noel christmas dessert

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες είναι σταθερές αξίες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, αφού τα παιδιά τις λατρεύουν. Τι θα λέγατε όμως φέτος να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό με άρωμα… εξωτερικού και γεύση φανταστική για κάθε junior ουρανίσκο του πλανήτη; Πρωτοτυπήστε φτιάχνοντας διάσημες και αγαπητές συνταγές χριστουγεννιάτικων γλυκών που μας ήρθαν από μακριά!

Πουτίγκα, η Αγγλική παράδοση*  (χωρίς αλκοόλ)

english pudding

Υλικά:

  • 50 γρ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα (ανάλατα)
  • 2 μεγάλα μήλα
  • 200 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα
  • 1 καρπό μοσχοκάρυδο (θα χρησιμοποιήσετε τα ¾)
  • 1 κιλό σταφίδες
  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ψίχα φρέσκου άσπρου ψωμιού
  • 100 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 250 γρ. βούτυρο παγωμένο (1 μπάρα)

Εκτέλεση:

  • Ψιλοκόβετε τα αμύγδαλα, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα μήλα και τα ζαχαρωμένα φρούτα. Ξύνετε τα ¾ του μοσχοκάρυδου.
  • Ανακατεύετε τα αμύγδαλα, τα μήλα, τα ζαχαρωμένα φρούτα, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, το αλεύρι, την ψίχα του ψωμιού, την ακατέργαστη ζάχαρη και τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ξύνετε το ¼ της μπάρας βουτύρου στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύετε καλά. Ξύνετε και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε για 3-4 λεπτά (το μείγμα είναι έτοιμο όταν αρχίσει να «βουλιάζει» ελαφρώς μετά από κάθε ανακάτεμα). Ζητήστε από όλα τα μέλη της οικογένειας να ανακατέψουν και να κάνουν παράλληλα μία ευχή για τη νέα χρονιά, όπως λέει το έθιμο στη Βρετανία.
  • Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα βαθύ πυρίμαχο μπολ χωρητικότητας 2,4 λίτρων και ρίχνετε σε αυτό το μείγμα της πουτίγκας. Στρώνετε στον πάγκο ένα αντικολλητικό χαρτί και από πάνω του ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάνοντας στην μέση μία πτυχή (ώστε να υπάρχει περιθώριο γιατί θα φουσκώσει η πουτίγκα). Καλύπτετε το μπολ με τον συνδυασμό αντικολλητικού χαρτιού-αλουμινόχαρτου και τα σφραγίζετε περιμετρικά του στομίου του μπολ με έναν σπάγκο, κάνοντας και μία εύκολη λαβή, για να πιάσετε το μπολ, όταν βγει από την κατσαρόλα. (Δείτε εδώ πώς δένουμε μία πουτίγκα σωστά)
  • Βάζουμε το καλυμμένο πυρίμαχο μπολ σε μία κατσαρόλα που έχει νερό μέχρι τη μέση και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 4 ώρες, ελέγχοντας κάθε μία ώρα, ώστε να προσθέτουμε το νερό που εξατμίζεται.
  • Βγάζουμε το μπολ από την κατσαρόλα κρατώντας τη λαβή του σπάγκου, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με το αλουμινόχαρτο με πυρίχαχα γάντια και μεγάλη προσοχή και αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε μία τουρτιέρα.

 

Παραδοσιακά, στη Βρετανία «ανάβουν» την πουτίγκα με αλκοόλ πριν τη σερβίρουν αλλά στην εκδοχή της συνταγής για παιδιά, φυσικά παραλείπουμε αυτό το στάδιο.

