Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

newborn with dummy

Τα περισσότερα μωρά έχουν ισχυρό το αντανακλαστικό πιπιλίσματος. Τα μωρά πιπιλίζουν τους αντίχειρες ή τα δάχτυλά τους, πριν καν γεννηθούν. Το πιπίλισμα ενδυναμώνει τους μυς της στοματικής κοιλότητας, για να είναι ικανό το μωρό σας να θηλάσει και γενικά να σιτιστεί. Φυσικά παρατηρούμε ότι  το πιπίλισμα έχει συχνά μια καταπραϋντική επίδραση.

Μια πιπίλα μπορεί να φαντάζει μια μαγική λύση ειδικά για τους νέους γονείς. Πολλές φορές μόλις τη δώσουν, θα δουν  το μωρό τους να ηρεμεί.  Τα περισσότερα μωρά όμως θα ηρεμήσουν με μια αγκαλιά ή ένα νανούρισμα. Άλλα μωρά θα πιπιλίζουν έντονα τα χέρια τους και έτσι θα δεχτούν πολύ εύκολα μια πιπίλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιπίλες πολλές φορές γίνονται ένα εργαλείο μέσα στη ρουτίνα της φροντίδας του μωρού.  Η απόφαση όμως  να χρησιμοποιήσετε μια πιπίλα  ή όχι- για το μωρό σας, εξαρτάται κυρίως από εσάς και από την ενημέρωση που έχετε λάβει για τη χρήση της.

Μπορώ να δώσω πιπίλα στο μωρό;

Τα μωρά χρησιμοποιούν  τη δική τους πιπίλα, που δεν είναι άλλη από  τον αντίχειρα και τα χέρια τους. Αυτή είναι μια υγιής συμπεριφορά για όλα τα μωρά και τα βοηθά στην αυτορρύθμισή τους.

Κάποιες φορές όμως μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για τους γονείς που θα προτιμήσουν την πιπίλα για τα μωρά τους γιατί νιώθουν πίεση από το έντονο κλάμα του.

Σίγουρα οι γονείς θα χρειαστούν την βοήθεια μιας μαίας, για να τους ενημερώσει για τους  τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μωρό τους με φυσικές μεθόδους. Η σωστή ενημέρωση είναι το βασικότερο εργαλείο που μπορεί να έχει ένας γονέας για να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο το μωρό του.

Φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσω το μωρό μου, αντί της πιπίλας:

 • Βρεφικό μασάζ
 • Skin to skin – Επαφή δέρμα με δέρμα
 • Ρουτίνα ύπνου
 • Νανούρισμα
 • Babywearing
 • Χαλαρωτικό μπάνιο
 • Γυμναστική μαζί με το μωρό μου
 • Παγωτά οδοντοφυΐας με μητρικό γάλα

 

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η χρήση της πιπίλας;

Πλεονεκτήματα της πιπίλας:

 • Μειώνει τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS): Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλες την ώρα του ύπνου διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο SIDS. Οι μελέτες αυτές δεν δείχνουν ότι η ίδια η πιπίλα αποτρέπει το SIDS, απλώς ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης πιπίλας και του χαμηλότερου κινδύνου SIDS. (American Academy of Pediatrics. The changing concept of sudden infant death syndrome. 2005;116(5):1245-1255.)
 • Μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο: Η πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας στα αρχικά στάδια να αποκοιμηθεί. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να ηρεμήσει, μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει.
 • Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των κολικών : Η χρήση της πιπίλας ανακουφίζει τον πόνο. Το πιπίλισμα συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών, όπως οι ορμόνες ενδορφίνες οι οποίες έχουν ανακουφιστική και αναλγητική δράση.
 • Μπορεί να βοηθήσει, όταν επιστρέψει η μητέρα στην εργασία: Η πιπίλα είναι ένα υποκατάστατο της μητρικής θηλής. Όταν η μητέρα χρειαστεί να γυρίσει πίσω στην εργασία της, ο φροντιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει την πιπίλα, για να βοηθήσει το μωρό να ηρεμήσει, καθώς χρειάζεται στήριξη σε αυτήν την προσαρμογή.
 • Μπορεί η πιπίλα να βοηθήσει σε ιατρικές εξετάσεις: Η πιπίλα προσφέρει προσωρινή απόσπαση της προσοχής. Μια πιπίλα μπορεί να φανεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια και μετά από ενέσεις, εξετάσεις αίματος ή άλλες επώδυνες διαδικασίες.
 • Μπορεί να βοηθήσει για το ταξίδι: Το να πιπιλίζει το μωρό σας την πιπίλα μπορεί να σας φανεί χρήσιμο σε ένα μακρινό ταξίδι. Μπορεί οι ώρες ενός ταξιδιού, να προκαλέσουν ανησυχία  στο μωρό σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου, άρα να βρει ανακούφιση στην πιπίλα. Επίσης, το πιπίλισμα μπορεί να βοηθήσει τα αυτιά του μωρού σας στο αεροπλάνο, ανακουφίζοντας από τη δυσφορία που προκαλούν οι αλλαγές πίεσης.

