fammily watching x mas movie

Γιορτές, σπίτι, οικογένεια, ταινία! Με 4 λέξεις και μύρισαν ήδη Χριστούγεννα! Και επειδή ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να πατήσουμε το play, ετοιμάζουμε κλίμα για να απολαύσουμε και φέτος τις αγαπημένες μας οικογενειακές χριστουγεννιάτικες ταινίες. Ας δούμε όμως πρώτα γιατί λατρεύουμε να βλέπουμε xmas movies με θέμα τα Χριστούγεννα και γιατί δεν βαριόμαστε να βλέπουμε συνέχεια τις ίδιες και τις ίδιες.

 

Τι λέει η ψυχολογία γι’ αυτή μας την αγαπημένη συνήθεια; 

Οι οικογενειακές και παιδικές χριστουγεννιάτικες ταινίες είναι ούτως ή άλλως «φτιαγμένες» να μας γεννούν θετικά συναισθήματα. Διαδραματίζονται σε όμορφες τοποθεσίες, έχουν ρομαντισμό και χιούμορ, ελκυστικούς ηθοποιούς και ένα happy end. Επίσης, καθώς πραγματεύονται την αγάπη και τις σχέσεις των ανθρώπων αλλά και την αξία του να προσφέρεις και να φροντίζεις, δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία. Το γεγονός ότι το τέλος τους είναι απόλυτα προβλέψιμο, όχι μόνο δεν μας κάνει να βαριόμαστε και να χάνουμε το ενδιαφέρον μας -όπως θα συνέβαινε με άλλες ταινίες χωρίς γιορτινό θέμα- αλλά αντίθετα, μας δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας, οικειότητας και θαλπωρής. Ακόμα και αν  η ταινία τελειώνει μη ρεαλιστικά ή «γλυκανάλατα», τις μέρες των γιορτών που ο εγκέφαλός μας έχει μάθει να «εκπέμπει σε συχνότητα θετικότητας» το τέλος αυτό είναι ιδανικό για να νιώσουμε ότι συνδεόμαστε με το πνεύμα των γιορτών αλλά και μεταξύ μας, ως οικογένεια. Και βέβαια, η επανάληψη θρέφει τη θαλπωρή και τη γλυκιά νοσταλγία και δημιουργεί κοινές οικογενειακές γιορτινές εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται το ότι βλέπουμε κάθε μα κάθε χρόνο τις ίδιες ταινίες με  την ίδια (ή ακόμα περισσότερη κάθε χρονιά!) ικανοποίηση. Δεν είναι όμως μόνο το περιεχόμενό των χριστουγεννιάτικων ταινιών που τις κάνει τόσο γοητευτικές αλλά και η συνολική ιεροτελεστία που περιλαμβάνει η παρακολούθησή τους που μοιάζει με … οικογενειακό πάρτι. Μαζευόμαστε όλοι μαζί σε ένα σπίτι με όμορφη διακόσμηση -έστω και ένα λαμπιόνι μπορεί να μας βάλει σε xmas mood- απολαμβάνουμε συνήθως παράλληλα με την ταινία ωραία σνακ και κάνουμε family bonding.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family having fun

Tips για να χαρούμε τις γιορτινές οικογενειακές ταινίες ακόμα πιο πολύ

  • Βρίσκουμε τον σωστό χρόνο. Επιλέγουμε μία μέρα και μια ώρα που είμαστε όλοι πιο χαλαροί, χωρίς υποχρεώσεις και εκκρεμότητες, για να συγκεντρωθούμε στην ταινία χωρίς να κοιτάμε το ρολόι.
  • Αποφασίζουμε από πριν τα πρακτικά. Θα δούμε την ταινία που θα προβάλλει το κανάλι στην τηλεόραση μία συγκεκριμένη ώρα ή θα επιλέξουμε την ταινία που θέλουμε από το συνδρομητικό κανάλι ή  την πλατφόρμα; Θα δούμε μία ταινία ή θα απολαύσουμε xmas movie marathon, για μάξιμουμ family time;
  • Ψηφίζουμε. Θυμόμαστε ότι και η επιλογή της ταινίας είναι κομμάτι της απόλαυσης. Φτιάχνει ένας από την οικογένεια μία λίστα με τις καλύτερες xmas movies και αποφασίζουμε όλοι μαζί ποια θα δούμε.  
  • Απομακρύνουμε περισπασμούς. Ένα κινητό που θα χτυπήσει, ένα φως που θα κουράσει τα μάτια μας… φροντίζουμε για οτιδήποτε μπορεί να μας αποσυντονίσει.
  • Φέρνουμε τα πάντα σε απόσταση πιασίματος. Ποπ κορν, ζεστή σοκολάτα, ξηροί καρποί, μελομακάρονα… ό,τι λαχταρά ο ουρανίσκος μας μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας, για να μη σηκωνόμαστε κάθε τόσο και χάσουμε στο τέλος την ταινία!

Βρίσκουμε τη γωνίτσα μας στον καναπέ, ξεκινάμε την xmas προβολή και χαιρόμαστε μικροί και μεγάλοι, την πιο συναρπαστικά προβλέψιμη γιορτινή μας συνήθεια.