Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

adorable baby

Κανένα άλλο ορόσημο ανάπτυξης, εκτός ίσως από τα πρώτα βήματα, δεν δημιουργεί τέτοια γλυκειά αναμονή, όση οι πρώτες λέξεις του μωρού μας.  Κρεμόμαστε κυριολεκτικά από τα χειλάκια του και περιμένουμε κάθε περίεργο σύμπλεγμα που εκστομίζει να μετατραπεί σε λέξη και κάθε λέξη σε πρόταση και αυτό πρώτα από όλα για να επιβεβαιώσουμε ότι το μικρό μας έχει μια φυσιολογική ανάπτυξη και παράλληλα γιατί θέλουμε πολύ να επικοινωνήσουμε λεκτικά μαζί του. Φυσικά, κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό, κάποια όμως αργούν να μιλήσουν πέραν του αναμενόμενου. Υπάρχουν σημάδια που πρέπει να μας κάνουν να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού;

  • Το μωρό δεν “μπαμπαλίζει” μέχρι την ηλικία των 9 μηνών
  • Κοντά στο χρόνο, δεν είναι σε θέση να δείξει με χειρονομία προς ένα αντικείμενο που επιθυμεί
  • Δεν δείχνει να αιφνιδιάζεται με δυνατούς και απότομους θορύβους
  • Δεν έχει πει την πρώτη του λέξη στην ηλικία των 16 μηνών
  • Δεν χρησιμοποιεί φράσεις δύο λέξεων στην ηλικία των 2 ετών
  • Έχει συχνές και ακατανόητες εκρήξεις θυμού στην ηλικία των 3 ετών και δεν επιδίδεται σε συμβολικό παιχνίδι

Η βοήθεια των γονιών σε παιδιά που αργούν να μιλήσουν, είναι καθοριστική και πολύτιμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς τους μιλούν πολύ και διαβάζουν από μικρή ηλικία, χτίζουν καλύτερες λεκτικές δεξιότητες από εκείνα που έχουν λιγότερα ερεθίσματα λόγου. Συνεπώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του λόγου του μικρού σας:

Μιλήστε, μιλήστε και… μιλήστε. Περιγράψτε του τί κάνετε στη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα πείτε του «Τώρα πάμε για μπανάκι. Πώς είναι το νερό που τρέχει στην κοιλίτσα σου; Πρώτα θα σκουπιστούμε, θα ντυθούμε και μετά θα πάμε βολτούλα». Πολύ σημαντικό είναι να του μιλάτε χρησιοποιώντας τη γλώσσα των μεγάλων, να μην «μπεμπεδίζετε». Μπορεί να το βρίσκετε χαριτωμένο, αλλά στην πραγματικότητα μπερδεύετε το μωράκι σας.

Διαβάστε, διαβάστε και… διαβάστε. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να διαβάζετε στο παιδί σας, ειδικά από τη στιγμή που έρευνες ισχυρίζονται πως ο χρόνος που περνάτε μαζί του διαβάζοντας είναι αυτός που θα καθορίσει και την μετέπειτα πορεία του ως… αναγνώστη. Ξεκινήστε με απλά εικονογραφημένα βιβλία. Μια καλή ιδέα είναι τα εικονογραφημένα λεξικά, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να συνδέσει αντικείμενο με λέξη. Φυσικά, τα μωρά λατρεύουν και τα παραμύθια και ειδικά όταν τους τα διαβάζει το αγαπημένο τους πρόσωπο!

Ακούστε μουσική μαζί. Ο ρυθμός και η ομοιοκαταληξία των τραγουδιών βοηθάει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του λόγου και καλλιεργεί τη φαντασία των μικρών παιδιών.

Βάλτε το στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Κοινώς, μπείτε στον δικό του κόσμο. Αν για παράδειγμα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα παραμύθι, διαβάστε του αυτό. Αν του αρέσει το διάστημα, δείξτε του εικόνες και μιλήστε του. Απαντήστε στα… μπαμπαλίσματά του, κάντε του ερωτήσεις και αλληλεπιδράστε. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να ηχογραφήσετε τα λογάκια του ώστε να τα ακούει.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

frezyland dodonts august info

Πείτε όχι σε τηλεόραση και οθόνες. Υπενθυμίζουμε ότι η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία απαγορεύει εντελώς τη χρήση οθονών σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Η τηλεόραση σε αυτή την ηλικία δεν είναι εποικοδομητική σε καμία περίπτωση, καθώς δεν αφήνει τα μωρά να αλληλεπιδράσουν και να εκφραστούν.

Βεβαιωθείτε ότι η ακοή του παιδιού σας είναι ανεμπόδιστη. Προληπτικά, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σας για την θεραπεία της ωτίτιδας που μπορεί να ταλαιπωρεί το μικρό σας. Τηρήστε ευλαβικά την προτεινόμενη δοσολογία της αντιβίωσης και επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η ίωση θεραπεύτηκε πλήρως.

Κάντε πολλές βόλτες. Στο ζωολογικό κήπο, στο ενυδρείο, σε ένα μουσείο, ακόμη και στη λαϊκή αγορά. Το μωράκι σας θα ενθουσιαστεί από τις εικόνες και θα θέλει να μάθει πράγματα για όλα όσα έχει δει.

Κυρίως όμως, κάντε υπομονή, ακολουθήστε τον ρυθμό του παιδιού σας και ενθαρρύνετε όλες τις μικρές και μεγάλες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί σας.

 Ποια ήταν η πρώτη λέξη του δικού σας μωρού; Θυμάστε;

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

ο γιος μου σχεδόν 2 ετών μαμά, μπαμπά, μαμ, και κάτι δικά του κα κα, ντε ντε. κλπ. κατά τα άλλα καταλαβαίνει απόλυτα όταν του μιλάς και εκτελεί εντολές. παιδικο δεν παει λόγω 2ης εγκυμοσυνης.


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Ο γιος μου 6 μηνών έλεγε μα μα μπα μπα
Η κόρη μου είναι τώρα 2 ετών και δυσκολεύεται με την ομιλία σε αντίθεση με τον γιο μου που από τα 2 είχε λυθεί τελείως

Μπαμπα

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!