Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια: Πώς να τον αντιμετωπίσετε

kid holding joystick

Τα παιδιά σήμερα βρίσκονται όλο και περισσότερο  μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, παίζοντας παιχνίδια στο διαδίκτυο. Πολλά από αυτά είναι ελκυστικά, έχουν  έντονα χρώματα,  κίνηση,  δράση και εκτoνώνουν την ένταση των παιδιών. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με τη σωστή τους χρήση, έχουν θετικές επιδράσεις στον ψυχισμό  του παιδιού, όπως στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και γενικών γνώσεων  και στην εξοικείωση με την τεχνολογία στην καθημερινή ζωή.

Ωστόσο, παρουσιάζουν  και  πολλούς  ψυχολογικούς κινδύνους.

Εδώ, τίθεται και ένα μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς τη σημερινή εποχή στην καθημερινότητά τους, έχοντας ένα παιδί προσκολλημένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια:

άραγε οι ψυχολογικοί  κίνδυνοι οφείλονται  στην υπερβολική χρήση του υπολογιστή ή πολλά παιδιά απαλύνουν ανησυχίες τους πίσω από τη δυσδιάστατη οθόνη;

 

Οφέλη και κίνδυνοι

Κάτι πολύ σημαντικό είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας στις μέρες μας και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένας τρόπος έκφρασης και ένας τρόπος κοινής επαφής με τους/τις συνομήλικούς του παιδιού σας. Από τη μια πλευρά, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να αναλάβουν ρόλους και χαρακτήρες και να αντιμετωπίσουν κινδύνους μέσα από την εικονική πραγματικότητα του παιχνιδιού.

Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να βυθιστούν σε μια εικονική πραγματικότητα συχνά  μεγάλης βίας, που πολλές φορές βιώνουν σαν πραγματική. Συχνά βλέπουμε τα παιδιά να είναι απορροφημένα και να μην επικοινωνούν με το περιβάλλον γύρω τους, δείχνοντας μια σχέση εξάρτησης με τον υπολογιστή.

Τα παιδιά αυτά, που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία, παραπονιούνται και στεναχωριούνται επειδή κάποιες φορές χάνουν.

Επίσης,  σε πολλά παιδιά αυτή η άλλη πραγματικότητα αμβλύνει τη συναισθηματική τους ικανότητα για επαφή και κατανόηση της ψυχικής κατάστασης στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Η ικανότητα αυτή που καλείται ενσυναίσθηση βοηθάει στην κοινωνικότητα του παιδιού και στην αναστολή της επιθετικότητας του αναφέρει η ψυχαναλύτρια παιδιών Klein (1959).

Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο,  είναι ότι η υπέρμετρη χρήση του υπολογιστή δεν αφήνει περιθώριο στα παιδιά για την ανάπτυξη της δικής  τους φαντασίας.

Η πολύωρη ενασχόλησή του παιδιού σας με ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί επίσης να υποδηλώνει:

 • Δυσκολία στις φιλίες και γενικότερα στις διαπροσωπικές σχέσεις και την αναζήτηση του νοήματος της καθημερινότητας μέσα στην εικονική πραγματικότητα
 • Την αποφυγή των υποχρεώσεων του σχολείου
 • Δυσκολίες στην οικογένεια, όπως εντάσεις μεταξύ των δύο γονέων ή γονείς που είναι απορροφημένοι από τα δικά τους προβλήματα και δεν είναι τόσο διαθέσιμοι για τα παιδιά τους
 • Αγχος ή κατάθλιψη ή αντίθετα μία επιθετική τάση από την πλευρά του παιδιού η οποία καλύπτεται μέσω του υπολογιστή.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid riding a horse

 

Πότε πρέπει να ανησυχείτε ως γονείς για το παιδί σας;

 • Όταν ζητά όλο και περισσότερο να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και του είναι αδύνατο να σταματήσει. Αν προσπαθήσετε να το διακόψετε, τότε εκδηλώνει δυσφορία, στεναχώρια, ή επιθετικότητα και εκρήξεις θυμού.
 • Όταν το παιδί σας ασχολείται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και υποκαθιστά τις οικογενειακές σχέσεις ή τις σχέσεις με τους συνομήλικούς του.
 • Όταν μειώνεται η σχολική του απόδοση.
 • Όταν παραμελεί τον εαυτό του, όπως την προσωπική του υγιεινή ή ακόμα και το φαγητό του.
 • Όταν παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους.

 

Οι σωστές κινήσεις του γονιού

Για να προφυλάξουν τα παιδιά τους οι γονείς, πολλές φορές καταφεύγουν σε μέτρα τα οποία μπορεί να φέρουν τα  αντίθετα αποτελέσματα. Βγάζουν απροειδοποίητα τον υπολογιστή από το σπίτι ή του προκαλούν βλάβη, ενώ άλλες φορές βάζουν αυστηρές τιμωρίες στο παιδί με αποτέλεσμα να χάνουν την  επικοινωνία μαζί του.

Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πλευρά και των δύο γονέων σε συνεννόηση μεταξύ τους. Η κάθε οικογένεια μπορεί να βάλει τους δικούς της κανόνες, όμως χωρίς υπερβολές.

Πόση ώρα θα κάθεται το παιδί σας μπροστά στον υπολογιστή ή ποια ώρα της ημέρας;

Να είστε αποφασισμένοι για τα όρια που συμφωνείτε με τα παιδιά σας αλλά και υπομονετικοί. Να αντέχετε να τοποθετείστε απέναντί τους ενώ κάποιες φορές θα χρειαστεί να μείνετε σταθεροί στη γνώμη σας ως γονείς,  όπως τονίζει ο ψυχαναλυτής παιδιών Α. Αλεξανδρίδης (2018).

Μπορείτε να αποφεύγετε τις συγκρούσεις και να αναζητήσετε μαζί με το παιδί σας την αιτία που τον/την ελκύουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση, να είστε «ανοιχτοί» στην επικοινωνία με τα παιδιά σας και να βρίσκετε περισσότερο χρόνο για να περνάτε μαζί τους.

Είναι επίσης ωφέλιμο να στρέψετε το παιδί σας στο φυσικό δημιουργικό παιχνίδι, στο θέατρο, στη μουσική, σε αθλητικές δραστηριότητες, στην κοινωνικοποίηση με τους συνομηλίκους του. Το φυσικό παιχνίδι είναι σημαντικό γιατί μαθαίνει στο παιδί καλύτερα το σώμα του και το βοηθά να σχηματίσει μια στέρεη βάση για την ταυτότητά του.

Κλείνοντας με μια απάντηση στο κεντρικό ερώτημα, να θυμίσουμε ότι πέρα από την προσοχή που δίνετε σα γονείς για να μην προσκολληθούν τα παιδιά σας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, να κρατάτε στο μυαλό σας ότι μπορεί πίσω από την προσκόλληση να κρύβονται ανησυχίες και άγχη του παιδιού.

 

 

Βιβλιογραφια

 1. Αλεξανδρίδης, Α.(2018), Παιδικοί φόβοι, Αθήνα, Ίκαρος.
 2. Klein, M. (1959), Our adult world and its roots in infancy. Στο  Λεξικό της κλαινικής σκέψης R.D. Hinshelwood,  Αθήνα, Νοόγραμμα Εκδοτική, 2008.
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

τα παιδια πρεπει να μενουν μακρια απο τα ηλεκτρονικα παιχνιδια!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!