχνολογία χωρίς περιορισμούς, μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών (πνευματική, ψυχολογική, κοινωνική κ.λπ.).

 

2.Τα υποκατάστατα δεν λειτουργούν πάντα.

Ακόμα και το πιο εκπαιδευτικό smart game δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα βιβλία ή τη γνώση που παρέχεται στο σχολείο και στους χώρους διδασκαλίας από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Το έξυπνο online παιχνίδι μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον για μάθηση και ανάπτυξη σε ένα παιδί όχι ιδιαίτερα μελετηρό αλλά δεν μπορεί να είναι η εναλλακτική οδός έναντι του διαβάσματος.

 

3.Η κότα κάνει το αβγό αλλά και το αβγό την κότα.

Το smart gaming είναι μία επιλογή των γονιών για να γίνουν τα παιδιά τους «εξυπνότερα» αλλά είναι και μία επιλογή των ίδιων των «πιο χαρισματικών παιδιών»: γιατί βρίσκουν τα smart games λιγότερο βαρετά από άλλα παιχνίδια, κρατούν το ενδιαφέρον τους για περισσότερη ώρα και νιώθουν ότι είναι ταιριαστά με τη δική τους ιδιοσυγκρασία.

 

4.Ποιος μίλησε για IQ;

Αν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με smart gaming ή δεν έχει υψηλά σκορ στα παιχνίδια αυτά, δεν σημαίνει ότι έχει χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας από τα παιδιά με υψηλό σκορ στα online έξυπνα παιχνίδια. Μπορεί απλώς να μην έχει βρει το κατάλληλο για την κλίση του παιχνίδι. Π.χ. ένα online game βασισμένο στα μαθηματικά ίσως είναι πιο δύσκολο για ένα παιδί με έφεση στα θεωρητικά μαθήματα.  

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Family having good time together

5.«Κολλούν» και οι μεγάλοι:

H ικανότητα των παιχνιδιών αυτών να προσφέρουν χαλάρωση, ειδικά μετά από μία κουραστική ή αγχώδη μέρα, τα κάνει πολύ δελεαστικά και στους γονείς που χρειάζονται λίγη αποσυμφόρηση στο τέλος της μέρας.

 

6.Smart talking.

Όσο μοναχικό σπορ και αν είναι ένα smart game, πάντα υπάρχει χώρος για συζήτηση μετά: κουβεντιάστε με το παιδί γιατί του αρέσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, ποια ικανότητα πιστεύει πως το βοηθά να αναπτύξει, πώς θα γινόταν ακόμα πιο ενδιαφέρον κ.λπ.

 

 

7.Τίποτα δεν είναι αρκετά ασφαλές που να μην μπορεί να γίνει ασφαλέστερο.  

Πριν από οποιοδήποτε smart game, οι γονείς χρειάζεται να βεβαιωθούν ότι είναι ενεργοποιημένα τα settings ασφάλειας στο κινητό, το tablet ή το pc, να ελέγχουν τακτικά τις ρυθμίσεις στη συσκευή και να είναι διαρκώς σε επικοινωνία με το παιδί για οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας προκύψει.

 

Δώστε προσοχή στα παραπάνω σημεία, αντλήστε και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειάζεστε για τα smart games μέσα από το διαδίκτυο ή απευθυνόμενοι στους ειδικούς και εντάξτε τα βιντεοπαιχνίδια στη ζωή του παιδιού -εάν το επιθυμεί και με τη δική σας σύμφωνη γνώμη- με τρόπο διασκεδαστικό, εποικοδομητικό και συνετό.