fammily playing in the snow

Ενθαρρυντικά παιχνίδια για τη χειμερινή εκδρομή με παιδιά 

Ετοιμάζεστε οικογενειακώς για κοντινή εξόρμηση σε κάποιο βουνό, δάσος ή στην ύπαιθρο; Υπέροχα, αφού τον χειμώνα η φύση έχει άλλη μαγεία και τη φανερώνει απλόχερα σε μικρούς και μεγάλους που δεν πτοούνται απ’ τον πεσμένο υδράργυρο! Επειδή όμως μόνο η πεζοπορία και οι στιγμές που θα σταθείτε να αναπνεύσετε φρέσκο αέρα και να «χαζέψετε τη φυσική ομορφιά» μπορεί να κουράσουν τα παιδιά ή να τα κάνουν να βαρεθούν, συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε δημιουργικά και εποικοδομητικά παιχνίδια που θα διατηρήσουν ακμαίο το περιπετειώδες πνεύμα τους, χωρίς γκρίνια και διαμαρτυρίες.

 

Απ’ όλα έχει η παλέτα

Θα είναι το γκρίζο του ουρανού και το άσπρο του χιονιού ή σκέφτεστε και κάποιο άλλο χρώμα; Ζητήστε από τα παιδιά να βρουν κατά την περιήγησή σας αντικείμενα σε χρώματα που παραπέμπουν στον χειμώνα και όποιος καλύψει όλη τη λίστα χρωμάτων κερδίζει.

 

 

Μάντεψε τι τράβηξα (για μεγαλύτερα παιδιά)

Δώστε στο παιδί το κινητό και αφήστε το να προπορευτεί λιγάκι στη διαδρομή (σε σημείο ορατό από εσάς για λόγους ασφαλείας). Ζητήστε του να φωτογραφίσει μία λεπτομέρεια από κάτι (χωρίς να βλέπετε τι είναι) και στη συνέχεια μαντέψτε τι απεικονίζει η φωτογραφία. Μπορεί να είναι ένα κομμάτι από ένα δέντρο, ένα φυτό, ένα μανιτάρι, μια σχισμή σε έναν βράχο, οτιδήποτε. Άραγε ποιος θα ανακαλύψει πρώτος τι κρύβει η secret photo;

 

Δεντροαγκαλίτσες

Θυμάστε τις μουσικές καρέκλες που κάθεται όποιος προλάβει; Παίξτε το αντίστοιχο στη mountain εκδοχή του με κορμούς δέντρων, αντί για καρέκλες. Κατ’ αρχάς, αποφασίστε ποιος από την οικογένεια θα είναι ο tree master, δηλαδή αυτός που ορίζει το παιχνίδι των δέντρων. Όσο περπατάτε, ο tree master θα φωνάζει σε ανύποπτο χρόνο τη λέξη «δέντρο» δείχνοντας το δέντρο που πρέπει να αγκαλιάσετε. Ο τελευταίος που θα προλάβει να αγκαλιάσει τον κορμό βγαίνει εκτός. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να μείνει ένας. Του δίνετε τoν τίτλο του tree master και ξαναρχίζετε τις δεντροαγκαλιές. Φτάνει να βεβαιωθείτε ότι οι κορμοί που αγκαλιάζετε είναι «καθαροί», αλλιώς θα διεκδικείτε τον τίτλο του μυρμηγκο-master!

 

Άλφα Βήτα Γάμα Δέλτα… βρες τα γράμματα και φέρ’τα


Ένα παιχνίδι που θα ξετρελάνει τα μικρά παιδιά που μαθαίνουν τώρα το αλφάβητο και την αντιστοιχία του με λέξεις. Εντοπίστε σε κοντινή απόσταση κάτι που αρχίζει από ένα συγκεκριμένο γράμμα και πείτε στο παιδί «ψάχνω κάτι από Φ», αν για παράδειγμα βλέπετε στη διαδρομή φύλλα  ή «φέρε μου κάτι από Π», για να σας φέρει μία πέτρα.

 

Παίζουμε τρίλιζα στο χιόνι;

Ιδανικό αν επιλέξετε έναν χιονισμένο προορισμό. Χαράξτε με τα χέρια στο χιόνι τον πίνακα της τρίλιζας, βρείτε ξυλάκια για να δημιουργήσετε Χ και κουκουνάρια για να φτιάξετε τους κύκλους σας και έτοιμοι να σκοράρετε. Είτε κερδίσουν τα Χ είτε οι κύκλοι, σίγουρα θα κερδίσει η ανεβασμένη διάθεση.

 

Χειμερινή εκδρομή με παιδιά λοιπόν με μπόλικη φαντασία, διάδραση και διασκέδαση και τα «βαριέμαι» και «πότε θα φύγουμε;» δεν θα βρεθούν στο μονοπάτι σας.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family going holidays