7 year old boy

Έχετε παιδί που είναι ή πλησιάζει στην ηλικία των 7 ετών; Τότε σας ενδιαφέρει να μάθετε ποια στοιχεία συμπεριφοράς να περιμένετε στο νέο ηλικιακό στάδιο της ζωής του, για να μην πιαστείτε απροετοίμαστοι ως γονείς.

  • Ανεξάρτητο πνεύμα. Στην ηλικία των 6-8 ετών τα παιδιά λειτουργούν πιο αυτόνομα. Θέλουν να δείχνουν πόσο μεγάλα και τρανά είναι και αυτό συχνά τα οδηγεί στο να κάνουν και πράγματα λίγο πιο απερίσκεπτα και επικίνδυνα.
  • Να ανήκω και να μου ανήκουν. Η αποδοχή των φίλων είναι πιο σημαντική από ποτέ για ένα 7χρονο. Σε αυτήν την ηλικία, το παιδί απολαμβάνει να κάνει νέους φίλους και μέσα από τους φιλίες του αποκτά βασικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως το να μοιράζεται και να διαπραγματεύεται.
  • Τι θα πουν οι άλλοι για μένα; Τώρα που το παιδί αναπτύσσει πιο πολλές φιλίες θέλει αν είναι αρεστό στους φίλους αλλά και στους γονείς και τα αδέλφια του. Έτσι, όταν κάνει κάτι που πιστεύει ότι το «ντροπιάζει» το φέρει βαρέως και απογοητεύεται με τον εαυτό του γιατί πιστεύει ότι απογοήτευσε και τους αγαπημένους του που θα τον κρίνουν αυστηρά.
  • Πώς είναι τα καρφάκια μου; Στο πλαίσιο της ανάγκης αποδοχής από τους γύρω, θα δείτε το παιδί να ασχολείται πιο πολύ με την εμφάνισή του, να προσέχει το ντύσιμο και τα μαλλιά του και να ζητάει τη γνώμη των γονιών, για να βεβαιωθεί ότι δείχνει cool.
  • Γιατί η Ελένη ζωγραφίζει καλυτέρα από ’μένα; Τα 7χρονα αντιλαμβάνονται καλύτερα τώρα πια τις ικανότητες των άλλων. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συμμαθητές και τους φίλους τους, κάνοντας παράπονα αν νιώθουν ότι οι άλλοι υπερτερούν σε κάποια δεξιότητα.
  • Είμαι πολεμιστής του γαλαξία. Μπα! Είμαι Γιαπωνέζος Σαμουράι. Ακολουθώντας τα πρότυπα και τις ιδέες που βλέπουν στην τηλεόραση, στο σχολείο κ.λπ. τα παιδιά αναπαριστούν αυτές τις εικόνες και υποδύονται νέους κάθε φορά ρόλους.
  • Να κάνουμε το σωστό (ή το λάθος). Την περίοδο αυτή, τα παιδιά αναπτύσσουν τις ηθικές αρχές τους και αρχίζουν να αποκτούν μία αίσθηση περί δικαιοσύνης. Αυτό, τα κάνει συχνά να επιμένουν στην άποψή τους για το αν κάτι είναι δίκαιο ή άδικο. Μπορεί όμως αυτή τους η ικανότητα να τους φέρει και στην αντίπερα όχθη. Να προσπαθούν δηλαδή να ξεγελάσουν και να πουν ψέματα (γνωρίζοντας ότι είναι λάθος) απλώς για να δοκιμάσουν τα όρια των μεγάλων και να τσεκάρουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι.
  • Ένα μεγάλος χιουμορίστας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς ενός παιδιού 7 ετών είναι η ανάγκη του να κάνει πλάκα και να προσπαθεί να κάνει τους άλλους να γελάσουν με τα αστεία του, για να νιώσει η «ψυχή της παρέας».
  • Οικονομία, μπαμπά! Στα 7 του χρόνια, ένα παιδί αρχίζει να κατανοεί τη σημασία αλλά και την αξία των χρημάτων. Μπορεί, για παράδειγμα, να αρχίσει να αποταμιεύει στον κουμπαρά, για να αγοράσει το αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Τι είπες, μαμά; Με τόσα ερεθίσματα και τόσες αλλαγές στη ζωή του, μην εκπλαγείτε αν δείτε το 7χρονο παιδί σας να αφαιρείται εύκολα και να ξεχνάει ακόμη και τα απλά μέσα στη μέρα.

Με τις δυσκολίες και τις ευκολίες του, το νέο κατώφλι της ζωής του παιδιού σας θα είναι σίγουρα συναρπαστικό. Με τη δική σας αγάπη,  στήριξη και καθοδήγηση θα βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί σε κάθε τι καινούργιο που συμβαίνει στην καθημερινότητά του και θα χαρείτε παρέα τα υπέροχα επτά που μόνο μια φορά θα ’ρθουν!

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth