Κατά τη διαδικασία ετοιμασίας του δωματίου του μωρού, πολλοί γονείς ρωτούν για την ιδανική υγρασία του χώρου. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η υγρασία δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας σε ένα σπίτι είναι 40-60%

Η επίδραση της υγρασίας κυμαίνεται ανάλογα με τον βαθμό της. Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους (<20-30%) σχετίζονται με ερεθιστικά συμπτώματα, όπως ξηρότητα οφθαλμών, στόματος και χειλιών και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (βράγχος φωνής, ξηρός βήχας) και το δέρμα (ξηροδερμία, κνησμός). Τα υψηλά επίπεδα (>60-65%) ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων.

Ένα υγιές βρέφος δεν είναι τόσο ευάλωτο στα επίπεδα υγρασίας. Δεν ευθύνεται, για παράδειγμα, η υγρασία για το μπούκωμα της μύτης του, γεγονός που αποτελεί μία συχνή ανησυχία των γονιών. Το μπούκωμα, αν δεν υπάρχει λοίμωξη ή απόφραξη, είναι συχνό εύρημα στα μικρά μωρά, για το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν σκευάσματα φυσιολογικού ορού.

Μεγαλύτερη επίδραση έχει η υγρασία σε μωρά που εμφανίζουν αλλεργίες. Η κοινότατη αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης αλλά και της μούχλας επιδεινώνεται με την ύπαρξη υγρασίας. Η ατοπική δερματίτιδα, επίσης επηρεάζεται από τα επίπεδα υγρασίας. Η υψηλή υγρασία προκαλεί εφίδρωση, κνησμό (φαγούρα) κι έξαρση του εκζέματος ( prickly heat-type). Η χαμηλή υγρασία ξηραίνει το δέρμα κατά τον χειμώνα, όταν θερμαίνονται τα σπίτια. Η χρήση αφυγραντήρων δεν βοηθά πολύ. Καλύτερη προστασία από τον «κνησμό του χειμώνα» αποτελεί η συχνή εφαρμογή μίας καλής ενυδατικής αγωγής αλλά και η διατήρηση ενός άνετου περιβάλλοντος στο σπίτι, ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη σε μία θερμοκρασία 18-20ο C, αποφεύγοντας το κρύο αλλά και την πολλή ζέστη.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby boy sleeping

Συνεπώς, η ρύθμιση της υγρασίας, κυρίως όταν υπάρχουν αλλεργικές παθήσεις, είναι επιθυμητή. Το τακτικό άνοιγμα των παραθύρων σε ένα ξηρό κλίμα και  η χρήση air condition σε ένα υγρό κλίμα βοηθούν.  Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι ίσως σημαντικότερη. Η έκθεση του μωρού σε ακραίες θερμοκρασίες, σε πολύ κρύο, αλλά συχνότερα σε πολλή ζέστη λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο βρεφικό δωμάτιο ή από το υπερβολικό ντύσιμο ή σκέπασμά του, μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις, ενίοτε και σοβαρές, στην υγεία του.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

  1. Humidifiers and indoor allergies. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology.
  2. What about climate, heat & Humidity? nationaleczema.org
  3. Allergen avoidance in the treatment of asthma and allergic rhinitis. uptodate.com
  4. Building-related illness and building-related symptoms. uptodate.com
  5. Safe sleep for your baby. sht.nhs.uk
  6. Current humidity level in baby’s room. askdrsears.com