 

 

Πότε μπορώ να δώσω πιπίλα;

Η χρήση πιπίλας δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 3 ή 4 εβδομάδων. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα μωρά τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζονται στο καινούργιο περιβάλλον. επίσης, εάν θηλάζετε, είναι σημαντικό να  μη χρησιμοποιήσετε πιπίλα μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός. Το πιπίλισμα είναι ένα φυσικό ένστικτο που ωθεί το μωρό σας να φάει. Εάν θηλάζετε, αυτό το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος βοηθά την παραγωγή γάλακτος. Γι’ αυτό είναι σημαντική η αποφυγή της πιπίλας το πρώτο χρονικό διάστημα. Επίσης μην δίνετε πιπίλα σε ένα μωρό που εκδηλώνει σημάδια πείνας. Αυτό ισχύει και για τα μωρά που πίνουν βρεφικό γάλα σε σκόνη. Πρώτα ταΐστε το μωρό σας και μετά, αν είναι ανήσυχο, προσφέρετέ του την πιπίλα.

 

Τι πιπίλα να διαλέξω;

Για την ασφάλεια του μωρού σας οι πιπίλες πρέπει να πληρούν κάποια χαρακτηριστικά. Παρακάτω θα ανακαλύψουμε ποια είναι η κατάλληλη πιπίλα για ένα μωρό σε σχέση με την ηλικία και τις ανάγκες του αναπτυξιακού του σταδίου.

 

Υλικό:

Οι πιπίλες για μωρά είναι φτιαγμένες από ένα από τα παρακάτω υλικά:

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

BABY TAKING MASSAGE FROM ITS MOM

Σιλικόνη: Μαλακό, ελαστικό υλικό, που δεν απορροφά οσμές ή γεύσεις. Ωστόσο, είναι λιγότερο ανθεκτική, επομένως είναι κατάλληλη για μικρά βρέφη χωρίς οδοντοφυΐα.

Φυσικό καουτσούκ (latex): Το υλικό αυτό είναι πιο ανθεκτικό και εύκαμπτο από ό,τι η σιλικόνη. Έχει κεχριμπαρένιο προς κίτρινο χρώμα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου έχει την τάση να διογκώνεται και να απορροφά οσμές. Εάν επιλέξετε πιπίλα από φυσικό καουτσούκ, θυμηθείτε να την αντικαθιστάτε συχνότερα.

Μέγεθος :

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η θηλή δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30 χιλιοστά. Ελέγξτε ότι το μέγεθος της πιπίλας είναι κατάλληλο για τη στοματική κοιλότητα  του μωρού σας. Βεβαιωθείτε ότι η ασπίδα – βάση της  πιπίλας είναι αρκετά μεγάλη ώστε το μωρό να μην μπορεί να βάλει ολόκληρη την πιπίλα στο στόμα του.

(ΟΔΗΓΙΑ 2009/48/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑI ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Ιουνίου 2009)

Αξεσουάρ (ασπίδα και λαβή ασφαλείας) :

Επιλέξτε καλής ποιότητας, ενιαία πιπίλα. Η ασπίδα δεν αποσπάται από τη θηλή, ακόμη και αν την τραβάει το μωρό σας. Επιπλέον, η διάμετρός της θα πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερη από το στόμα του παιδιού.

 

Συμβουλές για τη χρήση της πιπίλας :

 • Ακούστε το μωρό σας. Μπορεί να δεχτεί την πιπίλα εύκολα αλλά, αν αντιστέκεται, μην το πιέζετε. Μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά κάποια άλλη φορά ή απλώς να σκεφτείτε εάν τη χρειάζεται πραγματικά.
 • Επιλέξτε μια πιπίλα που να αποτελείται από ένα τεμάχιο. Οι πιπίλες δύο τεμαχίων μπορεί να διαλυθούν και να οδηγήσουν σε κίνδυνο πνιγμού.
 • Προτιμάτε πιπίλες ορθοδοντικού τύπου που θεωρούνται καλύτερες για τα αναπτυσσόμενα ούλα και τα πρώτα του δοντάκια.
 • Μη βάζετε μια πιπίλα γύρω από το λαιμό του μωρού σας ή στην κούνια. Τα μωρά μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο πνιγμό από το κορδόνι ή την κορδέλα. Ωστόσο, είναι ασφαλές να στερεώσετε την πιπίλα στα ρούχα του μωρού με ένα κλιπ που έχει φτιαχτεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.
 • Προσφέρετε την πιπίλα μετά τα γεύματα ,όταν ξέρετε ότι το μωρό σας δεν πεινάει. Eιδικότερα σε ένα μωρό με προβλήματα στην πρόσληψη βάρους.
 • Μη βουτάτε την πιπίλα του μωρού σας σε μέλι, χυμό ή ζάχαρη. Αυτό είναι κακό για τα ούλα και τα δόντια του μωρού σας και μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα (επιπλέον, το μέλι δεν είναι ασφαλές για τα μωρά).
 • Κρατήστε τις πιπίλες καθαρές. Οι πιπίλες μπορεί να γίνουν έδαφος ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καθαρίζετε πολύ καλά και τακτικά. Μέχρι το μωρό σας να γίνει 3 μηνών, αποστειρώνετε τις πιπίλες του ή μπορείτε να τις βράζετε σε νερό (περίπου 3 φορές την ημέρα). Μετά τους 3 μήνες, μπορείτε απλώς να τις πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι.
 • Μην “καθαρίζετε” μια πιπίλα βάζοντάς την στο στόμα σας. Το σάλιο των ενηλίκων περιέχει βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα στα δόντια του μωρού σας, συν το ότι θα μεταδώσετε περισσότερα μικρόβια στο μωρό σας. Αν η πιπίλα του μωρού σας πέσει στο έδαφος, πλύνετέ την με ζεστό νερό και σαπούνι.
 • Ελέγξτε για σημάδια φθοράς. Αντικαταστήστε κάθε πιπίλα που παρουσιάζει μικρές ρωγμές ή άλατα.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση της πιπίλας;

