Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Πυρετός σε μωρό: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Πυρετός σε μωρό

Η διαχείριση του πυρετού στα νεογνά και βρέφη αποτελεί πρόκληση για τον παιδίατρο ακόμα και στις ημέρες μας. Εξάλλου, ο μικρός ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει και έτσι ο γιατρός, για να εκτιμήσει τον τύπο λοίμωξης, στηρίζεται αποκλειστικά στο ιατρικό ιστορικό του μωρού που θα πρέπει να του παράσχουν οι γονείς.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ;

Παρ’ όλα αυτά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η λοίμωξη οφείλεται σε ιούς, καθώς λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων φαίνεται ότι οφείλονται σε βακτήρια και επομένως χρειάζεται να λάβουν αντιβιοτική θεραπεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανευρίσκονται κλινικά σημεία κατά την έναρξη του πυρετού, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εκτίμηση του ακριβούς αιτίου του. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υψηλός δείκτης υποψίας και ετοιμότητας για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Εφόσον ο πυρετός επιμένει και δεν μπορεί να αποδοθεί σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, τραχειοβρογχίτιδα) ή σε ωτίτιδα, η πιθανότερη διάγνωση είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ;

Ο πυρετός δεν αποτελεί νόσο αλλά αμυντικό μηχανισμό του σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με αντιπυρετικά. Όταν, ωστόσο, η θερμοκρασία παραμένει σταθερά πάνω από 38ο C, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο παιδίατρος και να εκτιμηθεί η κλινική κατάσταση του βρέφους. Χαρακτηριστικό της ιογενούς λοίμωξης είναι η παροδική καταβολή του βρέφους κατά τη διάρκεια του εμπύρετου επεισοδίου η οποία όμως περνάει μετά το τέλος του πυρετού. Στις περιπτώσεις που η ατονία επιμένει, ίσως πρόκειται για μια πιο σοβαρή λοίμωξη και χρειάζεται συνήθως νοσηλεία του βρέφους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος, ώστε να επιβεβαιωθεί το είδος της λοίμωξης και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟ;

  • Βοηθήστε το να αναρρώσει διατηρώντας το στο κρεβάτι του. Η ανάπαυση βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει καλύτερα τη λοίμωξη και μπορεί να ελαττώσει τα διαστήματα με πυρετό.
  • Χορηγήστε άφθονα υγρά. Στόχος σας είναι να αποτρέψετε την αφυδάτωση του βρέφους, για αυτόν το λόγο φροντίστε να του χορηγείτε υγρά (γάλα, νερό, χαμομήλι) κάθε 30-60 λεπτά.
  • Προσπαθήστε να μετράτε τη θερμοκρασία του σε τακτικά διαστήματα. Η αντιπυρετική θεραπεία θα πρέπει να ξεκινάει μετά την ενημέρωση του παιδιάτρου και βάσει των οδηγιών του.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby eating

Όσο δύσκολο και αν είναι να βλέπετε το μωρό σας να υποφέρει από πυρετό, να έχετε κατά νου ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Παρακολουθήστε και καταγράψτε την πορεία του πυρετού, ενημερώστε άμεσα τον παιδίατρό σας και εκείνος θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να προτείνει την κατάλληλη αγωγή, εάν και εφόσον χρειάζεται.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

από τότε που γεννήθηκε το μωρό μου, του βάζω μια αμπούλα φυσιολογικό ορό στα ρουθούνια του κάθε βράδυ. δεν έχει αρρωστήσει ποτέ…

Το θέμα είναι ότι σε μωρό δεν μπορείς να δίνεις φάρμακα και πρέπει ο πυρετός να φύγει μόνο με το σιρόπι και η καταρροή με νεράκι της θάλασσας (στο φαρμακείο). Το καλύτερο είναι το γάλα της μαμάς. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ! Μιλάω από την προσωπική μου εμπειρία.

Μεγάλη προσοχή.. καλύτερα να πάρεις το παιδίατρο και να ρωτήσεις κάτι που σου φαίνεται χαζό πάρα να το αφήσεις στην τύχη..!

Σωστό άρθρο! Το χειρότερο λάθος που κάνουν πολύ ακούγοντας τους παλιούς είναι να πρωτο-υποθέσουν ότι ο πυρετός είναι από τα δόντια.. Τα δόντια δεν κάνουν 38! Απο 38 και πάνω είναι άρρωστο το παιδάκι!


Συνολικός αριθμών σχολίων:7

Υπέροχο άρθρο σας ευχαριστούμε πολύ

Ευχαριστουμε για τις συμβουλες!

Τις πρώτες 40 μέρες από μια σταγόνα από αμπούλα φυσιολογικού ορου για να μην μου συμβεί ξαφνικά μπούκωμα τις μύτης

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!