 

Aussie Pavlova, η αυστραλιανή επιλογή

australian pavlova

Υλικά:

  • 4 ασπράδια αβγών
  • 225γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. λευκό ξίδι
  • 1/2 κλωναράκια βανίλιας
  • 300ml πλήρης κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
  • Ξύσμα 1 λεμονιού
  • 450γρ. μείγμα μούρων (σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλλα)
  • 3 κ.γ. ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

 

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180o C.
  • Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί ψησίματος.
  • Με ένα μίξερ, χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν σκληρές, γυαλιστερές «κορυφές».
  • Προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη (μία κουταλιά τη φορά) και χτυπάτε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Συνεχίζετε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνει η μαρέγκα σκληρή και γυαλιστερή. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και το ξίδι και χτυπάτε για λίγο ακόμη.
  • Ρίχνετε με ένα μεγάλο κουτάλι τη μαρέγκα στο ταψί, δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα (περίπου 20 εκ. διαμέτρου) με μαχαίρι ή σπάτουλα.
  • Χαμηλώνετε τον φούρνο στους 100οC και ψήνετε για 1 1/2 ώρα.
  • Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε τη μαρέγκα να κρυώσει εντελώς με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη.
  • Ξεκολλάτε τη μαρέγκα από το αντικολλητικό χαρτί και τη μεταφέρετε σε μία πιατέλα ή τουρτιέρα.
  • Ξύνετε τα κλωναράκια της βανίλιας σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη σαντιγί και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε με αέρινες, ελαφριές κινήσεις.
  • Απλώνετε το μείγμα πάνω από τη μαρέγκα. Προσθέτετε τα μούρα και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

 

Bûche de Noël: Κορμός των Χριστουγέννων, η γαλλική απόλαυση

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

nutella homemade

noel christmas dessert

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

  • 3 αβγά
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/3 κούπας νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για την επικάλυψη βουτυρόκρεμας με σοκολάτα

  • 3 κούπες κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 3 κούπες βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 με 2 κ.σ. ζεστό νερό

Για τη γαρνιτούρα

  • ½ κούπας τριμμένο φιστίκι Αιγίνης*

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180o C.
  • Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί 38 X 25 X 2,5.
  • Χτυπάτε τα αβγά στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνουν ένα πολύ πηχτό ανοιχτό κίτρινο μείγμα.
  • Ρίχνετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και σταδιακά προσθέτετε τη 1 κούπα ζάχαρη χτυπώντας διαρκώς.
  • Προσθέτετε 1/3 κούπας νερό και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι χτυπώντας μέχρι να γίνει μαλακός ο χυλός.
  • Ρίχνετε τον χυλό στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί, απλώνοντάς τον καλά στις γωνίες.
  • Ψήνετε το παντεσπάνι για 12-15 λεπτά. Πιάνετε το αντικολλητικό χαρτί με το παντεσπάνι και το αναποδογυρίζετε σε μία καθαρή πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Ξεκολλάτε προσεκτικά το χαρτί από το παντεσπάνι. Όσο είναι ακόμη ζεστό το παντεσπάνι, το τυλίγετε σε σχήμα κορμού ρολάροντας με την πετσέτα.
  • Αφήνετε τον κορμό να κρυώσει με την πετσέτα σε μία σχάρα για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Σε ένα παγωμένο μπολ μέτριου μεγέθους, χτυπάτε τα υλικά της γέμισης σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν σαντιγί.
  • Ξεδιπλώνετε το ρολό μαζί με την πετσέτα. Αφαιρείτε την πετσέτα και απλώνετε τη γέμιση στο παντεσπάνι. Ξαναδιπλώνετε το ρολό σε σχήμα κορμού.
  • Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάτε το κακάο και το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ενωθεί καλά. Προσθέτετε και το εκχύλισμα βανίλιας και αρκετό από το ζεστό νερό μέχρι να  έχετε ένα λείο μείγμα που απλώνεται εύκολα.
  • Απλώνετε το μείγμα πάνω από το ρολό και χαράσσετε με ένα πιρούνι την επιφάνεια δημιουργώντας την υφή κορμού δέντρου.
  • Πασπαλίζετε με το φιστίκι Αιγίνης.

 

Γιορτινά γλυκά για παιδιά από Ευρώπη και Αυστραλία για Χριστούγεννα με διαφορετικότητα και πρωτοτυπία! Καλά λαχταριστά Χριστούγεννα!

*Κατανάλωση από μικρά παιδιά, εάν και εφόσον δεν υπάρχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.