kid reading book

Θέλετε να δημιουργήσετε στο σπίτι παθιασμένους junior αναγνώστες όμως και μόνο στη λέξη διάβασμα παιδικών βιβλίων η κόρη ή ο γιος σας αντιδρούν αρνητικά και επιμένουν να μην ανοίξουν ούτε σελίδα;  Ίσως συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω.

Λόγος 1ος: Δεν τους ενδιαφέρουν τα συγκεκριμένα βιβλία

Ακόμη και αν έχετε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας αριστουργήματα της λογοτεχνίας, μπορεί να μην είναι τα κατάλληλα αναγνώσματα για την ηλικία, τις προτιμήσεις ή τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Πολλά παιδιά, για παράδειγμα, δεν αγαπούν τη μυθοπλασία γιατί ξέρουν ότι αυτό που διαβάζουν δεν είναι αληθινό.

Η λύση: Αφήστε το παιδί να επιλέξει μόνο του τα βιβλία που προτιμά, ακόμα και αν δεν είναι λογοτεχνικά. Πάρτε το μαζί στο βιβλιοπωλείο ή τη δανειστική βιβλιοθήκη και δώστε του την ελευθερία να διαλέξει ό,τι του κινεί το ενδιαφέρον. Για να το διευκολύνετε, μπορείτε να προεπιλέξετε ορισμένους τίτλων που πιστεύετε πως θα του αρέσουν.

Λόγος 2ος: Δεν «διαφημίζονται» σωστά στο ράφι σας

Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό αλλά η εικόνα μετράει. Ένα βιβλίο στριμωγμένο ανάμεσα σε στίβες άλλων και με εμφανή μόνο τη ράχη του, δεν δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να δει το περιεχόμενό του, για να καταλάβει αν το ενδιαφέρει. Αν δεν δει περί τίνος πρόκειται, πώς θα ζητήσει να το διαβάσει;

Τι να κάνετε: Μπορείτε να αποσυμφορήσετε τη βιβλιοθήκη σας, διανέμοντας τα βιβλία σε ράφια και θήκες, ώστε να αναπνέει η συλλογή σας και να είναι ορατά και ευκρινή τα εξωσχολικά βιβλία δελεάζοντας τους μικρούς εκκολαπτόμενους αναγνώστες.

Λόγος 3ος: Πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Family having good time together

Τα βιντεοπαιχνίδια και η οθόνη της τηλεόρασης με τις γρήγορα εναλλασσόμενες εικόνες και τα οπτικά ερεθίσματα που διεγείρουν τον εγκέφαλο του παιδιού και «παρέχουν έτοιμο το στόρι» φαντάζουν μια πιο ελκυστική επιλογή συγκριτικά με ένα βιβλίο που απαιτεί κόπο και σκέψη, για να το διαβάσεις. Έτσι, αναπόφευκτα στη ζυγαριά χάνει το δεύτερο.

Πώς «γυρίζει» το ενδιαφέρον: Περιορίζοντας τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί στη οθόνη σύμφωνα και με τα επιτρεπτά όρια για την ηλικία του και τις οδηγίες των ειδικών, δίνετε στον γιο ή την κόρη σας τη δυνατότητα να κερδίσει υγιή παραγωγικό χρόνο που μπορεί να αφιερώσει σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα.

Λόγος 4ος: Η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι fan της ανάγνωσης

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γεννημένοι για να αγαπούν τα βιβλία και δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι. Έτσι, μπορεί να ανήκετε και εσείς σε αυτούς που διαβάζουν περιστασιακά και δεν είναι αναγνώστες εκ πεποιθήσεως. Ωστόσο, καθώς οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για το παιδί κυρίως με τις πράξεις τους, είναι πιο πιθανό να μιμηθεί ένα αγόρι ή ένα κορίτσι τον γονιό του, όταν τον βλέπει να διαβάζει συστηματικά και να το απολαμβάνει.

Μια καλή ιδέα: αν υπάρχει κάποιο άτομο στο κοντινό περιβάλλον της οικογένειας ή των φίλων που αγαπά και θαυμάζει το παιδί σας, φέρτε τον ως φωτεινό παράδειγμα καλού αναγνώστη στο παιδί και ζητήστε του να εισάγει το παιδί στον κόσμο των βιβλίων εξηγώντας τι έχει αποκομίσει ο ίδιος/η ίδια από τη φιλαναγνωσία του/της και πόσα σπουδαία πράγματα χάνει κανείς με το να μη διαβάζει. Ακόμη και ο δάσκαλος του σχολείου μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων.

Εάν πάντως το παιδί σας συνεχίζει να μη δείχνει ενδιαφέρον για το παιδικό βιβλίο, είναι σημαντικό να μην το πιέσετε. Δώστε του την ευκαιρία να ανακαλύψει μόνο του στον δικό του χρόνο και με τη δική του μέθοδο τη μαγεία της ανάγνωσης και ίσως μια μέρα να έχετε στο σπίτι τον πιο ένθερμο αναγνώστη της γης!