baby massage

Πολλά μωράκια παρουσιάζουν κολικούς στο πρώτο τρίμηνο της ζωής τους οι οποίοι υποχωρούν συνήθως μετά τον τρίτο με τέταρτο μήνα ζωής. Και όταν λέμε πολλά, εννοούμε πολλά! 1 στα 5 βρέφη έχει κολικούς*. Μάθετε παρακάτω πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια των κολικών και πώς να ανακουφίσετε το μωράκι σας.

Πώς είμαστε σίγουροι ότι είναι κολικοί;

Από μόνο του το κλάμα δεν είναι ένδειξη κολικού. Ακόμα κι όταν πεινάει ή βρέχει την πάνα του, το αγγελούδι σας με κλάμα θα σας ειδοποιήσει. Όταν όμως:

  • ισχύει αυτό που οι παιδίατροι ονομάζουν «κανόνα των 3», δηλαδή το μωρό κλαίει ξαφνικά, έντονα και παρατεταμένα, τουλάχιστον 3 ώρες τη μέρα, 3 μέρες τη βδομάδα ή 3 συνεχόμενες βδομάδες, κυρίως το απόγευμα και το βράδυ)
  • το πρόσωπο του μωρού αναψοκοκκινίζει όταν κλαίει
  • λυγίζει και τεντώνει εναλλάξ τα σφιγμένα χεράκια και ποδαράκια του…

…τότε μάλλον μιλάμε για κολικούς.

Φυσικά, μία επίσκεψη  στον  Παιδίατρο είναι αναγκαία για να  το  επιβεβαιώσει.

Συμβουλές για το μωρό

  • Ταΐστε το μωράκι σας χωρίς να γέρνει το κεφαλάκι προς τα πίσω, έτσι ώστε να «καταπίνει» όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Σιγουρευτείτε πως θα ρευτεί αμέσως μετά.
  • Δώστε στο μωράκι σας μία πιπίλα.
  • Κάντε το μια βόλτα με το καρότσι ή τον μάρσιππο.
  • Ξαπλώστε και ακουμπήστε το μωρό μπρούμυτα επάνω στο στήθος σας, ώστε να το καθησυχάσουν οι χτύποι της καρδιάς σας.
  • Ξαπλώστε το μωρό και λυγίστε τα ποδαράκια του προς το στήθος του απαλά, ώστε να βγουν προς τα έξω τα αέρια που έχουν παγιδευτεί στο έντερό του και να ανακουφιστεί από τον πόνο.
  • Κάντε στο μωράκι σας μασάζ με το ειδικό τζελ κατά των κολικών, τρίβοντας την κοιλίτσα του με κατεύθυνση προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και την πλάτη του με την αντίθετη.
  • Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για τη λύση των προϊόντων με καλλιέργιες μικροοργανισμών που συχνά βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Συμβουλές για τη μαμά

  • Εάν θηλάζετε**, αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια ή ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως κρεμμύδια, φασόλια, καυτερές τροφές, μπαχάρια, καφέ, μπρόκολο ή πολύ λιπαρές ουσίες.
  • Μην πιέζεστε! Το κλάμα ενός μωρού με κολικούς μπορεί να είναι αγχωτικό και εξουθενωτικό για τη νέα μαμά. Κάντε ένα διάλειμμα και ζητήστε από τον σύντροφό σας ή κάποιο άλλο πρόσωπο να αναλάβει για λίγο τη φροντίδα του μωρού. Ιδανικά, κάντε μία βόλτα έξω απ’ το σπίτι.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

frezyland do and donts

Πάνω απ’ όλα, κάντε υπομονή και δείξτε ψυχραιμία. Θυμηθείτε πως αυτή η κατάσταση που βιώνει το μωράκι σας, όση δυσφορία και αν του προκαλεί, είναι κάτι προσωρινό. Με την αντιμετώπιση των κολικών ή τη φυσιολογική υποχώρησή τους σιγά-σιγά, σύντομα το κλάμα θα δώσει τη θέση του σε στιγμές οικογενειακής ξεγνοιασιάς.

 

*https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Colic.aspx

** *Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής είναι ιδανικός για το μωρό σας. Όταν ο θηλασμός είναι αδύνατος ή δεν επαρκεί συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για την εισαγωγή στη διατροφή του μωρού σας βρεφικού γάλακτος. Η έναρξη διατροφής με μπιμπερό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον θηλασμό.