Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Χαρούμενο παιδί: 5+1 απλοί τρόποι για να νιώθει όμορφα ένα νήπιο

happy toddler with mom

Η χαρά κρύβεται στα απλά. Γενικά στη ζωή αλλά και ειδικά στην καθημερινότητα ενός παιδιού 2 έως 3 που μπορεί να χαρεί με απλά, σχεδόν απλοϊκά πράγματα. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα 6 μυστικά, για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο νήπιο;

1. Χαρούμενοι γονείς, χαρούμενα παιδιά.

Τα παιδιά έχουν ένστικτο και πιάνουν αμέσως τις «δονήσεις» στο σπίτι. Ένας αγχωμένος ή ανήσυχος γονιός ή μία τεταμένη κατάσταση μεταξύ των γονιών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία ενός μικρού παιδιού, ακόμη και αν δεν το δείξει στη μαμά και τον μπαμπά. Αντίθετα, δύο γονείς που δείχνουν ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, εκπέμπουν αυτήν την ικανοποίηση και τη μεταδίδουν στα παιδιά τους.

2. Μαζί στο παιχνίδι, μαζί στα αστεία

Σύνδεση. Η λέξη-κλειδί για τις στιγμές που περνούν τα παιδιά με τους γονείς. Οι γονείς που συνδέονται με τα παιδιά τους, παίζουν, γελούν, διασκεδάζουν, τρέχουν, δημιουργούν μαζί τους, τους δίνουν μεγάλη χαρά. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν είναι. Γιατί η σύνδεση αυτή περιλαμβάνει την πλήρη αφοσίωση, το να παίζω μαζί με το παιδί μου χωρίς ταυτόχρονα να τσεκάρω το κινητό μου ή να χαζεύω στην τηλεόραση, το να ακούω το παιδί μου να μου εξιστορεί τη μέρα του στον παιδικό σταθμό, χωρίς ταυτόχρονα να σκέφτομαι τι θα μαγειρέψω αύριο.

3. Είναι χαρά να βρίσκει μόνο του την άκρη

Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν ότι δίνουν χαρά στο μικρό παιδί όταν το διευκολύνουν. Όμως στην πραγματικότητα, είναι μέσα από την προσπάθεια, την τριβή και την αποτυχία  που τα νήπια μαθαίνουν να χειρίζονται τις καταστάσεις και να γίνονται ευτυχισμένα. Μαθαίνουν πως ό,τι και να γίνει, μπορούν μόνα τους να βρουν τη λύση και αυτό τους δίνει σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως όταν ένα παιδί νηπιακής ηλικίας χρειάζεται βοήθεια, δεν του τη δίνουμε. Απλώς φροντίζουμε να του δείξουμε την κατεύθυνση προς τη λύση, αντί να του την προσφέρουμε «έτοιμη στο πιάτο».

4.Νοιάζομαι, μοιράζομαι και ενθουσιάζομαι

Οι άνθρωποι που έχουν βρει ένα νόημα στη ζωή τους, συνήθως νιώθουν πιο ευτυχισμένοι. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.  Το να ενθαρρύνουν οι γονείς τα παιδιά π.χ. στο να τους βοηθούν με μικροδουλειές στο σπίτι μπορεί να τα κάνει να νιώσουν ότι συνεισφέρουν στην οικογένεια και είναι πολύ χρήσιμα, αντλώντας έτσι μεγάλη χαρά. Το ίδιο χαρούμενα νιώθουν και τα νήπια που μαθαίνουν την αξία του να μοιράζεσαι, του να προσφέρεις σε όποιον έχει ανάγκη. Για παράδειγμα, μοιράζομαι τα παιχνίδια μου με ένα άλλο παιδάκι σημαίνει δίνω χαρά στο άλλο παιδάκι.

5. Χαίρομαι να ακούω ιστορίες

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

frezyland cooking how to video image

Τα παιδάκια που ακούν τους γονείς τους να τους αφηγούνται μία όμορφη ιστορία ή να τους διαβάζουν το αγαπημένο τους παραμύθι, έστω για λίγα λεπτά τη μέρα ή το βράδυ, ωφελούνται μοναδικά στην ψυχολογία τους. Καλλιεργούν τη φαντασία τους, πλάθουν εικόνες, γεμίζουν το νου τους με όμορφες σκέψεις και όλα αυτά, τους χαρίζουν μία ολοκλήρωση που μεταφράζεται σε χαρά.

6. Παιχνίδι στην ύπαιθρο

Τρέξιμο στο γρασίδι, σκαρφάλωμα στα δέντρα, ανακάλυψη νεών λουλουδιών, ξέγνοιαστο πέρα-δώθε στην κούνια, «λαγούμια» στο χώμα… η ύπαιθρος είναι γεμάτη στιγμές ευτυχίας για τα μικρά παιδιά. Έρευνες* μάλιστα έδειξαν πως η έκθεση των παιδιών σε περιβάλλον πρασίνου συνδέεται με καλύτερη υγεία, υψηλά επίπεδα πνευματικής ευεξίας, ακόμη και επιτυχία στην μετέπειτα ζωή τους.

Επικεντρωνόμαστε λοιπόν ξανά στα απλά αλλά τόσο σπουδαία και μεγαλώνουμε ένα χαρούμενο παιδί δίνοντάς του τα εφόδια να γίνει ένας χαρούμενος ενήλικας.

*https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1807504116

Atoprel

Ατοπική δερματίτιδα, αντιμετωπίζεται;

Ανακαλύψτε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για τις ανάγκες του ευαίσθητου και με τάση για αλλεργία δέρματος του μωρού σας, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Είναι όλες αυτές οι όμορφες στιγμές! 😊

👏👏

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!