Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Καμπύλες ανάπτυξης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

measuring baby

Τι είναι οι καμπύλες ανάπτυξης;

Τα πρότυπα διαγράμματα σωματικής αύξησης ή καμπύλες ανάπτυξης είναι τα διαγράμματα που προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση των μετρήσεων ορισμένων παραμέτρων ενός μεγάλου πλυθησμού παιδιών. Από αυτό τον πληθυσμό εξαιρούνται  εκείνα που γεννήθηκαν λιποβαρή ή με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κάθε διάγραμμα αποτελείται από καμπύλες εκατοστιαίων θέσεων οι οποίες αντιπροσωπεύουν την κατανομή της συγκεκριμένης παραμέτρου (π.χ. το βάρος) ανά ηλικία. Η καμπύλη εκατοστιαίας θέσης αντιπροσωπεύει το ποσοστό επί τις εκατό των παιδιών μιας ηλικίας (οριζόντιος άξονας) των οποίων η μετρούμενη τιμή της εξεταζόμενης παραμέτρου αντιστοιχεί στην τιμή του κάθετου άξονα.

Ποιες καμπύλες χρησιμοποιούνται;

Τα διαγράμματα που χρησιμοποιούναι συνήθως είναι:

  • Το βάρος των αγοριών ή των κοριτσιών σε σχέση με την ηλικία
  • Το μήκος (μέχρι 2 ετών) των αγοριών ή των κοριτσιών σε σχέση με την ηλικία
  • Το ύψος (μετά τα δύο έτη) των αγοριών ή των κοριτσιών σε σχέση με την ηλικία
  • Η περίμετρος κεφαλής αγοριών ή κοριτσιών σε σχέση με την ηλικία
  • Το βάρος ανάλογα με το μήκος ή ύψος σε σχέση με την ηλικία αγοριών
  • Το βάρος ανάλογα με το μήκος ή ύψος σε σχέση με την ηλικία κοριτσιών
  • Ο Δείκτης Μάζας Σώματος σε σχέση με την ηλικία αγοριών ή κοριτσιών

Σε τι χρησιμεύουν οι καμπύλες ανάπτυξης;

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδιατρικής εκτίμησης αφού παρακολουθώντας τις καμπύλες ανάπτυξης ενός βρέφους ή ενός παιδιού ο παιδίατρος μπορεί  να γνωρίζει αν αυτό μεγαλώνει φυσιολογικά (ακολουθεί δηλαδή την καμπύλη του) ή  σε αντίθετη περίπτωση, να διακρίνει σημάδια κάποιου υποκείμενου νοσήματος π.χ. είναι αναμενόμενο η πρόσληψη βάρους ενός βρέφους που ξεκινά τις στερεές τροφές να επηρεαστεί  αρνητικά αλλά αν η πτώση της καμπύλης του σωματικού του βάρους συμπίπτει με την εισαγωγή της γλουτένης αυτό  μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει κοιλιοκάκη ή,  η μη φυσιολογική αύξηση της περιμέτρου  κεφαλής μπορεί να είναι πρώιμο σημείο νευρολογικής διαταραχής. Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα της σημαντικότητας των διαγραμμάτων ανάπτυξης αποτελούν οι ενδοκρινοπάθειες οι οποίες μπορεί  να επηρεάσουν το ύψος δυσανάλογα με το βάρος του παιδιού απομακρύνοντας το από τη γενετικά καθορισμένη καμπύλη του.

Συνεπώς, τα πρότυπα διαγράμματα σωματικής αύξησης αποτελούν σημαντικό εργαλείο της παρακολούθησης της ανάπτυξης των παιδιών.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Happy Baby
  1. Medscape Nutrition and Growth Measurement Updated: Aug 19, 2021 Author: Maryellen Flaherty-Hewitt, MD, FAAP; Chief Editor: Robert P Hoffman, MD
meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ χρήσιμο άρθρο σας ευχαριστούμε πολύ

ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!