Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Η συμπεριφορά του παιδιού σας στη νηπιακή ηλικία

Η συμπεριφορά του παιδιού σας στη νηπιακή ηλικία

Αλλόκοτες, απρόβλεπτες, εξωπραγματικές… πείτε τες όπως θέλετε. Το θέμα είναι ότι οι 6 ασυνήθιστες συμπεριφορές που υιοθέτησε το παιδί σας τώρα, στη νηπιακή ηλικία, έχουν τελικά και λογική και εξήγηση.

1. ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΣΤΡΙΠΤΙΖ

Γυμνό στο σπίτι, γυμνό και έξω! Έτσι θέλει να τριγυρίζει το αγγελούδι σας, παρ’ ότι του εξηγείτε ότι πρέπει να φοράμε τα ρούχα μας πάντα, ειδικά όταν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται όμως ν’ απορείτε που ο μικρός σας γυμνιστής αρνείται να μπει σε ενδυματολογικά καλούπια. Σε αυτή την ηλικία, αφενός δεν έχει αναπτύξει ακόμα την αίσθηση της αιδούς αφετέρου δεν μπορεί να συλλάβει και την έννοια του «ιδιωτικός» και «δημόσιος» χώρος. «Αν γδύνομαι στο μπάνιο, γιατί να μην μπορώ να γδυθώ και στο πάρκο;». Κάπως έτσι σκέφτεται το μικρό σας σε αυτήν την ηλικιακή φάση και ο μόνος τρόπος που μεταφράζει το γδύσιμο είναι ως «ξεγνοιασιά και ελευθερία».

2. ΜΠΑΜ-ΜΠΟΥΜ

Μία από τις πιο συχνές συνήθειες των νηπίων, είναι να χτυπούν το κεφαλάκι τους πάνω-κάτω στο μαξιλάρι, στον καναπέ, στο κάθισμα του αυτοκινήτου… Και μπορεί για τη μαμά και τον μπαμπά, αυτή η κίνηση να φαίνεται επικίνδυνη, στην πραγματικότητα όμως το παιδί, αντανακλαστικά, ξέρει πόση δύναμη πρέπει να βάλει για να μην τραυματιστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το συνεχές, ρυθμικό χτύπημα του κεφαλιού ηρεμεί και χαλαρώνει τα παιδιά όταν είναι σε υπερδιέγερση, δημιουργώντας τους ένα αίσθημα ανακούφισης.

3. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ»

Αντίχειρες, δείκτες, μεσαίοι, παράμεσοι… όλα τα δάχτυλα έτοιμα να εξερευνήσουν δύο ορθάνοιχτα ρουθούνια. Λογικό. Τώρα είναι η περίοδος που το μικρό σας εξερευνά το σώμα του σπιθαμή προς σπιθαμή και ανακαλύπτει τις δυνατότητές του. Θα παρατηρήσετε επίσης πως το παιδί βάζει στη μύτη του και ένα σωρό μικρο-αντικείμενα και φαγητά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ζητήστε του να φυσήξει για να βγει το αντικείμενο και να μην υπάρξει κίνδυνος απόφραξης της αναπνευστικής οδού. Εννοείται πως αν κάτι σφηνώσει μέσα στα ρουθούνια, πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

4. ΚΟΜΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ ΕΤΩΝ 2

«Δεν δαγκώνουμε τη μαμά!». Μια φράση που ξεστομίζετε πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό που το μικρό σας βαμπίρ ορμάει κατά πάνω σας.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first day in the kindergarden

Δύο είναι οι λόγοι που τα νήπια αγαπούν να δαγκώνουν:

  • Aνακαλύπτουν το περιβάλλον χρησιμοποιώντας και τις 5 αισθήσεις. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι η ανθρώπινη σάρκα εξαιρείται από τη γευστική δοκιμή!
  • Eκφράζουν τον θυμό ή την ενόχλησή τους προς ένα άλλο παιδί, αφού δεν μπορούν ακόμα να παραπονεθούν με λόγια.

Το ότι είναι βέβαια το δάγκωμα συνηθισμένο δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτό. Γι’ αυτό, κόψτε την κακιά συνήθεια ξεκάθαρα, λέγοντας: «δεν δαγκώνουμε γιατί πονάει!».

5. ΦΤΟΥ ΚΑΚΑ

Αηδιαστικό μεν, υπαρκτό δε! Ως μικροί εξερευνητές, τα νήπια προσπαθούν διά της αφής να γνωρίσουν το σώμα τους και τις λειτουργίες του και να ανακαλύψουν τα πάντα, ακόμα και όσα κρύβονται στην πάνα τους, αδιαφορώντας-περιέργως- για το θέμα «οσμή» και για τις άγνωστες λέξεις των μικροβίων και των βακτηρίων. Για να σταματήσετε αυτήν την ομολογουμένως δύσοσμη και ανθυγιεινή συνήθεια, εξηγήστε ξεκάθαρα στο παιδί ότι τα κακά μένουν στην πάνα ή στη λεκάνη και δεν παίζουμε μ’ αυτά. Παίζουμε μόνο με παιχνίδια. Καλού-κακού, ασφαλίστε και την πάνα με διπλή ταινία.

6. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Τώρα που το αγγελούδι σας άρχισε να περπατάει, νιώθει ανεξάρτητο και λατρεύει αυτήν την αίσθηση ελευθερίας. Όμως το «μακριά απ’ τη μαμά και τον μπαμπά» είναι και συναρπαστικό και φοβιστικό. Ειδικά όταν το παιδί βρίσκεται σε άγνωστο περιβάλλον με καινούργιους ανθρώπους. Την επόμενη φορά λοιπόν που το γλυκό σας θα γαντζωθεί έντρομο στο πόδι σας τη μια στιγμή και την αμέσως επόμενη θα σας αφήσει απότομα μες στην καλή χαρά για να παίξει με τους νέους του φίλους, μην ξαφνιαστείτε. Ο μικρός σας αναποφάσιστος ξέρει τι κάνει.

Υπομονή και κατανόηση, αγαπητοί γονείς. Οι παράξενες συνήθειες του παιδιού σας θα κάνουν σύντομα τον κύκλο τους και ο κύκλος του «παράλογου-λογικού» θα κλείσει οριστικά!

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πόσο σωστά τα λέει το άρθρο… Αχ αυτό το δάγκωμα….

Αυτή ηλικία περνάει τόσο γρήγορα αν και μας φαίνεται δύσκολη..!

Στα περισσότερα είδα το μικρό μου εξερευνητή! Όλα λοιπόν,τα παράξενα έχουν την εξήγηση τους. Ευχαριστώ για το άρθρο.

Όντως αυτό με το κεφάλι είναι πραγματικά τρομακτικό ….

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!