Βρεφικό μασάζ σε παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες

Η σύνδεση ανάμεσα σε έναν γονέα και το μωρό του, είναι υπόθεση αμοιβαίας αλληλεπίδρασης και εξαρτάται από τον γονέα που «προκαλεί» το βρέφος με κατάλληλα ερεθίσματα τα οποία του πυροδοτούν μία απόκριση. Η ανταπόκριση του βρέφους ενεργοποιεί στη συνέχεια περαιτέρω συμμετοχή του γονέα, συμπεριλαμβανομένης της επαφής με τα μάτια, του χαμόγελου, της ομιλίας και των κινήσεων του σώματος. Ένα βρέφος με διανοητική, σωματική, αισθητηριακή, ψυχολογική, αναπτυξιακή αναπηρία ή συνδυασμό αυτών, συχνά, δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τον αναμενόμενο τρόπο στα ερεθίσματα του γονέα. Επομένως, η αμοιβαία αλληλεπίδραση γίνεται δυσκολότερη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο να αισθάνεται ο γονέας ότι δεν έχει επαφή με το μωρό του.

Οι συναισθηματικές αντιδράσεις των γονιών στην ανακάλυψη μιας ειδικής ανάγκης στο μωρό τους διαφέρουν πολύ. Μπορούν να περιλαμβάνουν σύγχυση, άρνηση, ενοχή, θυμό, θλίψη, εκλογίκευση και αποδοχή. Αυτά τα φυσικά συναισθήματα μπορεί να επικαλύπτονται και να επαναλαμβάνονται καθώς γονέας και παιδί προσαρμόζονται στην κοινή ζωή τους και σε κάθε νέο στάδιο της ανάπτυξης του βρέφους.

Το βρεφικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να γίνουν πιο ευέλικτοι και να αναζητήσουν τους τρόπους που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το μωρό τους, αποτελώντας ένα θαυμάσιο εργαλείο συναισθηματικής σύνδεσης για γονείς και μωρά με ειδικές ανάγκες. Το επίκεντρο και ο στόχος του βρεφικού μασάζ είναι η αλληλεπίδραση και η σύνδεση αυτών των δύο ανθρώπων. Είναι κάτι που κάνετε με το μωρό σας και όχι στο μωρό σας. Δεν είναι άλλη μια θεραπεία αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε την αγάπη σας. Το καθημερινό μασάζ συνδέει γονέα και μωρό με τρόπο που κανένας άλλος τύπος αλληλεπίδρασης δεν μπορεί να κάνει. Τα μωρά με ειδικές ανάγκες επωφελούνται από το συναισθηματικό δέσιμο και την οικειότητα ακόμη περισσότερο από άλλα μωρά. Επειδή ορισμένοι τρόποι επικοινωνίας μπορεί να μην είναι διαθέσιμοι σε αυτά, οι γονείς τους πρέπει να γνωρίζουν καλά: πώς μοιάζει το σώμα τους όταν είναι τεταμένο ή χαλαρό, πώς είναι η αίσθηση της κοιλιάς όταν έχει αέρια ή όχι, τι ενδείξεις αποκαλύπτουν τη διαφορά μεταξύ πόνου και έντασης. Ένας γονέας που γνωρίζει καλά την αίσθηση του σώματος του μωρού του ανά πάσα στιγμή, θα είναι πιο πιθανό να είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον πόνο ή ενδείξεις λοιμώξεων στα αρχικά στάδια. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία καθώς κάνετε κινήσεις μασάζ στο μωρό σας, κάνετε παύση και ξεκουράστε τα χέρια σας πάνω στο σώμα του μωρού σας. Μπορείτε να συνεχίσετε όταν αισθανθείτε ότι το μωρό, σας επιτρέπει να το κάνετε και ότι νιώθει ασφάλεια.

Υπάρχουν πολλοί τύποι προκλήσεων και πολλές διαφορετικές ανάγκες βρεφών, γι’ αυτό ο Διεθνής Οργανισμός Βρεφικού Μασάζ (IAIM) προτείνει οι γονείς βρεφών με ειδικές ανάγκες να συμβουλεύονται πάντα τον/την παιδίατρο για την υγεία του μωρού τους, πριν προσαρμόσουν τη ρουτίνα του βρεφικού μασάζ. Με στόχο να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σχετικά με το βρεφικό μασάζ συμβουλευτείτε κάποιον/α πιστοποιημένο/η εκπαιδευτή/τρια βρεφικού μασάζ. Έπειτα, εμπιστευθείτε τον εαυτό σας. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο άτομο. Δείτε τον εαυτό σας ως συνοδοιπόρο του παιδιού σας σε ένα ταξίδι προς την ανάπτυξη και την ευεξία. Ας θυμόμαστε ότι τα παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες είναι περισσότερο ίδια με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης παρά διαφορετικά.

 


Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

BABY BATH