melomakarona

Αυτές τις Γιορτές, «πειράζουμε» τις κλασικές συνταγές γλυκών που λατρεύουν τα παιδιά και δεν πειράζει καθόλου! Ίσα-ίσα που τα αγγελούδια σας θα ξετρελαθούν, αφού αγαπούν τους πειραματισμούς.

 

Μελομακάρονα με μανταρίνι, φιστίκι και λευκή σοκολάτα

Το κλασικό και αγαπημένο πορτοκάλι δίνει τη σκυτάλη στο υπέροχα αρωματικό μανταρίνι, το καρύδι στο φιστίκι και η επικάλυψη λευκής σοκολάτας έρχεται να ολοκληρώσει τέλεια την ευφάνταστη παραλλαγή. Προσοχή! Εάν υπάρχει αλλεργία του παιδιού στους ξηρούς καρπούς, εκτελέστε τη συνταγή χωρίς το φιστίκι.

Υλικά:

  • 500 γρ. σπορέλαιο
  • 400 γρ. χυμό μανταρίνι
  • Ξύσμα από 2 μανταρίνια
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

Για το σιρόπι:

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 2 φλ. τσαγιού χυμό μανταρίνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλούδα μανταρίνι

Για το γλάσο:

  • 1 λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κ.γ. σπορέλαιο

 

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε με ένα σύρμα όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τα φιστίκια.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ελαφριά.
  • Πλάθετε τα μελομακάρονα.
  • Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσουν.
  • Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά όσο ετοιμάζετε το σιρόπι.
  • Για το σιρόπι: βράζετε στο νερό τη ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό μανταρίνι, την κανέλα και τη φλούδα μανταρίνι για 3΄ περίπου, ώσπου να «δέσει» το σιρόπι και ξαφρίζετε συνεχώς.
  • Ρίχνετε στο σιρόπι τα μελομακάρονα, τα αφήνετε για 20΄΄ περίπου, από κάθε πλευρά και τα βγάζετε με μία τρυπητή κουτάλα.
  • Για το γλάσο: βράζετε σε μπεν μαρί τη λευκή σοκολάτα με το σπορέλαιο.
  • Περιχύνετε τα μελομακάρονα με το γλάσο και πασπαλίζετε με το τριμμένο φιστίκι.

 

Light κουραμπιέδες ψυγείου με ινδική καρύδα

Χριστουγεννιάτικα γλυκά για παιδιά που δεν θέλουν να γίνονται άσπρα σαν το χιόνι μετά από κάθε μπουκιά και για τη μαμά που θέλει μία πιο υγιεινή εναλλακτική για το κλασικό βούτυρο, υπάρχει η εκδοχή των δροσερών και εξωτικών κουραμπιέδων! Επιβεβαιώστε μόνο ότι δεν υπάρχει θέμα αλλεργιών του παιδιού στους ξηρούς καρπούς, γιατί η συνταγή περιέχει αμύγδαλο.

 

Υλικά:

  • 2 φλ. πούδρα αμυγδάλου (δηλαδή αμύγδαλα αλεσμένα στο μούλτι)
  • 4 κ.σ. βούτυρο καρύδας λιωμένο
  • 2 φλ.τριμμένη ινδική καρύδα
  •  2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Λίγο νερό, εάν χρειαστεί
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Έξτρα τριμμένη ινδική καρύδα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, εκτός απ’ την έξτρα τριμμένη ινδική καρύδα και τα χτυπάτε καλά. Εάν η ζύμη είναι πολύ σφικτή, προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να δημιουργηθεί η σωστή ζύμη.
  • Πλάθετε τους κουραμπιέδες.
  • Τους βουτάτε στην τριμμένη καρύδα.
  • Τους διατηρείτε στο ψυγείο.

 

Μη διστάζετε να κάνετε την ανατροπή στα φετινά χριστουγεννιάτικα γλυκά για τα παιδιά σας! Βάλτε ένα τσικ δημιουργικότητας και τα αγγελούδια σας θα εκτιμήσουν την πρωτοτυπία και την ανανέωση. Κι αν τους λείψουν και τα κλασικά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες… ας είναι καλά οι θείες και οι γιαγιάδες!