Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια και παιδιά

Οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια και παιδιά

Αν ο χρόνος είναι χρήμα, ο χρόνος για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το χρήμα είναι τώρα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης που αλλάζουν πολλά στην καθημερινότητα και τη δική μας αλλά και τη δική τους.

ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ;

Είναι λογικό να θέλετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τις δυσάρεστες ειδήσεις, αποκρύπτοντας ή κουκουλώνοντας την αλήθεια, όμως τα παιδιά έτσι κι αλλιώς αντιλαμβάνονται τα πάντα, ειδικά το άγχος των γονιών που προσπαθούν «να τα φέρουν βόλτα». Εξάλλου, ακόμη κι αν δεν τους μιλήσετε εσείς για την κρίση, το πιθανότερο είναι πως θα ακούσουν κάτι γι’ αυτό στο σχολικό περιβάλλον, στο σπίτι κάποιου φίλου τους, στην παιδική χαρά ή από την τηλεόραση. Γι΄ αυτό, προτιμήστε να είστε ειλικρινείς μαζί τους, μιλώντας τους:

  • Ήρεμα και καθησυχαστικά: όσο κι να σας έχει κυριεύσει ο θυμός και το στρες, πρέπει να ελέγξετε αυτά σας τα συναισθήματα, όταν καθίσετε να μιλήσετε στο παιδί. Η ένταση και οι εξάρσεις πανικού, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει τι σημαίνει «κρίση» αλλά θα το κάνουν να νιώσει φόβο και ανασφάλεια. Γι’ αυτό, αποφύγετε το ύφος που μαρτυρά πως ήρθε η καταστροφή του κόσμου.
  • Με απλά, ξεκάθαρα λόγια: κούρεμα, περικοπές, μνημόνια… δεν χρειάζεται να μιλήσουμε στα παιδιά με δυσνόητους οικονομικούς όρους. Αρκεί μία απλή εξήγηση, προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, σε ένα μικρό παιδί 5-9 ετών μπορείτε να πείτε πως «αυτή η περίοδος είναι λίγο δύσκολη για το σπίτι μας και για τη χώρα μας και πρέπει να προσέχουμε πολύ πόσα χρήματα θα ξοδεύουμε και πού θα τα ξοδεύουμε».
  • Με αλήθειες: αν το παιδί έχει ήδη ακούσει ειδήσεις, συζητήσεις ή φήμες για την οικονομική κρίση, δεν μπορεί να αντιληφθεί τι απ’ όλα αυτά ισχύει. Χρειάζεται λοιπόν να γκρεμίσετε τους μύθους και να αποκαταστήσετε την αλήθεια. Και βέβαια, δεν χρειάζεται να βλέπετε οικογενειακώς τα δελτία ειδήσεων, αφού η υπερβολή και η διόγκωση του προβλήματος που συνηθίζεται κάποιες φορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μπορεί να κάνει τα παιδιά να τρομάξουν.
  • Για το τι έξοδα μπορείτε να κάνετε ως οικογένεια. Ξεκινήστε την κουβέντα με μία φράση όπως: «Ο τρόπος ζωής μας πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι μας στο σπίτι να κάνουμε θυσίες. Πρώτον η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματά τους μόνο εκεί που χρειάζεται πραγματικά, δηλαδή στο φαγητό, την υγεία μας, τη καθαριότητά και τις βασικές υποχρεώσεις μας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει για λίγο καιρό να μην αγοράσουμε νέα ρούχα ή παιχνίδια ή να πάμε διακοπές για πολλές μέρες. Όμως και εσείς, τα παιδιά πρέπει να μας βοηθήσετε, αξιολογώντας τις ανάγκες σας για να ξέρουμε πού είναι σημαντικό να κάνουμε οικονομία».
  • Για τις συνήθειες που καμία κρίση δε θα χαλάσει. Όσο πιο πολύ αλλάζουν τα πάντα γύρω τους, τόσο πιο έντονα θα νιώθουν τα παιδιά την ανάγκη για μία σταθερά, που θα τους προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά και θα «δέσει» την οικογένεια, όπως οι οικογενειακές ταινίες στον καναπέ απόγευμα Σαββάτου ή το βραδινό παραμυθάκι ή το κυριακάτικο τραπέζι.
  • Με αισιοδοξία. Μη φοβάστε πως τα παιδιά θα χάσουν τον κόσμο κάτω απ’ τα πόδια τους, αν μάθουν τη σκληρή αλήθεια. Όσο ξέρουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι δίπλα τους, θα καταφέρουν να προσαρμοστούν σε κάθε αλλαγή. Είναι σημαντικό να τους τονίσετε ότι ακόμα και αν αλλάξουν οι οικονομικές σας συνήθειες, δεν θα αλλάξει τίποτα άλλο στη σχέση της οικογένειας. Και όταν πια τα πράγματα θα καλυτερεύσουν, θα μπορείτε όλοι να ξοδεύετε παραπάνω χρήματα και να μη στερείστε κάποια πράγματα που αγαπάτε.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

new parents

Αν πιστεύετε πως θέλετε περισσότερη καθοδήγηση για να μιλήσετε με τα παιδιά σας για ένα τόσο δύσκολο θέμα όπως είναι η οικονομική κρίση, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Ένας παιδοψυχολόγος μπορεί να σας δώσει τις συμβουλές και τις οδηγίες που χρειάζεστε. Ζητήστε τη γνώμη του επίσης αν μετά την κουβέντα σας με τα παιδιά, τα δείτε ασυνήθιστα ανήσυχα, τρομαγμένα ή αγχωμένα.

Υπομονή, επιμονή, ειλικρίνεια και πρόγραμμα και αν η οικογένεια είναι στριμωγμένη, τουλάχιστον είναι δεμένη. Και έτσι, μπορεί να τα καταφέρει.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Είναι καλό να μιλάμε με τα παιδία μας με τρόπο ετσι ώστε να μην τα κάνουμε ενοχικά!


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

ειλικρίνεια πανω απο όλα. τα παιδια καταλαβαινουν τα ψεματα

Είναι καλο να μιλάμε στα παιδιά μας, αλλά όχι να τους φορτώνουμε τα προβλήματα μας!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!