dentist with kid

Με την ανατολή των πρώτων δοντιών του παιδιού (δηλαδή προς το τέλος του πρώτου έτους ζωής του), οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για τον πρώτο σημαντικό έλεγχο. Μην ξεχνάτε πως τα νεογιλά δοντάκια δείχνουν τον δρόμο για να φυτρώσουν σωστά τα μόνιμα δοντάκια του παιδιού άρα η φροντίδα τους είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, αρκετοί γονείς επιλέγουν να αναβάλλουν λιγάκι το ραντεβού τους για λίγο αργότερα (2-3 έτη), ώστε να είναι λίγο πιο έτοιμο το παιδάκι να κάτσει στην οδοντιατρική καρέκλα και να συνεργαστεί με προθυμία. Αν προγραμματίζετε και το δικό σας πρώτο dental check up, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε κατάλληλα το παιδί.

Αποφύγετε τις εκπλήξεις

Το να εμφανιστείτε ξαφνικά στο οδοντιατρείο χωρίς να έχετε μιλήσει προηγουμένως στο παιδί για την επίσκεψη, μπορεί να το αγχώσει. Εξηγήστε του λοιπόν από πριν με θετική διάθεση ότι θα πάτε σε έναν πολύ καλό κύριο/κυρία οδοντίατρο που θα μετρήσει τα δοντάκια του και θα του δείξει πώς να τα φροντίζει για να είναι γερά και δυνατά. Απαντήστε σε όλες τις απορίες του αλλά αποφύγετε λέξεις όπως:  πονάει, ένεση, βελόνα κ.λπ. Εξάλλου, τίποτα από αυτά δεν θα περιλαμβάνεται πιθανότατα στο πρώτο σας ραντεβού. Σημαντικό είναι να διαχωρίσετε και τον οδοντίατρο από τους άλλους γιατρούς που έχετε επισκεφθεί. Κι αυτό γιατί πολύ συχνά, ακόμη και μια πολύ ευχάριστη επίσκεψη στον γιατρό (π.χ. παιδίατρο) μπορεί να φέρει στο παιδί τη στιγμιαία άβολη ανάμνηση του εμβολίου. Προσοχή όμως! Μην ενημερώσετε το παιδί πολύ νωρίτερα αλλά την ίδια μέρα της επίσκεψης ή μια-δυο μέρες πριν. Κι αυτό γιατί τα νήπια δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου και μπορεί να αγχωθούν προκαταβολικά μπροστά σε κάτι άγνωστο.

Παίξτε τον οδοντίατρο

Αναπαραστήστε όσα θα διαδραματιστούν στην επίσκεψη στον οδοντίατρο παρέα με το αγαπημένο σας λούτρινο ζωάκι. Πείτε, για παράδειγμα, στο παιδί ότι είναι εκείνο ο οδοντίατρος και θα εξετάσει τα δόντια του Τέντι. Δώστε του μια οδοντόβουρτσα και δείξτε του πώς να βουρτσίσει τα δοντάκια του αρκούδου. Αυτό το παιχνίδι ρόλων, θα εξοικειώσει το παιδί με την κατάσταση και θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί καλύτερα στο οδοντιατρείο.

Κοίτα! Πάει και το γουρουνάκι στον οδοντίατρο

Πολλά από τα αγαπημένα κινούμενα σχέδια του παιδιού αλλά και κάποια εικονογραφημένα βιβλία παρουσιάζουν τους ήρωες να πηγαίνουν στον οδοντίατρο. Δείξτε λοιπόν στο παιδί την εικόνα του οδοντιατρείου μέσα από βίντεο και σελίδες παραμυθιών, ώστε να ξέρει τι να περιμένει. Αν ο αγαπημένος του ήρωας πήγε για το πρώτο του σφράγισμα, μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό πρότυπο μίμησης για το παιδί.

Δεν τελειώσαμε, θα ξαναπάμε!

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

preschool children playing

Με το που τελειώσετε την πρώτη σας επίσκεψη, αρχίστε να προετοιμάζετε το παιδί και για τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν. Συζητήστε με το παιδί πώς πήγε η εξέταση και τονίστε του όλα τα θετικά, λέγοντας, για παράδειγμα:

  • Είδες; Δεν κάναμε ένεση!
  • Δεν πόνεσες καθόλου!
  • Τι φανταστική γεύση που είχε η οδοντόπαστα, ε;
  • Ωραίο δεν ήταν που γαργαλούσε τη γλώσσα σου η οδοντόβουρτσα;
  • Ο οδοντίατρος μέτρησε όοοοοοοολα σου τα δοντάκια και τώρα δεν χρειάζεται να τα μετρήσουμε εμείς. Τέλεια!
  • Είσαι πάρα πολύ γενναίο παιδί! Μπράβο σου!
  • Είδες που σου έδωσε ο οδοντίατρος και βραβείο γενναιότητας; Την επόμενη φορά που θα πάμε, θα σου δώσει πάλι!

Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο! Για να είναι όσο το δυνατόν πιο συνεργάσιμο το παιδί στο πρωτόγνωρο περιβάλλον του οδοντιατρείου και να αποφύγετε τα νευράκια (tantrums) και το κλάμα, προγραμματίστε το ραντεβού σας μία μέρα που το παιδί είναι καλοδιάθετο, έχει κοιμηθεί και έχει φάει καλά. Και βέβαια, ανεξάρτητα με το ραντεβού σας στον οδοντίατρο, φροντίστε για την καλή στοματική υγιεινή των νεογιλών δοντιών καθημερινά με την οδοντόπαστα πρώτης οδοντοφυΐας

Καλό πρώτο οδοντιατρικό check-up!