making lunchbox

Το κουδούνι θα χτυπήσει και η σάκα… καλούδια θα γεμίσει. Στον παρακάτω χρήσιμο οδηγό για το φαγητό στο σχολείο, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές, για να οργανώσετε το κεφάλαιο «κολατσιό» χωρίς άγχη και ερωτηματικά.

Επιλέγουμε το φαγητό για το σχολείο με κριτήριο…

  • …το αν είναι υγιεινό και ωφέλιμο, δηλαδή: α) το αν παρέχει δηλαδή στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα του, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα β) το αν περιέχει ποιοτικές και ωφέλιμες πρώτες ύλες (χωρίς κακά λιπαρά, πολλά σάκχαρα, αλάτι κ.λπ.) γ) το αν προσφέρει στο παιδί ό,τι χρειάζεται για τις σχολικές του επιδόσεις: καλύτερη συγκέντρωση στο μάθημα, βελτιωμένη διάθεση, περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες
  • … το αν αρέσει η γεύση του στο παιδί. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις προτιμήσεις του, ώστε να μην επιστρέψει το φαγητό στο σπίτι άθικτο ή να μην πεταχτεί στον κάδο απορριμμάτων του σχολείου.
  • …την «εφευρετικότητα». Τα παιδιά λατρεύουν τα «απαγορευμένα» σνακ αλλά δεν χρειάζεται να τα απολαύσουν στην ανθυγιεινή εκδοχή τους. Ετοιμάστε στο σπίτι κέικ, κρουασάν, μπισκότα, πίτσα, τυρόπιτα κ.λπ. με ποιοτικά υλικά που έχετε επιλέξει εσείς και μία στο τόσο προσφέρετέ τα ως εναλλακτικό και λίγο πιο δελεαστικό γεύμα για το σχολείο.
  • …τι υπάρχει στη λίστα σας. Το να οργανώσετε από την Κυριακή έναν κατάλογο με τα φαγητά και τα σνακ για το σχολικό μενού της εβδομάδας μπορεί να σας γλιτώσει και πολύτιμο χρόνο από την καθημερινή σκέψη του «τι να πάρει αύριο το παιδί στο σχολείο;» (ειδικά τις μέρες που ο χρόνος σας πιέζει και η φαντασία στερεύει) αλλά και χρήματα, αφού συχνά οι βιαστικές αγορές πρώτων υλών (όταν δεν είστε σίγουροι για το τι θα ετοιμάσετε για κολατσιό), μπορεί να επιβαρύνoυν το οικογενειακό σας budget.

Ετοιμάζουμε το σχολικό κολατσιό βάσει…

  • …ευκολίας στην κατανάλωση. Ειδικά τα μικρά παιδιά συνήθως δυσκολεύονται να κόψουν μόνα τους το φαγητό, οπότε καλό είναι να έχετε ήδη την τροφή κομμένη σε μπουκιές μέσα στο δοχείο. Επίσης, συχνά βαριούνται να ξεφλουδίσουν ένα φρούτο, ένα αβγό κ.λπ. οπότε καλύτερα να τα έχετε ήδη καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα. Υπενθυμίστε φυσικά στα παιδιά να μη διστάσουν να ζητήσουν τη βοήθεια των δασκάλων, αν αντιμετωπίσουν δυσκολία με την τροφή τους.
  • …εμφάνισης. Μια ωραία εικόνα κάνει το φαγητό πιο λαχταριστό για το παιδί. Δεν χρειάζεται φυσικά να ετοιμάσετε ένα κολατσιό έργο τέχνης βγαλμένο από γκουρμέ εστιατόριο, απλώς να φροντίσετε να είναι τακτοποιημένα στο δοχείο τα κομμάτια του φαγητού (χωριστά η σαλάτα από το κυρίως γεύμα, όχι περίεργες ανακατεμένες υφές κ.λπ.).
  • …ασφάλειας. Βεβαιωθείτε πως έχετε σφραγίσει το δοχείου του φαγητού καλά ώστε να αποφύγετε διαρροές και «ατυχήματα» κατά τη μεταφορά του (ειδικά των πολύ ζεστών φαγητών).
  • …ικανότητας αναγνώρισης. Τα μονόχρωμα ή διάφανα δοχεία φαγητού συχνά μπερδεύονται από τα παιδιά. Γι’ αυτό, φροντίστε το lunch box του δικού σας να έχει ένα σήμα κατατεθέν που θα κάνει το παιδί να το ξεχωρίζει ανάμεσα σ’ αυτά των συμμαθητών του (π.χ. ένα χαρακτηριστικό σχέδιο, τον αγαπημένο του ήρωα κινουμένων σχεδίων κ.λπ.). Εναλλακτικά, μπορείτε να γράψετε το ονοματεπώνυμο του παιδιού έξω απ’ το δοχείο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

teen with his mom and the principal

Μην ξεχνάτε όμως και το δικό σας κολατσιό! Πόσο υγιεινό είναι; Δίνει άραγε με το περιεχόμενό του το καλό παράδειγμα διατροφικών επιλογών που θέλετε να ακολουθήσουν τα παιδιά σας; Οργανωθείτε, προετοιμαστείτε και τα αγγελούδια σας θα έχουν ένα… πρώτης τάξεως φαγητό στο σχολείο: υγιεινό, θρεπτικό και συνάμα πεντανόστιμο. Καλή γευστική σχολική χρονιά!