chocolate cupcakes

Cupcakes: το λατρεμένο γλυκάκι που μας ήρθε από τη μακρινή Αμερική αποφάσισε να ριζώσει και στα εγχώρια μενού και είναι τόσο νόστιμο που το καλοδεχτήκαμε με ανοιχτές… σιαγόνες! Με frosting ή χωρίς, με γέμιση η σκέτα, οι παραλλαγές των cupcakes είναι άπειρες αλλά επειδή ο χρόνος σας δεν είναι, συγκεντρώσαμε τις πιο εύκολες συνταγές που δεν θα σας κρατήσουν ώρες στην κουζίνα.

Κεκάκια ουράνιο τόξο και… έβρεξε νοστιμιά

Υλικά

  • 110 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 110 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Κόκκινο, μπλε και κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε gel
  • Χρωματιστή τρούφα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. γάλα

 Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC και γεμίζετε μία φόρμα για cupcakes με 10 θήκες (χάρτινες)
  • Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Σταδιακά προσθέτετε τα αβγά, απομακρύνοντας τα υπολείμματά τους από τα τοιχώματα του μπολ, μετά από κάθε προσθήκη.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και την πρέζα αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χωρίζετε το μείγμα σε 5 μπολ και ρίχνετε σε καθένα από μία σταγόνα κάθε χρώματος ζαχαροπλαστικής: κόκκινο, κίτρινο, μπλε αλλά και πράσινο (με ανάμειξη κίτρινου και μπλε gel) και μωβ (με ανάμειξη κόκκινου και μπλε gel).
  • Ξεκινώντας από τη βάση του cupcake, απλώνετε ομοιόμορφα σε κάθε θήκη 1 κ.σ. του μείγματος (όποιου χρώματος θέλετε), με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ή με ένα κουτάλι. Συνεχίζετε με τα μείγματα από τα υπόλοιπα 4 χρεώματα, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, προσέχοντας να μην ανακατευτούν.
  • Ψήνετε τα cupcakes για 15΄. Για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκαν, βυθίζετε μία οδοντογλυφίδα σε ένα κεκάκι και βεβαιώνεστε πως βγαίνει στεγνή. Αφήνετε τα cupcakes να κρυώσουν σε μία σχάρα.
  • Για να φτιάξετε τη βουτυρόκρεμα, χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το αλάτι χτυπώντας σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα. Προσθέτετε και το γάλα.
  • Απλώνετε τη βουτυρόκρεμα στα cupcakes με ένα κορνέ ή απλώς την αλείφετε με μία σπάτουλα. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε με χρωματιστή τρούφα.

 

Καροτοcupcakes με τυροκρέμα σαν ψέμα

  • 175 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 αβγά
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 200 γρ. ξύσμα καρότου
  • Πορτοκαλί τρούφα για το πασπάλισμα

Για την επικάλυψη

  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. τυρί κρέμα (ανάλατο)
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC και γεμίζετε μία φόρμα για cupcakes με 12 θήκες (χάρτινες)
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ενώνετε τη ζάχαρη, τα αλεύρια, τη μαγειρική σόδα την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Χτυπάτε τα αβγά και το ηλιέλαιο και τα ρίχνετε στο μείγμα των στέρεων υλικών μαζί με το ξύσμα καρότου.
  • Μοιράζετε το μείγμα στις 12 θήκες και ψήνετε τα κεκάκια για 20-22 μέχρι να βγει η οδοντογλυφίδα στεγνή.
  • Τα αφήνετε να κρυώσουν σε μία σχάρα πριν τα επικαλύψετε.
  • Για την επικάλυψη, χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Απλώνετε το frosting με ένα κορνέ ή απλώς τo αλείφετε με μία σπάτουλα. Πασπαλίζετε με την πορτοκαλί τρούφα.

 

Σοκολατοκεκάκια γιατί το κλασικό είναι λατρεία

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. σοκολάτα (σε μπάρα) με λιγότερο από 70% περιεκτικότητα σε κακάο
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Χρωματιστά καραμελάκια για το πασπάλισμα

Για το γλάσο

  • 200 γρ. σοκολάτα (σε μπάρα)
  • 100 ml κρέμα γάλακτος (όχι παγωμένη)
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC και γεμίζετε μία φόρμα για cupcakes με 12 θήκες (χάρτινες).
  • Σε μία κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο, τη σοκολάτα και τη ζάχαρη μαζί με 100ml καυτό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς.
  • Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  • Προσθέτετε τα αβγά και τη βανίλια στο μείγμα με τη σοκολάτα.
  • Ρίχνετε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτετε το μείγμα με τη σοκολάτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Γεμίζετε με το μείγμα τα ¾ κάθε θήκης cupcake και τα αφήνετε στη άκρη για 5΄ πριν τα ψήσετε στον φούρνο, στην κάτω σχάρα, για 20-22΄.
  • Τα αφήνετε να κρυώσουν.
  • Για το γλάσο, λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Όταν λιώσει, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη.
  • Απλώνετε το γλάσο με ένα κορνέ ή απλώς τo αλείφετε με μία σπάτουλα και πασπαλίζετε τα χρωματιστά καραμελάκια.

 

Εύκολα cupcakes για παιδιά με φουλ νοστιμιά και οι junior ουρανίσκοι του σπιτιού αποθεώνουν ήδη τα χεράκια σας, μαμά ή μπαμπά!