kID COUGH

H δυσφορία του βήχα δεν γνωρίζει ηλικία. Τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από αυτόν πρωί και βράδυ, χάνουν σε έναν βαθμό την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, όπως ακριβώς οι ενήλικες. Δυσκολεύονται να μιλήσουν, να φάνε, να κοιμηθούν, και αν μάλιστα το βήξιμο είναι έντονο και διαρκές, μπορεί να τους δημιουργήσει και μία καταβολή δυνάμεων.

 

Ευχάριστος όχι, ωφέλιμος ναι

 

Ο βήχας είναι μία υγιής άμυνα του οργανισμού μικρών και μεγάλων. Είναι ένας μηχανισμός που επιστρατεύεται αντανακλαστικά, για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας θα κυκλοφορεί χωρίς εμπόδια μέσα από την αναπνευστική οδό. Μέσα από τον βήχα, ο οργανισμός αποβάλλει από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα ξένα σώματα ή τα αδρανοποιεί (μέσα από τη βλέννα που παράγεται), ώστε να αποφευχθούν τυχόν λοιμώξεις και ερεθισμοί της αναπνευστικής οδού. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ρυθμίζουμε τον βήχα χωρίς να τον καταστέλλουμε, με σεβασμό στην αμυντική λειτουργία του για το αναπνευστικό σύστημα.

 

Πώς μπορούμε να προσφέρουμε πρακτική και φυσική αντιμετώπιση του βήχα στο παιδί;

 

Καταπραΰνοντας τον βήχα του παιδιού, μέσα από διαφόρους άξονες, μπορούμε να ανακουφίσουμε τις στιγμές του, για μία μεγαλύτερη αίσθηση άνεσης, μέρα-νύχτα.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ξηρός αέρας του χειμώνα μέσα στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους λειτουργεί επιβαρυντικά για τον λαιμό του παιδιού, σε περίπτωση βήχα. Τοποθετώντας στο παιδικό δωμάτιο έναν υγραντήρα, θα καταπραΰνουμε τον ερεθισμένο λαιμό και θα ενυδατωθεί η βλέννα, για πιο εύκολη απόχρεμψη. Χρησιμοποιούμε όμως τη συσκευή με μέτρο, γιατί και η υπερβολική υγρασία μπορεί να εντείνει τον βήχα. Επίσης, αλλάζουμε και καθαρίζουμε το δοχείο νερού καθημερινά, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή,

για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μικροβίων και μούχλας.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid writting

ΥΠΝΟΣ

Ο ύπνος σε οριζόντια θέση κάνει τη βλέννα να συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού και ο οργανισμός δυσκολεύεται να απαλλαγεί από αυτή, με αποτέλεσμα πιο έντονο βήχα. Η επικλινής στάση ύπνου με τη χρήση μαξιλαριού βοηθά πολύ το παιδί να αποσυμφορηθεί και καταστέλλει τον νυκτερινό βήχα.

ΜΠΑΝΙΟ

Το αγαπημένο χαλαρωτικό μπάνιο με ζεστούς υδρατμούς δρα ευεργετικά με δύο τρόπους: κατ’ αρχάς, ηρεμεί το παιδί από το στρες που προκαλεί ο επίμονος βήχας και επιπλέον ανακουφίζει τον βήχα, ρευστοποιώντας τη βλέννα. ΔΕΝ βάζουμε όμως το παιδί ποτέ στο καυτό ντους. Αφήνουμε το ζεστό νερό να τρέχει ώστε να δημιουργηθούν ζεστοί υδρατμοί και αφήνουμε το παιδί να τους εισπνεύσει για λίγα λεπτά. Το απομακρύνουμε αμέσως από τον χώρο, αν διαπιστώσουμε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα και αναζητάμε ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Α) Κρατάμε το παιδί ενυδατωμένο με άφθονα υγρά, ώστε να διατηρηθεί η υγρασία στις αναπνευστικές οδούς, να «ηρεμήσει» ο βήχας και το σώμα να καταπολεμήσει το κρυολόγημα πιο εύκολα.

Β) Επιλέγουμε μενού με ζεστή κοτόσουπα. Πρώτα απ’ όλα γιατί η ζεστή της θερμοκρασία, θα δράσει κατευναστικά μαλακώνοντας τον λαιμό και καταπολεμώντας τις βλέννες που προκαλούν φλέματα, ώστε να σταματήσει ο βήχας. Επιπλέον, γιατί η κοτόσουπα είναι φημισμένη για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει το κρυολόγημα ή όποια αιτία προκάλεσε τον βήχα. Η καρνοσίνη που περιέχει ο ζωμός κοτόπουλου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνδυαστικά με τα μπαχαρικά και τα βότανα που μπαίνουν στη σούπα, την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες αλλά και τους ηλεκτρολύτες που θα ενυδατώσουν τον οργανισμό, πολλαπλασιάζονται τα οφέλη της συγκεκριμένης τροφής.

Γ) Αξιοποιούμε τη δύναμη του μελιού επιλέγοντας το κατάλληλο σιρόπι ανακούφισης με φυτικά εκχυλίσματα. Αν το παιδί έχει ξηρό βήχα, το σιρόπι θα προσφέρει λίπανση και ενυδάτωση στον βλεννογόνο, ενώ αν μιλάμε για παραγωγικό βήχα, θα ρευστοποιήσει τη βλέννα για πιο εύκολη απόχρεμψη.

 

Χαρίζουμε στα παιδιά μέρες και νύχτες ανακούφισης από τον βήχα και διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους και αυτή τη σεζόν που το κρυολόγημα ή κάποια ίωση θα τους «χτυπήσει την πόρτα».