Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη: Πρέπει να ανησυχήσω;

Τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη

Κανένα λόγο ανησυχίας δεν πρέπει να έχει η γυναίκα η οποία στη διάρκεια της λοχείας παρατηρεί απώλεια μαλλιών. Πρόκειται για φαινόμενο που θα διαρκέσει 2-6 εβδομάδες και δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση. Είναι ενδεχόμενο βέβαια να κορυφωθεί μερικούς μήνες μετά τον τοκετό, αλλά μετά τα μαλλιά επανέρχονται πλήρως. Αν παραταθεί η απώλεια πέραν του έτους, τότε καλό είναι να ζητηθεί ιατρική συμβουλή, με κύριο ύποπτο κάποια πάθηση του θυρεοειδούς.

Κατανοώ βέβαια τον ψυχολογικό παράγοντα αλλά και τον προβληματισμό της γυναίκας, η οποία μόλις γέννησε και έχει να σκεφθεί τη φροντίδα του νεογέννητου, να χτενίζεται και να βλέπει μαλλιά στη βούρτσα. Νομίζω ότι αν δώσω την εξήγηση του φαινομένου, οι φόβοι της θα καθησυχασθούν. Ο λόγος, λοιπόν είναι τα οιστρογόνα.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα οιστρογόνα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και παρατείνουν την ανάπτυξη των τριχών, με αποτέλεσμα τα μαλλιά της εγκύου να δείχνουν πιο πυκνά. Το αντίθετο φαινόμενο γίνεται στη λοχεία. Τα οιστρογόνα μειώνονται δραματικά με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό τριχών να περνάει στη φάση της αποδόμησης. Έτσι παρατηρείται η εικόνα της…βούρτσας γεμάτης τρίχες.

Η γυναίκα στη φάση αυτή της λοχείας, που είναι αρκετά ευαίσθητη και χρειάζεται την καλύτερη δυνατή εικόνα για τον εαυτό της, τι θα έπρεπε να κάνει ώστε να αντιστρέψει την ψυχολογική φόρτιση από την απώλεια των μαλλιών της;

Κανένα δραματικό μέτρο δεν χρειάζεται.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

woman bodycare

Απλώς να έχει η επίλοχος μια σωστή και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ίσως κάποια συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες Β, C αλλά και σίδηρο. Επίσης η αποφυγή υπερβολικά θερμού αέρα για το στέγνωμα των μαλλιών και η επιλογή ενός σαμπουάν που χαρίζει όγκο.

Ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών έχει η σωστή διατροφή. Φαίνεται πως μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αφενός προστατεύει τους θύλακες των τριχών, αφετέρου προάγει τη δημιουργία νέων τριχών στη θέση αυτών, που έπεσαν. Επίσης χρήσιμα είναι και συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και Ε καθώς και ψευδάργυρο, αλλά και σίδηρο.

Ωστόσο, όπως προείπαμε η τριχόπτωση μετά τη λοχεία είναι ένα φαινόμενο παροδικό και αναστρέφεται χωρίς καμία θεραπευτική παρέμβαση. Εντούτοις, δεν παύει η απώλεια μαλλιών να είναι ενοχλητική και να επηρεάζει δυσμενώς την εικόνα, που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της, κάτι που επιβαρύνει την ήδη δοκιμαζόμενη ψυχολογία της.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Mayo Clinic Guide To A Healthy Pregnancy Harms, Roger W., M.D., et al, Ch. 15. American Osteopathic College of Dermatology. Natural Medicines Comprehensive Database
  2. Lynfield YL. Effect of Pregnancy on the Human Hair CycleThe Journal of Investigative Dermatology (1960) 35, 323–327; doi:10.1038/jid.1960.127

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Εγω παλι με τοσες βιταμινες που επαιρνα… δυναμωσαν αντι να πεφτουν…

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!