Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Οι 4 πιο συνηθισμένες ιώσεις της προσχολικής ηλικίας

Οι 4 πιο συνηθισμένες ιώσεις της προσχολικής ηλικίας

Με το πέρας του καλοκαιριού και την επιστροφή στο φθινόπωρο παρατηρείται συχνά μία σταδιακή αύξηση των μολυσματικών νόσων που μεταδίδονται συνήθως με την αναπνοή και με το άγγιγμα.

Οι μεταβολές του καιρού και η συγκέντρωση των παιδιών στο σχολείο, συνοδεύεται συχνά από μια πληθώρα μικροβίων που προκαλεί την έναρξη μιας νέας έξαρσης νοσημάτων που πλήττουν το σύνολο του πληθυσμού.

Ποια είναι όμως τα συχνότερα ιογενή νοσήματα που εμφανίζονται κατά την περίοδο αυτή και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτά;

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Η μετάβαση στο φθινόπωρο πυροδοτεί την εμφάνιση της εποχικής γρίπη, η οποία ξεκινάει τους φθινοπωρινούς μήνες και μπορεί να επιμείνει μέχρι τον Μάιο. Η γρίπη συνήθως κορυφώνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ως συνήθης ασθένεια του αναπνευστικού, η γρίπη εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, κυρίως μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και γενικά μέσω της ομιλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή. Σε ετήσια βάση, παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες για την αποφυγή των βαρύτερων συμπτωμάτων της νόσου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η πνευμονία και η αναπνευστική δυσχέρεια.

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να εμφανισθεί κάθε εποχή του χρόνου, ωστόσο η μέγιστη συχνότητα εμφάνισής του παρατηρείται το χειμώνα και τους βροχερούς μήνες. Ο αριθμός των πασχόντων από κοινό κρυολόγημα υπολογίζεται σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανά έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως και στην περίπτωση της γρίπης, ή νόσος εξαπλώνεται είτε μέσω του αναπνευστικού είτε μέσω της σωματικής επαφής (χειραψίας, άγγιγμα επιφανειών στις οποίες συγκεντρώνεται ο ιός). Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η ρινική συμφόρηση, ο πονεμένος λαιμός και το φτέρνισμα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο μέτρο πρωτογενούς πρόληψης. Παρ’ όλα αυτά, η εξασφάλιση ενός υγιούς τρόπου ζωής, η αποφυγή επαφής με ανθρώπους έχουν προσβληθεί, των, η πρόσληψη επαρκούς (όχι όμως υπερβολικής) τροφής και ο ικανοποιητικός σε ποιότητα και ποσότητα ύπνος μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να προλάβουν κάποια από τα κρούσματα.

ΝΟΡΟΪΟΣ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid eating birthday cake

Ο νοροϊός αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία γαστρίτιδας και γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους και η συχνότητα εμφάνισης του στον γενικό πληθυσμό εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Η μετάδοσή του γίνεται είτε μέσω μολυσμένης τροφής είτε με κακή υγιεινή στο χώρο της τουαλέτας. Για την πρόληψή του θα πρέπει να αποφευχθεί η παρασκευή των τροφών από τον άνθρωπο που έχει προσβληθεί από νοροϊό (αν, για παράδειγμα ασθενεί η μαμά, θα πρέπει να αποφύγει την προετοιμασία του φαγητού) και να τηρείται η σωστή υγιεινή των χεριών, των μαγειρικών σκευών και της επίσκεψης στην τουαλέτας.

ΝΟΣΟΣ ΠΟΔΙΩΝ- ΧΕΡΙΩΝ – ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Οφείλεται συνήθως στον ιό Coxsackie ο οποίος εμφανίζεται κυρίως κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά (ρινικές/στοματικές εκκρίσεις, δερματική επαφή κ.λπ.) και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθήματος στις περιοχές της παλάμης και των άκρων των ποδιών το οποίο μπορεί να επιμείνει για 7-10 ημέρες. Ένα παιδί που νοσεί, εμφανίζει αδυναμία να καταπιεί, ακόμα και υγρά λόγω του έντονου πόνου, κινδυνεύοντας έτσι με αφυδάτωση, γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πόνος του φάρυγγα. Η αντιμετώπιση βασίζεται στη χορήγηση αντιπυρετικών και αναλγητικών τα οποία δρουν ως παυσίπονα στον έντονο πόνο στο φάρυγγα.

Ως γονείς, θυμηθείτε πως με σωστή πρόληψη, επαγρύπνηση και άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας, αν εντοπίσετε συμπτώματα των 4 ιώσεων, θα βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις συχνές ιώσεις, και αυτό το φθινόπωρο.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Χρήσιμο άρθρο!!

Ειδικά αν έχεις δύο παιδάκια η παραπάνω στο σπίτι του 1 κολλάει το άλλο…!!

Πολύ ωραίο και σωστό άρθρο! Και να μη πηγαίνει παιδικό σταθμό το παιδί, οι γονείς και όποιος μένει μαζί του στο σπίτι μπορεί να μεταφέρει τα πάντα.. Εγώ που αφήνω το παιδί με τη γιαγιά του, ο γιατρός με είχε συμβουλέψει η γιαγιά να κάνει σίγουρα το αντιγριπικό εμβόλιο.

Πολυ χρησιμο για ολες τις μανουλες!


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Good

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!