mother works from home with baby on her lap

Αυτήν την περίοδο, αρκετοί γονείς θα χρειαστεί να ανταποκριθούν στις  επαγγελματικές τους υποχρεώσεις από το σπίτι. Πόσο εύκολο είναι όμως για μία μαμά ή έναν μπαμπά να συγκεντρωθεί στην εργασία της/του με τα παιδιά στο σπίτι να διεκδικούν την προσοχή της/του; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την προσωρινή αλλαγή του εργασιακού σας περιβάλλοντος όσο πιο ομαλά γίνεται για όλους.

1) Κύριε διευθυντά…

Πριν ξεκινήσετε την εργασία από το σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε τον εργοδότη σας και να κατανοήσετε ποιες εργασίες αναμένει από εσάς να ολοκληρώσετε και μέσα σε πόσο διάστημα. Από την πλευρά σας, ενημερώστε τον ότι θα εργάζεστε παρουσία των παιδιών στο σπίτι και πως ενδεχομένως να χρειαστείτε μια μικρή πίστωση χρόνου για κάποιες εργασίες. Έτσι, θα βρείτε από κοινού κάποιες εναλλακτικές, εάν χρειαστεί. Μπορεί, για παράδειγμα, να σας ενημερώσει ο προϊστάμενός σας για το οργανωτικό πλάνο που φάνηκε «να δουλεύει» για κάποιον άλλο συνάδελφο με παιδιά που εργάζεται από το σπίτι. Θυμηθείτε. Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η εποχή για επικοινωνία, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.

2) Φέρτε το γραφείο στο σπίτι και το σπίτι στο γραφείο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο επαγγελματικό προφίλ δώσετε στον προσωρινό οικιακό σας χώρο εργασίας τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε απερίσπαστοι στο έργο σας και θα μεταδώσετε στα παιδιά το μήνυμα πως κάνετε κάτι σημαντικό που απαιτεί αφοσίωση. Ορίστε λοιπόν έναν συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι που θα ονομάσετε «προσωρινό γραφείο», ιδανικά ένα ήσυχο μέρος που θα σας προσφέρει δυνατότητα απομόνωσης. Επίσης, μην αμελείτε την επίδραση του ντυσίματός σας στην ψυχολογία σας. Αποφύγετε πιτζάμες και φόρμες που δημιουργούν μία αίσθηση χαλαρότητας και προτιμήστε dress code εργασίας που θα σας κάνει να νιώσετε πιο παραγωγικοί.

3)      «Παιδιά, τώρα η μαμά/ο μπαμπάς δουλεύει»

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεκάθαρο από την αλήθεια. Και αυτήν πρέπει να μοιραστείτε με τα παιδιά σας την περίοδο που θα εργαστείτε από το σπίτι. Εξηγήστε τους με σαφήνεια ότι για τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (ορίζοντάς τες) η μαμά η ο μπαμπάς μπορεί να βρίσκεται σπίτι αλλά θα είναι απασχολημένη/ος με τη δουλειά της/του. Αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι διαθέσιμη/ος συνεχώς αλλά μόνο όταν κάνει διάλειμμα από τη δουλειά. Είναι επίσης σημαντικό να δώσετε στα παιδιά τις εναλλακτικές τους για απασχόληση, εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο άτομο για βοήθεια στο σπίτι.

4)      «Σπάστε» τη δουλειά

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

woman applies cream on her shoulder

Χωρίς την πίεση που συχνά αυξάνει την αποδοτικότητά μας στο γραφείο, μπορεί να νιώθετε πως η προσοχή σας αποσπάται πιο εύκολα όταν εργάζεστε με τα παιδιά στο σπίτι. Γι’ αυτό, οργανώστε τον χρόνο σας ολοκληρώνοντας ένα project τη φορά. Φτιάξτε μια λίστα με τις ημερήσιες ή εβδομαδιαίες δουλειές σας και «σπάστε» τες σε μικρότερα ωριαία tasks. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα task, επιβραβεύστε τον εαυτό σας με λίγο χρόνο με τα παιδιά. Ρωτήστε τα πώς περνούν όσο εσείς εργάζεστε και συζητήστε μαζί τους για τις δικές τους δραστηριότητες της μέρας.

5)      Συνδεδεμένοι ίσον εμψυχωμένοι

Τη μεταβατική αυτή περίοδο, είναι πολύ χρήσιμο να διατηρείται η επικοινωνία όλων: και η δική σας με τους συναδέλφους σας και η επικοινωνία των παιδιών με τους φίλους και συμμαθητές τους. Επωφεληθείτε στο διάλειμμά σας για να ρωτήσετε τους συναδέλφους σας πώς τα πάνε με τη δική τους δουλειά από το σπίτι και για να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον. Αντίστοιχα, στο επόμενο διάλειμμά σας, τηλεφωνήστε μαζί με τα παιδιά σας στους φίλους τους ή ακόμη καλύτερα κάντε μια ζωντανή βιντεοκλήση για να μάθετε τα νέα τους σε ένα «τονωτικό catch up».

 

Ναι. Θα υπάρξουν στιγμές που η δουλειά με τα παιδιά στο σπίτι θα έχει δυσκολίες.  Εάν όμως παραμείνετε οργανωμένοι, συγκεντρωμένοι και στοχοπροσηλωμένοι, όλα θα κυλήσουν λόγο πιο ομαλά. Θυμηθείτε πως δεν είναι εποχή να αποδείξουμε την τελειότητά μας αλλά την τέλεια ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε με αποφασιστικότητα, θετικότητα και αισιοδοξία. Και αυτό, αρκεί.