mini cheesepies

Θέλετε κάτι νόστιμο για το δεκατιανό, κάτι γρήγορο για το απογευματινό και κάτι… ενδιαφέρον για τον ουρανίσκο; Θέλετε την παρακάτω συνταγή για φανταστικά τυροπιτάκια κουρού για παιδιά. Έχουν τη  μεστή, πλούσια γεύση της ζύμης κουρού, τη σπιρτάδα του τυριού και το ταλέντο του χεριού που θα τα πλάσει και θα τα ψήσει: του δικού σας!

Υλικά:

Για τη ζύμη κουρού:

  • 1 αβγό
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι (ελαιόλαδο και σπορέλαιο, μισό-μισό)
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κοφτή κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και λίγο ακόμη για πασπάλισμα στον πάγκο)

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. φέτα τριμμένη (ή 200 γρ. φέτα + 100 γρ. ανθότυρο)

Για το άλειμμα

  • 1 κρόκος αβγού + 2 κ.σ. νερό
  • 2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη κουρού:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αβγό και το λάδι και τα χτυπάτε με αβγοδάρτη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε σταδιακά το γιαούρτι ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  • Προσθέτετε στο μείγμα το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ενσωματωθεί.
  • Ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη που ξεκολλάει από το μπολ. Αν χρειαστεί, προσθέτετε 1 ακόμη κ.σ. αλεύρι.
  • Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά στο ψυγείο. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
  • Αλευρώνετε τον πάγκο εργασίας.
  • Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε με έναν πλάστη ώστε να σχηματίσει ένα μεγάλο φύλλο. Στη συνέχεια, με μία αναποδογυρισμένη κούπα, κόβετε στρογγυλούς δίσκους ζύμης με διάμετρο 8-10 εκ.

Για τη γέμιση:

  • Βάζετε σε κάθε δίσκο ζύμης από 1 κ.σ. φέτα ή φέτα με ανθότυρο και κλείνετε τη ζύμη σαν μισοφέγγαρο. Πατάτε καλά το σημείο της ένωσης για να κολλήσει η ζύμη και να μη χυθεί το τυρί κατά το ψήσιμο και τοποθετείτε τα τυροπιτάκια σας στο ταψί.

Για το άλειμμα:

  • Ρίχνετε σε ένα μπολ τον κρόκο και το νερό, ανακατεύετε καλά με έναν αβγοδάρτη και με ένα πινέλο αλείφετε τα τυροπιτάκια. Από πάνω, πασπαλίζετε προαιρετικά το σουσάμι και ψήνετε τα τυροπιτάκια σας σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν.

Φαίνονται πολλά τα βήματα για αυτά τα τυροπιτάκια κουρού για παιδιά αλλά στην πραγματικότητα η διαδικασία είναι πανεύκολη! Δυο-τρεις φορές να τα φτιάξετε  και θα γίνετε οικογενειακώς… γκουρού στις κουρού!