cherry pie

Πείτε την κερασόπιτα, πείτε την κέικ με κεράσια ή κλαφουτί όπως την λένε οι Γάλλοι που την επινόησαν…όπως και αν την πείτε, το σίγουρο είναι ότι αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει οικογενειακώς και, ευτυχώς, δεν χρειάζεστε διδακτορικό στη γαλλική πατισερί για να τη φτιάξετε. Πιάστε το καλάθι με τα κεράσια τώρα που είναι και η εποχή τους και… πιάστε δουλειά.

«Επιχείρηση κουκούτσια»

Αν έχετε στο σπίτι αποπυρηνωτή, το ειδικό εξάρτημα που αφαιρεί τα κουκούτσια από κεράσια, ελιές κ.λπ. είστε τυχεροί. Εάν δεν έχετε, πάλι είστε τυχεροί γιατί υπάρχουν δύο έξυπνα κόλπα για να αφαιρέσετε τα κουκούτσια των κερασιών σας εύκολα. Αφού βγάλετε το κουκούτσι από κάθε κεράσι:

  • βυθίζετε μέσα μία οδοντογλυφίδα και την περιστρέφετε μία φορά γύρω από το κουκούτσι, ώσπου να πέσει.
  • τοποθετείτε το κεράσι στο στόμιο ενός άδειου μπουκαλιού και το τρυπάτε με ένα chopstick ή οποιοδήποτε λίγο πιο χοντρό ξυλάκι. Αμέσως, το κουκούτσι θα πεταχτεί στον πάτο του μπουκαλιού.

Υλικά:

Για τα κεράσια

  • 300 γρ. κεράσια χωρίς τα κουκούτσια
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • ½ κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για το άλειμμα

Για τη ζύμη-χυλό

  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αβγά
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 ml πλήρες γάλα
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 φιαλίδια βανιλίνης
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC.
  • Ενώνετε όλα τα υλικά της ζύμης-χυλού σε ένα μίξερ, χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει απαλό το μείγμα και όταν είναι έτοιμο το αφήνετε στην άκρη.
  • Εν τω μεταξύ, βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι και πασπαλίζετε με την 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Τοποθετείτε τα κεράσια διασκορπισμένα στο ταψί πάνω από τη ζάχαρη και τα βάζετε στον φούρνο να ψηθούν για 5-10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
  • Αφαιρείτε τα κεράσια από τον φούρνο και περιχύνετε τον χυλό. Τα κεράσια πρέπει ίσα να καλυφθούν από τον χυλό αλλά όχι να «βουλιάξουν» στον πάτο του ταψιού.
  • Ψήνετε για άλλα 30 λεπτά, ώσπου να πάρει το γλυκό χρυσαφί χρώμα.
  • Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε την κερασόπιτα χλιαρή.

Των φρονίμων τα παιδιά…

… ετοιμάζουν την κερασόπιτα τη σωστή στιγμή! Σας αρέσει να τρώτε το γλυκάκι σας αμέσως μετά το φαγητό; Τότε βάλτε την κερασόπιτα στον φούρνο πριν ετοιμάσετε το μεσημεριανό ή βραδινό σας γεύμα, ώστε όταν έρθει η ώρα να την απολαύσετε, να είναι στη σωστή θερμοκρασία, δηλαδή ούτε πολύ ζεστή, ούτε κρύα αλλά χλιαρή.

Μια κερασένια μυρωδάτη γλύκα θα πλημμυρίσει την κουζίνα σας και κάποιες μύτες θα… «σπάσουν» στη γειτονιά.