Μειονεκτήματα της πιπίλας:

Εξάρτηση: Τα μωρά μερικές φορές δυσκολεύονται να κόψουν τη συνήθεια της πιπίλας. Εάν το παιδί σας συνεχίζει να εξαρτάται από μια πιπίλα καθώς μεγαλώνει, η διακοπής της μπορεί να είναι πολύ απαιτητική.

Προβλήματα στον θηλασμό: Εάν δώσετε στο νεογέννητο σας πιπίλα από πολύ νωρίς, μπορεί να το αποτρέψει από το να θηλάσει αποδοτικά. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η σύγχυση θηλών, η μειωμένη παραγωγή ή η μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να κλείσει 3-4 εβδομάδες ζωής, προκειμένου να έχει εγκατασταθεί ο θηλασμός επιτυχώς.

Πιθανές διαταραχές του ύπνου: Εάν το μωρό σας εξαρτάται από την πιπίλα του, για να κοιμηθεί και αυτή πέσει από το στόμα του μόλις κοιμηθεί, μπορεί να ξυπνήσει και να χρειαστεί να την ανακτήσει. Αυτό μπορεί να διαταράξει τον ομαλό του ύπνο και να μην το βοηθά να αυτορυθμιστεί.

Πιθανή λοίμωξη του αυτιού: Η χρήση πιπίλας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αυτιού στα μωρά και τα μικρά παιδιά. Ο κίνδυνος αυτών των λοιμώξεων είναι γενικά μικρός στα μικρά μωρά μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών (όταν η ανάγκη του για πιπίλισμα είναι μεγαλύτερη). Μωρά ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών θα ήταν προτιμότερο να διακόπτουν την χρήση της πιπίλας ως μια καλή στρατηγική, εάν το μωρό σας είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις του αυτιού.

Πιθανή καθυστέρηση στην ομιλία: Η συστηματική χρήση της πιπίλας εμποδίζει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Όταν χρησιμοποιείται  μετά την ηλικία των 24 μηνών, οι πιπίλες έχουν συνδεθεί με διαταραχές ομιλίας.

Πιθανά οδοντιατρικά προβλήματα: Εάν το μωρό σας χρησιμοποιεί πιπίλα για περισσότερο από 6 ώρες καθημερινά, μπορεί να επηρεαστεί η στοματική του κοιλότητα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστά τη διακοπή της χρήσης πιπίλας μετά την ηλικία του 1 έτους. Τα μωρά του 1 έτους θα χρειαστούν στήριξη για να διακόψουν την πιπίλα τους. (American Academy of Pediatric Dentistry. AAPD fast facts. 2007http://www.aapd.org/media/FastFacts07.pdf. Accessed October 20, 2008.)

 

Η χρήση της πιπίλας στα μωρά δεν είναι απαραίτητη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω κάντε την δική  σας επιλογή στο εάν η πιπίλα χρειάζεται ουσιαστικά στη φροντίδα του  μωρού σας. Μην ξεχνάτε ότι,  για τα μωρά, το στόμα είναι μια αισθητηριακή κοιλότητα που τους προσφέρει, εκτός από την σίτιση, ικανοποίηση, ηρεμία και χαλάρωση. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας να αποφύγετε τη μακροχρόνια χρήση και να προσπαθήσετε να προχωρήσετε στη διακοπή της πιπίλας έγκαιρα και με σωστό τρόπο.

 

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ ενημερωτικό το άρθρο. Είμαι υπέρ της πιπίλας. Ειδικότερα στη φάση, που βγάζουν δόντια, έχω προσέξει, πως ηρεμούν τα παιδιά. Συμφωνώ απολύτως στη λόγια χρήση της. Είναι μεγάλη βοήθεια, όταν χρησιμοποιείται σωστά.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!