Λένε πως λαχταράς πιο πολύ αυτό που δεν έχεις. Μάλλον γι’ αυτό ξετρελαίνεστε κάθε χρόνο στις Γιορτές για γλυκά με κάστανο (πέρα, φυσικά, από την πλούσια, μεστή γεύση τους). Κι αν έως τώρα, τα chestnut desserts δεν βρίσκονταν τόσο συχνά στις πιατέλες με τα σπιτικά γιορτινά γλυκά και χρειαζόταν να φτάσετε στο κοντινότερο ζαχαροπλαστείο για να τα απολαύσετε, με τόσο εύκολες συνταγές, φέτος θα τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

 

First things first: ετοιμάστε πρώτα τον βελούδινο πουρέ κάστανου, ως βάση για τα γλυκά σας

Θα χρειαστείτε:

  • Μισό κιλό ωμά κάστανα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 3/4 κούπα νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

(για περισσότερη ποσότητα, διπλασιάζετε τις αναλογίες)

  • Χαράσσετε τα κάστανα σε σχήμα Χ και τα τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  • Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ανακατεύετε μετά από 10΄. Ψήνετε τα κάστανα για περίπου 15-20΄, μέχρι να αρχίσει να «σκάει» ο φλοιός τους.
  • Αφού τα βγάλετε από τον φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και μετά τα καθαρίζετε (αφαιρώντας και το χνούδι τους).
  • Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, βράζετε το νερό, τη ζάχαρη και τα ψημένα κάστανα για περίπου 25-35΄, μειώνοντας την ένταση της φωτιάς, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό.
  • Αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Χτυπάτε τα κάστανα στο μπλέντερ, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν πουρές.
  • Αφήνετε τον πουρέ να κρυώσει καλά. Αν δεν τον χρησιμοποιήσετε αμέσως, συντηρείται στο ψυγείο για 10 ημέρες.

Κορμός chocochestnut για διπλή απόλαυση

Υλικά:

  • 500 γρ. μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα
  • Πουρές κάστανου (από 1 κιλό κάστανα)
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • Λιωμένη σοκολάτα για το γαρνίρισμα

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

mom and daughter doing crafts

Εκτέλεση:  

  • Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μπλέντερ, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτετε στον χυλό τον πουρέ κάστανου και τη λιωμένη σοκολάτα και ξαναχτυπάτε.
  • Απλώνετε μία μεμβράνη σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ και περιχύνετε το μείγμα.
  • Κλείνετε από πάνω το γλυκό με τη μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Στο σερβίρισμα περιχύνετε με τη λιωμένη σοκολάτα.

 

Πάβλοβα mont blanc με κάστανο

Meringue,Pavlova,Cake,With,Chestnut,Cream,On,Blue,Stone,Background

 

Υλικά

  • Πουρές κάστανου
  • 3 ασπράδια από 3 μεγάλα αβγά
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Δυο σταγόνες χυμό λεμονιού
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 200ml χτυπημένη κρέμα γάλακτος με ζάχαρη σε σαντιγί

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 80°C και απλώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  • Τοποθετείτε τα μισά από τα ασπράδια σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό κάδο του μίξερ. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι και χτυπάτε, μέχρι να έχετε μία λευκή αφράτη μαρέγκα.
  • Προσθέτετε τα υπόλοιπα ασπράδια και συνεχίζετε να χτυπάτε, μέχρι να σχηματίσει η μαρέγκα σταθερές «κορυφές».
  • Παίρνετε με το κουτάλι από μία κουταλιά μαρέγκας και την τοποθετείτε στο αντικολλητικό χαρτί του ταψιού, έτσι ώστε να σχηματίζει βουναλάκι. Ψήνετε για 2 ώρες ή ώσπου να γίνουν τραγανές οι μαρέγκες σας ανοίγοντας συχνά τον φούρνο για να φύγει ο ατμός.
  • Τοποθετείτε τις μαρέγκες σε μία σχάρα, για να κρυώσουν.
  • Για να συνθέσετε την πάβλοβα, τοποθετείτε όλες μαζί τις μικρές μαρέγκες σε μια βαθιά πιατέλα, ρίχνετε από πάνω τη σαντιγί και από πάνω τον πουρέ κάστανου.

Και κάπως έτσι, τα φετινά σας χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν το κάτι διαφορετικό και η πιατέλα κάτι το θελκτικό. Προσέξτε μόνο μην παρασυρθείτε και ξεχάσετε τους καλούς σας τρόπους, πριν καν φτάσουν οι καλεσμένοι! Καλή απόλαυση!