Κιλά στην εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: Πόσα και πότε;

pregnant woman on the scale

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία υποψήφια μανούλα που δεν ανησυχεί για τα κιλά που θα πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η ζυγαριά θα δείξει παραπάνω, καθώς η πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη είναι απολύτως φυσιολογική. Τα περισσότερα από αυτά τα κιλά, εξάλλου, χάνονται σχετικά εύκολα μετά τον τοκετό. Για αυτά ευθύνονται σε έναν βαθμό, το έμβρυο, ο πλακούντας, το αμνιακό υγρό, το επιπλέον βάρος της μήτρας, η αυξημένη ποσότητα αίματος αλλά και οι λιποαποθήκες που υπερλειτουργούν

 

Το βάρος που προστίθεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και σχετίζεται με το βάρος που είχε πριν μείνει έγκυος. Μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να πάρει από 11 εώς 16 κιλά. Αν ήταν λιποβαρής πριν τη σύλληψη, δεν πρέπει να εκπλαγεί με μια προσθήκη κιλών που θα φτάσει τα 18, ενώ αν ήταν υπέρβαρη η ζυγαριά της δεν πρέπει να δείξει παραπάνω από 10 κιλά.

 

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν γύρω περίπου 2 κιλά τις πρώτες 12 εβδομάδες, μισό κιλό ανά εβδομάδα τους επόμενους τρεις μήνες ( δηλαδή 5,5 -6,4 κιλά συνολικά) και περίπου 4,6 κιλά τις τελευταίες 12 εβδομάδες. Η ελεγχόμενη αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα προστατεύει τις υποψήφιες μανούλες από επιπλοκές, όπως διαβήτης κύησης ή προεκλαμψία, ενώ τις βοηθά να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους βάρος γρηγορότερα!

 

Να μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, καλά μοιρασμένα στη διάρκεια της ημέρας
  • Αυξήστε την κατανάλωση υγρών, ειδικά του νερού
  • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα σας χορτάσουν, χωρίς να σας φορτώσουν με θερμίδες.
  • Αποφύγετε τα τηγανιτά
  • Προτιμήστε πρωτεϊνες καλής ποιότητας όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά
  • Μειώστε το αλάτι
  • Μην ενδίδετε πάντα στην αίσθηση της πείνας, δεν χρειάζεται να τρώτε για δύο. Μια προσθήκη 300 «καλών» θερμίδων είναι αρκετή.

Φυσικά, κάθε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι διαφορετική. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε να είστε υγιείς, εσείς και το μωράκι σας, χωρίς ακραίες στερήσεις αλλά και χωρίς υπερβολές!

illustration man typing on laptop
Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Αν είστε λιποβαρής, λίγο περισσότερο από μισό κιλό την εβδομάδα για το 2ο και 3ο τρίμηνο.

Αν είστε φυσιολογική, Μετά παίρνετε μισό κιλό την εβδομάδα για την επόμενη περίοδο της εγκυμοσύνης, για να είστε σίγουρες ότι το μωρό μεγαλώνει σωστά, η εγκυμοσύνη είναι άνετη, και ο τοκετός ασφαλής.

Προσέχουμε την διατροφή μας και φυσικά δεν τρώμε για δύο όπως λένε…. Τρώμε πολλά λαχανικά δεν τρώμε τηγανίτα… Προσπαθούμε να κρατηθούμε σε φόρμα μια ώρα περπάτημα την ημέρα το καλύτερο…..

Ποτέ δεν τρώμε για δύο!!Είναι η μεγαλύτερη παραπλάνηση!!!

!!