Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Δεύτερη καισαρική: Είναι πράγματι απαραίτητη;

2η καισαρική

Η αντίληψη, ότι η γυναίκα μετά από καισαρική, στις επόμενες εγκυμοσύνες της θα έπρεπε να εξακολουθήσει να γεννά με τον ίδιο τρόπο, ανήκει στο παρελθόν.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες πλέον, ζητούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τοκετό, έστω και αν η πρώτη τους γέννα πραγματοποιήθηκε με καισαρική.

Λιγότερες είναι οι επιπλοκές από τον φυσιολογικό τοκετό μετά από έναν τοκετό με καισαρική, από το να επιλεγεί και πάλι το…χειρουργείο. Και αυτό λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, και λόγω του ότι ανατρέπονται κατεστημένες αντιλήψεις ετών που αφορούσαν τη «μονοκρατορία» της επαναληπτικής καισαρικής. Οι κατεστημένες αντιλήψεις βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να υπερκερασθούν, ειδικά αν σκεφθούμε ότι ενώ η μέθοδος VBAC ή «Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική» (Vaginal Birth After Cesarean), ήταν συνηθισμένη στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα ελάχιστοι ιατροί «τολμούσαν» να την προτείνουν, αντίληψη η οποία οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι δεν διέθεταν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υπερκεράσουν τις απαιτήσεις της μεθόδου.

Δεν είναι πλέον απαραίτητες όλες οι καισαρικές, αλλά πάντως η απόφαση για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική πρέπει να ληφθεί με προσοχή και να εξετασθούν όλες οι απαραίτητες παράμετροι, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο. Φυσικά η όλη επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθμό εμπειρίας του ιατρού, αλλά και τις ειδικές γνώσεις που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο.

Δεύτερη καισαρική: Είναι πράγματι απαραίτητη

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman holding her belly

Μεγάλο ρόλο στη δειλή έστω εφαρμογή του φυσιολογικού τοκετού όταν είχε ήδη προηγηθεί καισαρική, έπαιξαν και παίζουν οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα να γεννήσουν φυσιολογικά τα επόμενα -μετά το πρώτο- παιδιά τους, ενώ ανάμεσα στους «επικριτές» της μεθόδου συγκαταλέγονται εκείνοι που μιλούν για ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας.

Ενώ το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται από 50%-70% στο σύνολο των γεννήσεων, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 25% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%, προσωπικά εφαρμόζω φυσιολογικό τοκετό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε ποσοστό που αγγίζει το 85%.

Η κατεύθυνση προς τον φυσιολογικό τοκετό, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εμπιστοσύνης που πρέπει να χτίζει ένας ιατρός με τις γυναίκες που θα τον εμπιστευθούν για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, γνωρίζοντας πως θα πρέπει να παρεμβληθεί ένα χρονικό διάστημα έως ότου το ζευγάρι να αποφασίσει μια επόμενη εγκυμοσύνη. Το διάστημα αυτό είναι περίπου 2 χρόνια, ώστε να έχει επέλθει πλήρης αποκατάσταση της μήτρας, μετά την πρώτη καισαρική.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Guise JM, Denman MA, Emis C, Marshall N, Walker M, Fu R, Janik R, et al. Vaginal birth after cesarean. New insights on maternal and neonatal outcomes. Obstetrics and Gynecology June 2010; 115:1267
  2. ACOG Practice Bulletin #115, Vaginal Birth After Previous Cesarean Delivery, Obstet Gynecol Aug 2010;116:450
  3.  Sharma S, Thorpe-Beeston JG. Trial of vaginal delivery following three previous caesarean sections. British Journal of Obstetrics and Gynecology, 2002;109:350-351.
  4.  Enkin M, Keirse MJNC, Neilson J, Crowther C, Duley L, Hodnett E and Hofmeyr J. A guide to effective care in pregnancy and childbirth, 3rd edition. Oxford University Press 2000.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Και όμως υπάρχουν γιατροί που είναι διατεθειμένοι με το προσπαθήσουν!!

Ωραίο άρθρο…Κ ενδιαφέρον…μακάρι να προσπαθούσαν κ γιατροί στο δημόσιο για vbac…πιστεύω όλοι οι γιατροί έχουν τις γνώσεις…απλά δεν θέλουν να το ρισκάρουν…μακάρι στην Ελλάδα να μειωθεί το ποσοστό των καισαρικων που γίνονται…Είναι οι περισσότερες αναίτιες…Κ εννοείτε πάντα πρέπει να γίνεται ότι είναι καλύτερο για την μαμά κ το παιδί…

Ότι είναι πιο σωστό για την μανούλα και το μωράκι θα πρέπει να γινεται♥️

Οτι ειναι καλο για την υγεια της μαμας και του μωρού..για να μην υπάρξουν επιπλοκές


Συνολικός αριθμών σχολίων:6

Λιγο δυσκολο μετα την πρωτη καισαρικη!

Νομιζω πως ειναι σπανιες οι περιπτωσεις!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!