Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Κολικοί μωρού: Αιτίες, συμπτώματα και λύσεις

Mom rubbing baby's belly

Αν το μωρό σας είναι ιδιαίτερα ανήσυχο κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και δεν μπορείτε να το ανακουφίσετε με τίποτα, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανίζει κολικούς του πρώτου τριμήνου.

 

Πότε εμφανίζονται;

Οι κολικοί του πρώτου τριμήνου συχνά εμφανίζονται μετά τη δεύτερη εβδομάδα της ζωής στα τελειόμηνα νεογνά. Στα πρόωρα η εμφάνισή τους μπορεί να καθυστερήσει λίγο παραπάνω. Συνήθως περνάνε μετά τον τρίτο με τέταρτο μήνα της ζωής.

 

Πώς εκδηλώνονται;

Τα μωράκια τα οποία πάσχουν από κολικούς του πρώτου τριμήνου συνήθως κλαίνε απαρηγόρητα, πολλές φορές μπορεί και να στριγκλίζουν ενώ το στομάχι τους είναι συχνά φουσκωμένο και γεμάτο με αέρια. Ο πόνος συνήθως είναι πιο οξύς τις απογευματινές ώρες μεταξύ 18.00 και 24.00, όταν η μητέρα αισθάνεται τη μεγαλύτερη κούραση. Άλλες φορές ωστόσο μπορεί να επιμένει καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολλές φορές τόσο έντονος ώστε μοιάζει με μαρτύριο καθώς λίγα πράγματα μπορούν να τον καταπραΰνουν. Οι γονείς τις περισσότερες φορές εμφανίζονται τρομοκρατημένοι ενώ ακόμα και μετά από τη διάγνωση έχουν άγχος για το πώς θα μπορέσουν καλύτερα να καταπραΰνουν τον πόνο του μωρού.

 

 Πού οφείλονται;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

BABY TAKING MASSAGE FROM ITS MOM

Η αντιμετώπισή τους είναι κυρίως συμπτωματική καθώς το ακριβές αίτιο παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο. Τις περισσότερες φορές οι κολικοί ξεκινάνε ως απάντηση σε κάποιο ερέθισμα το οποίο φαίνεται ότι καθιστά πιο ευερέθιστο το γαστρεντερικό σύστημα των νεογνών. Μετά τον τρίτο μήνα, η αντίδραση αυτή γίνεται πιο ήπια σταδιακά οδηγώντας στην εξασθένιση των συμπτωμάτων. Τα μωράκια που τρέφονται με μπιμπερό μπορεί να εμφανίζουν ευαισθησία σε κάποια από τις πρωτεΐνες του σκευάσματος που χρησιμοποιείται ενώ τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να εμφανίζουν ευαισθησία σε κάποια από τις τροφές που προσλαμβάνει η μητέρα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι κολικοί μπορεί να οφείλονται σε ιατρικά προβλήματα όπως κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και άλλες ασθένειες. Στη συντριπτική πάντως πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση που περνάει σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προδιαθέτει για μελλοντικά προβλήματα υγείας.

 

Πώς αντιμετωπίζονται;

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αλλαγή του γάλατος φόρμουλας ή η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες της θηλάζουσας μητέρας μπορεί να αρκεί για να μειώσει τη συχνότητα και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Στα μωράκια αυτά, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε πάντα ειδικές πιπίλες που βοηθάνε στην ελάττωση του ποσοστού αέρα που καταπίνει το μωρό. Τα μωρά που συνεχίζουν ακόμα και μετά από αυτούς τους χειρισμούς να εμφανίζουν κολικούς, ίσως βρουν παρηγοριά στην αγκαλιά της μητέρας, στο λίκνισμα και στην ελαφριά μάλαξη (μασάζ) της κοιλιάς. Σε άλλα μωρά, μπορεί να βοηθήσει η πιπίλα (αυτή η τακτική ωστόσο σπάνια δουλεύει στα μωράκια που θηλάζουν και τα οποία την απορρίπτουν με επιμονή). Τέλος υπάρχουν μωρά που αισθάνονται καλύτερα όταν τα τυλίξετε μέσα σε μία κουβέρτα γιατί με αυτό τον τρόπο αισθάνονται θαλπωρή και ασφάλεια.

 

Παρότι οι κολικοί αποτελούν μια καλοήθη πάθηση της νεογνικής ηλικίας η οποία είναι γνωστό ότι περνάει καθώς το μωρό μεγαλώνει, ορισμένοι γονείς τους βιώνουν έντονα και εμφανίζουν αγωνία και ένταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να κληθεί κάποιος άλλος να βοηθήσει το μωράκι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον γονιό να ηρεμήσει και να κερδίσει ένα μικρό χρονικό διάστημα το οποίο θα τον βοηθήσει να κρατήσει μία θετικότερη στάση απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Έτσι και αλλιώς, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως μέσα σε λίγες εβδομάδες η κατάσταση αυτή περνάει και το μωρό δεν πρόκειται να τη θυμάται ποτέ.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Baby Line

Αγνή βρεφική φροντίδα!

Γνωρίστε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση του μωρού σας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

EDITOR'S
PICK

Ζεστό μπάνιο, ζεστές πετσέτες η και ζέστη με το πιστολάκι… Αγκαλιές, μαζεμένα ποδαράκια και καλό ρεψιμο… Εμείς έτσι ανακουφιζομαστε!

Δοκιμαστε μετα απο μασάζ στην κοιλιά να του διπλωσετε τα ποδαρακια για να βγουν τα αέρια!εμείς έτσι το περνάμε πιο ανώδυνα.κ πολλές πολλές αγκαλιες

Μασάζ με το colic relief massage gel και υπομονή… Θα περάσει κι αυτό!

Και μασάζ στη κοιλίτσα με το ειδικό τζελ της frezyderm!


Συνολικός αριθμών σχολίων:10

Αγκαλιές και συχνούς θηλασμός!

Αχ αυτοί οι κολικοι. Πέρασε το τρίμηνο και ακόμη εδώ. Η Παναγιά μαζί μας.

Ευτυχώς εμάς δε μας έχουν πιάσει οι κολικοί..

η αγκαλιά και τα φιλιά είανι η καλύτερη θεραπεία μαζί με πάρα πολύ υπομονή από τους γονείς!

Αγκαλιες και τιποτα αλλο!!! Ολα τα αλλα νομίζουμε οτι το ανακουφιζουν ενω στην ουσία απλα ανακουφιζεται η μαμα που νομιζει οτι το βοηθαει!!!

Στην αγκαλιά της μαμάς για να νιώθουν ασφάλεια τα μικρούλια μας!! Δύσκολη περίοδος και για τα μωράκια που πονάνε αλλά κ για τις μανούλες που νιώθουν ανήμπορες να τα βοηθήσουν .. σύντομα θα περάσει κ αυτό! ??

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!