Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

baby cannot sleep

Κάνατε μπανάκι το μωράκι σας για να χαλαρώσει, το νανουρίσατε γλυκά και παρ’ ότι νυστάζει και κλείνει τα ματάκια του, μόλις το αφήσετε στην κούνια κλαίει και ξυπνάει; Για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί αυτό και τι μπορείτε να κάνετε, για να καλέσετε τον Μορφέα ένα βήμα πιο κοντά σας;

Ξεκινάμε από τα προφανή:

ένα μωράκι βρεγμένο ή πεινασμένο δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Βεβαιωθείτε ότι η πάνα του είναι στεγνή και καθαρή και ότι έχει τραφεί επαρκώς.

Μπορεί πάλι να έχει κολικούς:

ανακουφίστε το για να κοιμηθεί σαν πουλάκι χωρίς πόνο και δυσφορία: ξαπλώστε το με τα ποδαράκια λυγισμένα απαλά προς το στήθος του, ώστε να βγουν προς τα έξω τα αέρια που έχουν παγιδευτεί στο έντερό του και κάντε του μασάζ με το ειδικό τζελ κατά των κολικών, τρίβοντας την κοιλίτσα του με κατεύθυνση προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και την πλάτη του με την αντίθετη.

Μήπως το ενοχλεί το φως και ο θόρυβος;

Χαμηλώστε ή σβήστε τα φώτα για να μη δημιουργούν περισπασμούς στο μωρό εμποδίζοντας τον ύπνο του. Στην ίδια λογική, εξασφαλίστε ότι στο δωμάτιο επικρατεί ησυχία γιατί οι θόρυβοι συχνά διαταράσσουν τον βρεφικό ύπνο.

Οι λευκοί θόρυβοι, από την άλλη, όπως το ηχητικό σήμα που εκπέμπει ο απορροφητήρας, η ηλεκτρική σκούπα, το σεσουάρ, το ραδιόφωνο στα am, έχει φανεί πως λειτουργούν ευεργετικά στη χαλάρωση του βρέφους και βοηθούν ακόμη και τα πιο «δύσκολα» μωράκια στον ύπνο. Εναλλακτικά, κατεβάστε στο κινητό σας εφαρμογές με λευκούς θορύβους.

Δοκιμάσατε τα 5S; Είναι η μέθοδος που αναπαριστά στο μωράκι (αν είναι νεογέννητο) το οικείο και γνώριμο περιβάλλον της μήτρας, για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.

1. Swaddling (φάσκιωμα)

Μια τεχνική γνωστή από τις γιαγιάδες μας. Μην τυλίγετε όμως τα χεράκια και μην καλύπτετε ποτέ το κεφαλάκι του μωρού.

2. Side/stomach position (μωράκι πλάγια/μπρούμυτα)

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

infant walking

Καθίστε αναπαυτικά, πάρτε το μωρό αγκαλιά και τοποθετήστε το μπρούμυτα στο χέρι σας με τον κορμό του να στηρίζεται στο μπράτσο σας και το κεφαλάκι του στα πλάγια στηριγμένο στην παλάμη σας.

3. Swinging (κούνημα στην αγκαλιά)

Κουνήστε ρυθμικά το νεογέννητο πέρα-δώθε με αργές και απαλές κινήσεις. Μην το κουνάτε όμως ποτέ με δύναμη.

4. Shushing (ήχος σςςςς για ηρεμία)

Ψιθυρίστε παρατεταμένα τον ήχο σσσςςςςςς

5. Sucking (πιπίλα)

Η ανακουφιστική κίνηση του πιπιλίσματος θα χαρίσει στο αγγελούδι σας τον πιο γλυκό ύπνο που έκανε ποτέ.

Μωράκι σε υπεδιέγερση. Μήπως αυτή είναι η αιτία που το μωρό νυστάζει αλλά δεν κοιμάται;

Μπορεί. Όταν τα ερεθίσματα του βρέφους μέσα στη μέρα είναι πολλά (μέσα από θορύβους, ομιλίες, παιχνίδια) μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο του. Φροντίστε λοιπόν να μπαίνετε σε sleep mode αρκετή ώρα πριν τον ύπνο με ήρεμες δραστηριότητες και ησυχία, ώστε να το μωράκι να έχει τον χρόνο να χαλαρώσει και να μπει σε ρουτίνα ύπνου.

Και μετά από όλα αυτά, κάποιος έκλεισε μόλις τα ματάκια του και βυθίστηκε στον πιο γαλήνιο ύπνο. Να ’ναι το μωράκι σας;

Baby Line

Αγνή βρεφική φροντίδα!

Γνωρίστε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση του μωρού σας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Σχεδόν κάθε βράδυ, ο μπεμπούλης μας, είναι γύρω πέντε (5) μηνών τώρα, ζορίζεται να κοιμηθεί αμέσως. Βρίσκεται σε υπερδιέγερση, και συνήθως μπορεί να κάνει και μισή, ίσως και παραπάνω, ώρα για να κοιμηθεί. Έναν τρόπο που έχω βρει, βέβαια δεν πετυχαίνει αμέσως, είναι να τον γυρίζω στο πλάι, να τον παίρνω αγκαλιά, και να του λέω “σςςς”. Βέβαια, στεναχωριέμαι γιατί δεν θέλω να τον βλέπω να ζορίζεται.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!