Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

cute baby sitting

Το μωρό σας μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Από εκεί που περνάει όλη την ημέρα οριζόντια ή στην αγκαλιά σας κάπου γύρω στον τέταρτο μήνα αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούν ότι θέλει να αρχίσει να βλέπει τον κόσμο από λίγο πιο ψηλά. Μάλιστα, περίπου τότε αρχίζει να σας απλώνει συχνά τα χεράκια, ζητώντας σας να το βοηθήσετε να ανακαθίσει. Φυσικά, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεστε, ούτε συμβαίνει στον ίδιο χρόνο σε όλα τα μωράκια. Κάθε μωρό έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δείχνει από μόνο του τι είναι και τι δεν είναι έτοιμο να κάνει. Συνήθως τα μωρά είναι έτοιμα να κάτσουν με υποστήριξη μεταξύ 4 και 7 μηνών. Για να το κάνουν χωρίς τη… βοήθεια του κοινού, πρέπει να έχουν κατακτήσει τις εξής δεξιότητες.

  • Να έχουν δυνατούς μυς που μπορούν να στηρίξουν το βάρος τους σε κορμό και πόδια
  • Να έχουν τον έλεγχο του κεφαλιού και του αυχένα

Για να το βοηθήσετε να επιτύχει αυτό το μικρό κατόρθωμα λοιπόν, μπορείτε:

  • Να το κρατάτε στην αγκαλιά σας καθιστό, στηρίζοντας την πλάτη και το κεφάλι του στον κορμό σας.
  • Να του κάνετε “γυμναστική”, όπως μικρούς κοιλιακούς, οι οποίοι θα γυμνάζουν τον κορμό του. Προσπαθήστε να το τραβάτε από τα χεράκια, να το τοποθετείτε σε καθιστή θέση και πάλι πίσω.
  • Να του δίνετε επιπλέον κίνητρα που θα το παρακινούν να θέλει να παραμένει σε καθιστή θέση. Μπορείτε να τοποθετείτε παιχνίδια στο ύψος των ματιών, ή έναν καθρέφτη, ή τον εαυτό σας που θα του τραγουδά και θα του μιλά έτσι ώστε να του κινεί το ενδιαφέρον.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby boy sleeping

Όταν το μωρό σας καταφέρει τελικά να καθίσει, χωρίς υποστήριξη, τότε μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει και στέρεες τροφές καθώς αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την εισαγωγή τους. Επίσης, λίγο μετά από την κατάκτηση της καθιστής θέσης, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν και πειραματίζονται με το μπουσούλημα. Οπότε, γονείς, καλό είναι να είστε προσεκτικοί γιατί δεν θα είναι πια σίγουρο ότι θα μπορείτε να βρείτε το μωρό σας εκεί που το αφήσατε!

Εxtra tip: Βάλτε στην καθημερινότητα του μικρού σας το tummy time, τη δυνατότητα δηλαδή να παίζει μπρούμυτα. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσει τον έλεγχο του επάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού και ενδυναμώνει τους μύες στα χέρια και το λαιμό. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για το επόμενο στάδιο της σωματικής ανάπτυξης του μωρού, που είναι το να γυρίσει ανάποδα και να αρχίσει να μπουσουλάει. Βοηθούν επίσης στην αισθητηριακή ανάπτυξη, καθώς επιτρέπουν στο μωράκι να δει τον κόσμο από μία τελείως διαφορετική για αυτό οπτική γωνία.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Ευχαριστούμε πολύ για τα υπέροχα άρθρα και τις πληροφορίες !!

Πολύ καλό και βοηθητικό άρθρο! Ευχαριστούμε!

Υπέροχα όλα τα άρθρα,με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ!!!

Τέλειο άρθρο! Ανυπομονώ να περάσει σε αυτό το στάδιο ο μικρούλης μου.


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Τα εχω κανει ολα αυτα αλλα ακομα να κατσει και ειμαστε στον 9ο μηνα

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!